Zbog čega je važno osigurati kućnog ljubimca - Osiguranik.com

Osiguranje kućnih ljubimaca – potreba ili pomodarstvo?

Opis slike

Vlasnici pasa od skora i u Srbiji mogu da osiguraju svoje ljubimce. Koje uslove moraju da ispune psi da bi bili osigurani, i šta sve to osiguranje podrazumeva? Kako da se makar donekle spasite tužbi i novčanih izdataka ako vaš pas ujede nekoga? Koliko košta osiguranje psa i kako može da se iskoristi?

Povezanost koju vlasnici kućnih ljubimaca osećaju prema svojim psima, macama, pticama i drugim životinjama, ponekad može da se uporedi i sa ljubavlju prema najbližima. Većina zapravo ide tako daleko da ljubimce bez mnogo razmišljanja stavlja rame uz rame sa članovima porodice. Ruku na srce, kako i ne bi. Savremeni život sve više otuđuje ljude, sve je teže steći iskrene i lojalne prijatelje, a kućni ljubimci su upravo to jer su bez obzira na sve, uvek tu za svog vlasnika i bezuslovno nude pažnju i ljubav. Zato ne treba da čudi da je interesovanje za osiguranje kućnih ljubimaca u celom svetu sve veće, a osiguranje pasa odskora se nudi kod nas.

Kao i kod svih vrsta osiguranja u našoj zemlji, prvo pitanje koje se postavlja je, čemu to služi i šta će to uopšte meni i u krajnjem, mom psu. Osobama koje nemaju kućne ljubimce zbog toga osiguranje pasa može izgledati kao obično pomodarstvo ili hir. Međutim, većina vlasnika pasa veoma dobro zna kako i na koji način su sve njihovi ljubimci danas ugroženi. Dovoljno je pogledati tekstove i izveštaje o zlostavljanju životinja koji se maltene svake nedelje pojavljuju u medijima, pa da bude jasno da u zemlji optrećenoj ozbiljnim egzistencijalnim problemima nema dovoljno brige za dobrobit životinja. Zbog toga je njihov pas prepušten na brigu i staranje samo njima, a u tome im mnogo može pomoći i osiguranje kućnih ljubimaca.

Šta kada pas ugine

Da krenemo od osnovnog osiguranja kućnih ljubimaca, odnosno od osiguranja života psa. Ako pas ugine usled povređivanja nesrećnim slučajem ili eutanazije zbog bolesti, njegov vlasnik dobija određenu novčanu nadoknadu. Posle priče o povezanosti i ljubavi između vlasnika i ljubimca, novac i ne deluje kao naročita uteha. Ipak, većina psihologa i iskusnih veterinara preporučuje da u situacijama kada izgubite kućnog ljubimca, posle nekog vremena nabavite novog, a ako gubitak pogađa i decu, onda je najbolje da to uradite što pre. Možda zvuči surovo, ali ništa ne leči tugu i unosi radost u kuću kao štene, a njihovu nabavku prosečna porodica teško može da isfinansira tek tako. Ako se dogodi ovaj tužan događaj, dovoljno je da vlasnik psa pozove osiguravajuću kuću u okviru koje postoji stručna služba, koja će mu objasniti kako da postupa sa uginulim psom i gde treba da ga odnese radi konstatovanja smrti i utvrđivanja identiteta.

I kuce idu na operaciju

Prema poslednjim istraživanjima kinoloških udruženja u Velikoj Britaniji, jedan od tri psa u toku života mora da ode kod veterinara na operaciju. Baš za takve situacije namenjeno je osiguranje troškova hirurških intervencija koje nastanu kao posledica bolesti ili nesrećnog slučaja. Vlasnicima pasa su sigurno dobro poznate cene kod veterinara pa ne treba ni obrazlagati zbog čega je osiguranje od ovog rizika korisno i isplativo. Ova vrsta osiguranja se ugovara kao dopunsko i moguće je birati osiguranu sumu. Priznaju se operacije koje se obave u bilo kojoj zvaničnoj veterinarskoj ustanovi, a postupak je takav da morate imati nalaz veterinara, fotografije pre, tokom trajanja i posle operacije, kao i post-operativni izveštaj. U troškove koji će vam biti nadoknađeni spadaju i lekovi koje pas mora da uzima do tri dana posle operacije.

Međutim, ovde ne spadaju redovne vakcinacije, suplementi i lekovi koje bi pas morao da dobija i da je zdrav, a treba da imate u vidu da se ovo osiguranje ne odnosi na operacije na koje pas mora da ode kao posledica bolesti koje su postojale pre sklapanja ugovora o osiguranju. Takođe, nemojte da mislite da možete da naplatite bezbroj operacija vašeg ljubimca. Svaki račun za intervenciju koju plati osiguranje, odbija se od osigurane sume i kada se potroši, više ne možete da koristite ovo osiguranje dok ne sklopite novi ugovor.

Ujedi i napadi

Svaki pas je svom gazdi najbolji, najslađi i najmirniji, ali budimo iskreni, to su ipak i životinje i mi teško i da možemo da zamislimo šta se i u kom trenutku vrzma po njihovoj dlakavoj glavici. Neke pse provociraju točkovi koji se okreću, a druge recimo šara na kaputu, torbi ili način na koji neko hoda. U pravom trenutku na lošem mestu, i najmirniji pas može da odreaguje kako ne treba i ujede nekoga , napadne drugog psa ili ošteti tuđu imovinu. Osim što je opasno i neprijatno, ovakvi događaji su kasnije i prava noćna mora za vlasnika jer mora da se izvinjava, plaća troškove lečenja, a neretko i da se vuče po sudovima. Osiguranje odgovornosti vlasnika za materijalnu štetu koju pas pričini drugim ljudima ili njihovoj imovini aktivira se upravo u ovakvoj situaciji. Ukoliko dođe do suđenja, osim novčane nadoknade za oštećenog, osiguravajuća kuća može da preuzme savetovanje vlasnika, ali i da plati advokata koji će voditi spor pred sudom. Zbog toga je važno da ako pas nekoga napadne, vlasnik posle razdvajanja i obezbeđivanja ne prizna odmah krivicu, već da događaj prijavi nadležnim organima, policiji, ali i osiguravajućoj kući koja će ga posavetovati šta da radi dalje.

Kako osigurati psa

Opšti uslovi koje pas mora da ispunjava u trenutku potpisivanja ugovora je da bude star između devet meseci i osam godina, da bude zdrav, da je vakcinisan protiv parazita, besnila i štenećaka, i naravno da ima mikročip. Zapravo, sve ono o čemu bi svakako trebalo da brine vlasnik. Ukoliko se radi o posebno vrednom psu, osiguranje može da zatraži i dodatni pregled kod njihovog veterinara. S tim u vezi treba napomenuti da osiguranje nije dostupno samo za kuce i maze, već i za lovačke pse, kao i pse koji su obučeni za specijalne radnje i zadatke. Za njih doduše važe posebni uslovi za sklapanje ugovora i ostvarivanje premija, a odnose se na to da se ne osiguravaju od nesreća ili posledica koje nastanu u toku lova ili obavljanja posebnih zadataka. Što se tiče opasnih i agresivnih rasa poput pit bulova i pit bul terijera, za njih nije moguće ugovoriti osiguranje.

Koliko to košta

Osiguravajuća kuća određuje cenu osiguranja na osnovu procene vrednosti psa. Postoje okvirni limiti vrednosti pasa po rasama, na osnovu pedigrea i uzrasta, a koji su dobijeni na osnovu konsultacija sa kinološkim sudijama, veterinarima, ali i cenama mladunaca svake pojedinačne rase na tržištu. Mogu se osigurati i psi mešanci, ali je onda naglasak na ugovaranju dopunskog osiguranja za hirurške intervencije.

Naravno, cela priča malo znači bez konkretnih brojeva. Navešćemo jedan okvirni primer koji smo dobili od osiguravajuće kuće za retrivera starosti do pet godina. Ukoliko bi se ugovaralo osiguranje života na sumu od 400 eura, zatim hirurške intervencije u vrednosti od 500 eura i na kraju odgovornost za štetu trećim licima ponovo na 500 eura, godišnja premija bi iznosila oko 75 eura.

 

Đorđe Đolić

2 komentara na “Osiguranje kućnih ljubimaca – potreba ili pomodarstvo?”

  1. Lena V. kaže:

    Ovo je fenomenalno. Nisam ni znala da postoji. Javljam vam se. 🙂

  2. branka kaže:

    Svaka cast osiguravajucoj kuci na ovome. Fenomenalno je da ovo mozemo da uradimo i u Srbiji. Nije mala stvar imati ovakvu pomoc jer operacije su prilicno skupe.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

14 − 9 =

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.