Dobrovoljno zdravstveno osiguranje: Jer zdravlje nema cenu - Osiguranik.com

Dobrovoljno zdravstveno osiguranje: Jer zdravlje nema cenu

Obavezno zdravstveno osiguranje odavno nije dovoljno za najkvalitetniju zdravstvenu negu. Izbegnite čekanje u domovima zdravlja i bolnicama i birajte koji će lekari da vas pregledaju i leče. Kako da za sebe i svoju porodicu obezbedite najbolju i najpovoljniju zdravstvenu negu? Šta dobrovoljno zdravstveno osiguranje donosi vlasnicima preduzeća.

Lekarski poziv je jedan od najcenjenijih i najplemenitijih na svetu, ali budimo realni, kod nas zdravstvena zaštita iz mnogo razloga nije na nivou na kom bi trebalo da bude. Od zastarele opreme i instrumenata, preko katastrofalnog stanja u kom je većina zdravstvenih ustanova, pa sve do neljubaznog i često nepažljivog osoblja, pacijenti sve češće izlaze od lekara nezadovoljni. Povrh svega, na neke procedure i intervencije koje bi trebalo da budu rutinske i potpuno uobičajene, čeka se i više od godinu dana. Idealno bi bilo kad bi u takvim situacijama mogli da odemo u neku od privatnih ordinacija i bez čekanja i problema dobijemo negu kakva nam je potrebna. Nažalost, pojedinačne intervencije i usluge privatnih lekara, a naročito specijalista skupe su svuda u svetu, a kamoli za naš standard. Međutim, postoji način da kvalitetnije zaštitite svoje zdravlje, da birate u kojoj ćete privatnoj ili državnoj ustanovi da se lečite, kod kog lekara, bez čekanja po redovima, a da vam to opet ne opustoši novčanik i račun u banci. Rešenje je polisa privatnog zdravstvenog osiguranja, ili kako se pravilno kaže, polisa dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja.

Ali ja neću kod privatnika

I ne morate – zabluda je da pošto je u pitanju privatno osiguranje, možete da se lečite samo u privatnim klinikama i ordinacijama. Sa polisom dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja (DZO), možete da birate gde ćete da idete na pregled, lečenje ili intervenciju, da li u državnu ili privatnu zdravstvenu ustanovu. Nemaju sve osiguravajuće kuće u svojoj ponudi baš sve zdravstvene ustanove u zemlji, ali svi imaju ugovore sa renomiranim državnim i privatnim institucijama, tako da imate širok izbor. Ako odlučite da idete u državnu ustanovu, prema vama će se ophoditi kao prema pacijentu koji je platio uslugu van obaveznog osiguranja, pa nećete morati da čekate u redu ili zakazujete mesecima unapred. Osim toga, većina privatnih lekarskih praksi zapošljava eminentne stručnjake koji rade i u državnim ustanovama, pa tako možete da odaberete i lekara koji će vas primiti u komforu neke privatne klinike.

Lekar dostupan 24h

Mnogi ne znaju da je i u nekim državnim zdravstvenim ustanovama moguće zakazati preglede van radnog vremena, a kod privatnika je to uobičajena praksa. S jedne strane, nećete morati da izlazite sa posla i provedete ceo dan po lekarima, a sa druge, to znači da ste zdravstveno zbrinuti u bilo koje doba dana i noći. Većina osiguravajućih kuća uvela je call-centre koji rade non-stop i preko kojih možete da zakažete preglede, informišete se o raspoloživim zdravstvenim ustanovama, ali i da dobijete hitnu pomoć i negu ukoliko vam je potrebna. Takođe, pojedini call-centri nude i uslugu konsultacija sa pacijentom kako bi ih posavetovali kom lekaru treba da se obrate ili je najbolji izbor za njihovo stanje.

Jeftinije za celu porodicu

Za dobrovoljno zdravstveno osiguranje postoje i neka ograničenja, ali starost je sve manji faktor. Logično bi bilo pomisliti da polisa za penzionera i osobu u tridesetim godinama ne košta isto, ali to ne znači da je uvek skuplje za starije sugrađane. Verovali ili ne, neke osiguravajuće kuće imaju promocije u kojima je za osobe starije od 65 godina obezbeđen čak i popust. Pored toga, ukoliko se uzima DZO za celu porodicu, u kojoj su bake i deke, nije redak slučaj da svi članovi domaćinstva dobiju polisu po istoj, povoljnijoj ceni.

Međutim, osiguravajuća društva svakako imaju i uslove koji svaki osiguranik mora da ispuni. Naime, prilikom sklapanja polise traži se da navedete tačnu istoriju bolesti, kako vašu tako i u vašoj porodici. Neophodno je da navedete ukoliko ste preležali neka teža oboljenja u prošlosti ili ukoliko bolujete od hroničnih bolesti. U pojedinim slučajevima, osiguravajuća kuća može da traži i da odete na lekarski pregled pre nego što vam ponude polisu. Ako ste mislili da možete jednostavno da prećutite zdravstvene probleme, imajte na umu da ukoliko to učinite, kasnije možete da ostanete bez prava na nadoknadu, a ugovor o osiguranju će biti raskinut iako ste platili. Takođe, osiguravajuće kuće mogu da se odreknu prava na nadoknadu zbog povreda ili bolesti koje su nastale kao posledica bavljenja ekstremnim i opasnim sportovima, ili pojedinim opasnim delatnostima i zanimanjima.

Radnici zbrinuti, gazda srećan

Posebne ponude dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja su na raspolaganju pravnim licima, odnosno firmama i njihovim zaposlenima. Preduzeće može da osigura samo pojedine radnike ili sve kroz kolektivno DZO, a što je više osoba uključeno u osiguranje, to su uslovi i cena za svakog posebno povoljniji. Iako ovo nije naročito popularno kod nas, sve više preduzetnika uviđa prednosti ove vrste osiguranja. Pre svega, imaćete zdrave radnike koji će moći da daju svoj maksimum na radnom mestu. Svaki dobar rukovodilac zna da taj maksimum rada zavisi i od drugih faktora, među kojima je i zadovoljstvo zaposlenog uslovima rada i odnosom poslodavca prema njemu. Ima li boljeg odnosa prema radniku, nego kada mu obezbedite najbolju zdravstvenu brigu i lečenje? Postoje čak i opcije u kojima preduzeća mogu osigurati i porodice svojih radnika, što je svakako još jedan plus za poslodavca, pogotovo u našoj zemlji.

Šta još treba da znam?

Dobrovoljno zdravstveno osiguranje je jedno od najkorisnijih i najvažnijih osiguranja koje možete da obezbedite za sebe i svoju porodicu. Baš zbog toga, osiguravajuće kuće nude različite pakete DZO sa raznim opcijama, poput stomatoških usluga, učešća u nabavci lekova i pomagala, bolničkom lečenju i slično, pa zato nije lako odabrati tačno ono što vam treba, a da uz to bude po najpovoljnijoj ceni.

Tu na scenu stupa OSIGURANIK.com. Dovoljno je da nam pošaljete upitnik sa sajta koji ćete što detaljnije popuniti kako bi naš tim što bolje razumeo šta vam je potrebno i za šta ste zainteresovani. Na osnovu vašeg upitnika dostavićemo vam najbolje ponude osiguravajućih kuća, a zatim ćemo se detaljno sa vama konsultovati oko bilo čega što vam nije jasno ili imate eventualnu dilemu. I nakon sklapanja ugovora o osiguranju, stojimo Vam na raspolaganju za sva pitanja i pomoć u ostvarivanju vaših prava i korišćenju polise. Popunite upitnik odmah klikom na: http://www.osiguranik.com/osiguranje/dobrovoljno-zdravstveno-osiguranje/upitnik/

Đorđe Đolić

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

thirteen − eight =

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.