1. < nazad na blog

Evropski izveštaj o nezgodi – kada se popunjava, a kada ne?

evropski izvestaj o saobracjnonj nesreci

Problematika vezana za Evropski izveštaj o nezgodi vrlo je komplikovana. Zato idemo korak po korak. Doživeli ste udes. Šta sledi?

Evropski izveštaj o nezgodi se popunjava samo i isključivo kada nema povređenih, oba učesnika u nezgodi se slažu oko toga ko je kriv i šteta nije velika. Međutim, ako niko ne želi da prizna krivicu, moraćete da zovete policiju. Dakle:

 1. U nezgodi ima povređenih? Zovite policiju.
 2. Ne možete sa drugim vozačem da se dogovorite oko toga ko je kriv? Zovite policiju.
 3. Smatrate da je šteta veća od 500 evra (oko 60.000 dinara)? Zovite policiju.

Šta je to „velika šteta“, a šta „mala šteta“?

Preskočićemo sve peripetije koje su se dešavale proteklih pet godina i videćemo kakva je danas situacija:

 1. Ako smatrate da je šteta manja od 500 evra (60.000 dinara), nema povređenih i slažete se oko krivice, ne morate da zovete policiju. Možete da popunite Evropski izveštaj o nezgodi. Na osnovu njega osiguravajuća kuća onog vozača koji je priznao krivicu isplatiće novac onome ko je oštećen. Pažnja! Nije lako proceniti štetu, naročito kod novijih automobila, pa se lako možete naći u situaciji da polomljen branik i far koštaju 500 evra više nego što ste mislili.
 2. Ako smatrate da je šteta od 500 evra (60.000 dinara) do 200.000 dinara, obavezno zovite policiju, ali u tom slučaju policija ne treba da vrši uviđaj, već samo da sačini službenu belešku, tj. da utvrdi da li je neko od vozača pijan ili nema dozvolu, da li su svi automobili registrovani, itd. Takođe se popunjava Evropski izveštaj o nezgodi i on se uz policijsku službenu belešku podnosi osiguravajućoj kući krivca za nezgodu.
 3. Ako smatrate da je šteta veća od 200.000 dinara, obavezno zovite policiju da obavi uviđaj i zaboravite Evropski izveštaj o nezgodi.

Za svaki slučaj obezbedite dodatne dokaze

Situacija uvek može da se zakomplikuje, pa pre pomeranja vozila nakon nezgode napravite što više fotografija (može i video zapisa) iz više uglova, iz blizine i iz daljine, kako biste imali dokaze ukoliko se čitav slučaj ipak završi na sudu. Nije loše obezbediti i nekog svedoka.

Moguće komplikacije

Postoji mogućnost da će osiguravajuća kuća krivca za nezgodu pozvati oba učesnika u nezgodi da dođu svojim automobilima kod procenitelja kako bi se na licu mesta uporedila oštećenja, to jest, utvrdilo da li je šteta zaista nastala onako kako je opisano u Evropskom izveštaju o nezgodi i da li se visina štete uklapa u tu priču. Ako krivac odbije da dođe, pošto ga zakon na to ne obavezuje ili je u međuvremenu popravio auto (npr. zamenio far i branik), to može da oteža isplatu oštećenom. Ovo je još jedan razlog zašto je dobro imati fotografije i video snimke sa lica mesta. Takođe, verovatno ćete morati da potpisujete posebne izjave u osiguravajućoj kući.

U kom roku se isplaćuje odšteta?

Šteta bi trebalo da bude isplaćena u roku od 8 dana, kako nalaže Zakon o obaveznom osiguranju o saobraćaju. Međutim, taj rok može da se produži ako dođe do gore pomenutih komplikacija.

Kazna ako nemate izveštaj u automobilu

Taj izveštaj morate da imate u automobilu. Ako vas policija uhvati da ga nemate, kazna je od 10.000 do 50.000 dinara.

Gde nabaviti Evropski izveštaj o nezgodi?

Možete da ga uzmete u filijali osiguravajuće kuće ili agenciji koja se bavi registracijom vozila.

Ne idete kod sudije za prekršaje

Vrlo korisna strana popunjavanja Evropskog izveštaja o nezgodi jeste činjenica da ukoliko ste nezgodu izazvali čineći neki ozbiljan saobraćajni prekršaj, nećete ići kod sudije, koji bi mogao da vam „odreže“ veliku novčanu kaznu i oduzme dozvolu.

Tim našeg sajta osiguranik.com vam stoji na raspolganju za sva dodatna pitanja i informacije. Takođe, putem našeg sajta veoma brzo možete da dođete do najbolje ponude za Kasko osiguranje i kupovinu polise da obavite bez odlaska u poslovnicu osiguravajućeg društva. Za početak je potrebno da popunite ovaj upitnik.

Dragan Romčević

12 komentara

  1. Popunjava se samo jedan izveštaj, nije važno čiji, a nije važno ni ko je vozač A, ko je vozač B. Međutim, onaj vozač koji je priznao krivicu dobija kopiju izveštaja, dok original uzima onaj vozač kojem osiguravajuća kuća krivca treba da nadoknadi štetu.

 1. Poštovani,
  da li ako niste krivi, da li možete da za auto koji je star 15 godina da delove kupujete sami kod ovlaćenog prodavca vozila za tu marku vozila (originalni delovi)i da li to priznaje osiguranje naravno uz original račune,i da vi birte nakon toga u koji servis će te poslati vozilo,ili morate da vozilo pošaljete u servis koji vam osiguranje ponudi da to oni sve odrade ti poprave auto.
  Molim za odgovor unapred hvala

  1. Poštovani,

   Ni jedna osiguravajuća kuća Vam neće popraviti automobil star 15 godina novim originalnim delovima, osim kada je reč o vitalnim delovima koji su od velike važnosti za bezbednost, ali se i tada obično koriste novi zamenski delovi, tj. delovi drugih proizvođača delova.

   Problem je u tome što bi neophodni novi originalni delovi za automobil star 15 godina mogli da budu skuplji od samog automobila, što znači da nema ekonomske isplativosti za njegovu popravku.

   Postoji i mogućnost da vi nabavite nove originalne delove, ali Vam osiguravajuća kuća neće pokriti njihovu punu vrednost, već će je umanjiti na osnovu starosti. Na primer, DDOR Novi Sad umanjuje cene originalnih delova za vozila starija od 10 godina za 50%.

   Auto ne morate da vozite u servis koji Vam odredi osiguravajuća kuća – servis možete da nađete i sami, ali osiguravajuća kuća mora da ga odobri kako Vi ne biste otišli kod nekog prijatelja koji će “napumpati” račun, pri čemu je neophodno i da obavestite osiguravajuću kuću koliki će račun biti, da ne bi došlo do situacije da osiguravajuća kuća odbije da plati račun zato što se ne slaže sa njegovom visinom.

   Druga opcija je da Vam osiguravajuća kuća isplati novac, a Vi zatim u sopstvenoj režiji popravljate auto delovima kojim želite i u servisu u kojem želite.

   Naravno, mnogo toga zavisi od vrste oštećenja, stanja vozila, a moguće je napraviti i poseban dogovor sa osiguravajućom kućom, pa ispitajte sve mogućnosti pre donošenja najisplativije odluke.

   1. Pozdrav, nebitno koliko je auto star, moze se popraviti novim originalnim delovima, a osiguranje tuziti ako nece da isplate, a nemaju pravo da umanjuju cenu zbog starosti vozila, ali te stvari se dobijaju iskljucivo na sudu, odnosno razlika izmedju isplacene sume i one koju vestak proceni, koja je uglavnom skoro dupla. Savet, konsultovati se obavezno uvek sa advokatom pre odlaska do osigurajja.

    1. Dragi Nikola, prvo bi trebalo razjasnimo da li govorite o Osiguranju od autoodgovornosti ili o Kasku osiguranju? Takođe, ukoliko se uspostavi da je deo koji treba da se promeni već bio polovan (na primer branik koji je bio krpljen gitom, ili vrata koja su gitovana) onda nema osnova za zamenu polovnog dela sa novim. Isto tako, u uslovima osiguranja koja se razlikuju od društva do društva postoje isključenja u vezi sa naknadom štete, a koja bi osiguranik trebalo da pročita pre zaključenja polise. Negde postoji i mogućnost za otkup amortizovane vrednosti kod delimičnih šteta, gde se korisniku daje pravo izbora prilikom kupovine osiguranja da odluči o ovom pitanju pre bilo kakve štete. I tako dalje, široka je to tema svakako. Pozdrav

  1. Popunjava se samo jedan izveštaj, nije važno čiji, a nije važno ni ko je vozač A, ko je vozač B. Međutim, onaj vozač koji je priznao krivicu dobija kopiju izveštaja, dok original uzima onaj vozač kojem osiguravajuća kuća krivca treba da nadoknadi štetu.

 2. Čovek me je ladno udario svojim desnim zadnjim delom u moja bočna vrata.Priznao je krivicu i komentar mu je bio da me nije video.Zvala sam policiju gde su obojica(policajac i vozač B) smatrala da nema potrebe da se piše izveštaj…!! Moja šteta će sigurno biti oko 200-250e..Nijednog momenta nije predložio da bar plati pola,a policajac kaže:šteta do 500e se ne zove policija.I nikom ništa,svako sebi plaćaj ..
  Šta sammogla uraditi još?! Samo mi je žao što nisam slikala položaj auta,mog i njegovog i njegove podatke.
  navodno-oboje smo izlazili u rikverc i nismo se videli…

  1. Suštiniski bi trebalo sve da bude OK, ali uvek je bolje da se popuni evropski izveštaj na licu mesta jer se u praksi dešava da učesnici „nakon prespavane“ noći umeju da izmene iskaz u svoju korist, a bez pisanog dokaza onda može doći do problema za oštećenju stranu. U vezi sa navedenim uvek je bolje imati i što više dokaza, fotografije, policijski zapisnik svakako tražiti bez obzira na usmene stavove službenika.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena uz komentar. Neophodna polja su označena *