Sve o dodatnom putničkom osiguranju za Koronu - Osiguranik.com

Putno zdravstveno osiguranje u vreme pandemije

Putovanje bi trebalo da bude pre svega zadovoljstvo. Pred putovanje pravimo spiskove stvari koje ćemo poneti, i često ni ne pomislimo na putno osiguranje. Bilo da putujemo kao turista ili poslovno, poslednje što nam pada na pamet jeste da se na putu možemo razboleti.

Ipak kada krećemo na put, pored pasoša i drugih dokumenata, potrebno je da u kofere spakujemo i polisu putnog osiguranja. Zašto je putno osiguranje važno?

Bezbedno i bezbrižno putovanje

Na putu uvek postoji manji ili veći rizik od iznenadne bolesti ili drugog nesrećnog slučaja (pad, povreda, uganuće, trovanje hranom i sl.). Baš iz tih razloga zaključenje putnog zdravstvenog osiguranja je poželjno, mogli bismo reći i neophodno.

Izbegnite visoke troškova lečenja

U inostranstvu su zdravstvene usluge izuzetno skupe i mogu nam doneti veoma visoke troškove. Osiguranje može biti različitog obima i pokrivati uži ili širi obim medicinskih usluga (prevoz do bolnice, troškovi lečenja i hospitalizacije, povratak pacijenta u njegovu zemlju i dr.).

Ako zaključite polisu putnog zdravstvenog osiguranja osiguravajuće društvo sa kojim ste zaključili polisu će reagovati i platiti umesto vas ove troškove, ako se desi osiguran slučaj.

Dodatno osiguranje za Covid-19

Prilikom zaključenja polise zdravstvenog osiguranja moguće je da polisom ugovorite i dodatno osiguranje za Covid-19.

Tako će putno zdravstveno osiguranje pokriti i lečenje bolesti koje su izazvane koronavirusom.

Dodatno pokriće za Covid-19 obično uključuje troškove medicinskih pregleda, troškove nabavke lekova, bolničkog lečenja i dr. Dodatno pokriće međutim ne obuhvata troškove testiranja na kovid i troškove boravka u karantinu.

Uslovi za ulazak u druge zemlje u vreme pandemije

Veliki broj zemalja je zbog aktuelne pandemije uveo ograničenja prilikom ulaska stranih državljana u njihovu zemlju.

Ovi uslovi se često menjaju na dnevnom nivou pa se preporučuje svima koji putuju u druge zemlje da se pre puta detaljno informišu o uslovima putovanja.

Najbolje je da se informišete na sajtu Ministarstva spoljnih poslova na sledećem linku, gde se redovno ažuriraju podaci o uslovima ulaska i boravka u drugim zemljama.

Ipak može se dogoditi da se u međuvremenu dogode neke promene. Zato je preporučljivo da se ove informacije zatraže putem diplomatsko – konzularnog predstavništva određene strane zemlje u Beogradu.

U produžetku su okvirno navedeni uslovi za ulazak u određene zemlje koji važe u momentu kada je nastao ovaj tekst:

U Crnu Goru naši državljani mogu da uđu bez ograničenja uz poštovanje zdravstvenih mera.

U Bosnu i Hercegovinu može da se uđe i tranzitira bez ograničenja. Ako državljani Srbije ulaze u BiH iz drugih zemalja potreban je PCR test ne stariji od 48 sati.

U Hrvatsku državljani Srbije mogu da uđu uz negativan PCR test ili brzi antigenski test ne stariji od 48 sati, ili uz potvrdu o vakcinaciji za osobe koje su pre više od 14 dana primile drugu dozu vakcine. Sve to ako putuju iz turističkih razloga i imaju potvrdu o uplaćenom smeštaju, /ako su vlasnici nekretnina u Hrvatskoj ili putuju iz neodložnih ličnih razloga.

U Sloveniju se može ući uz obavezni karantin od 10 dana, ili uz PCR test ili brzi antigenski test ne stariji od 48 sati koji je urađen u jednoj od zemalja Evropske Unije.

U SevernuMakedoniju državljani Srbije mogu da uđu slobodno bez posedovanja negativnog PCR testa.

U Grčku državljani Srbije u ovom momentu mogu da uđu avionom ili preko dva drumska prelaza između Grčke i Bugarske. Naši državljani koji imaju regulisan boravak u Grčkoj i profesionalni vozači u drumskom saobraćaju mogu da uđu preko ostalih graničnih prelaza. Neophodno je da se prethodno popuni elektronski obrazac prijave kao i da se dobije negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

U Grčkoj su sve do 14.maja na snazi mere restrikcije: ne može se izlaziti iz grada u kojem imate smeštaj. Kafići i restorani još uvek ne rade. Za ulazak u Grčku je potrebna potvrda o vakcinaciji i negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata.

Od 14. maja kreće potpuno popuštanje mera za turiste.

U Austriju državljanima Srbije nije dozvoljen ulazak. Izuzetak su oni koji imaju regulisan boravak u Austriji, ili u posebnim slučajevima. Prilikom ulaska u Austriju na graničnom prelazu neophodno je priložiti dokaz o svrsi putovanja. Pre putovanja je obavezna elektronska registracija koja se može obaviti najranije 72 sata pre putovanja.

Vezano za ulazak u Mađarsku 30.aprila je stupio na snagu sporazum prema kojem vakcinisani građani Srbije mogu da putuju u Mađarsku bez ograničenja (tj. bez PCR testa i bez obaveznog karantina). To isto važi i za građane Mađarske koji dolaze u Srbiju. Oni državljani Srbije koji nisu vakcinisani mogu da uđu u Mađarsku u privatne svrhe samo na osnovu saglasnosti mađarske policije, uz elektronski zahtev. Moguć je tranzit kroz Mađarsku pod određenim uslovima (zaustavljanje na određenim mestima, zemlja se mora napustiti u roku od 24 sata i sl.).

U Italiju državljani Srbije ne mogu putovati u turističke svrhe. Ulazak iz Srbije u Italiju dozvoljen je samo u određenim situacijama (poslovni razlozi, školovanje, hitan povratak u mesto stanovanja i dr). Neophodan je PCR test ili antigenski test ne stariji od 48 sati. Za osobe kojima je omogućen ulazak u italiju obavezna je mera samoizolacije u trajanju od 10 dana.

U Bugarsku se može ući uz obavezan PCR test ne stariji od 72 sata ili sa dokumentom o potpuno završenoj vakcinaciji. Od ovog testa su izuzeti državljani Srbije koji tranzitiraju, vozači autobusa, vozači teretnih vozila, učenici i studenti koji putuju u Bugarsku radi školovanja i dr.

Vezano za ulazak i boravak u evropske zemlje gde naši državljani često putuju radi posla važe sledeći uslovi:

U Nemačku naši državljani mogu da putuju ako imaju određenu boravišnu dozvolu i ispunjavaju uslove za ulazak: negativan test/obaveza karantina i elektronska prijava ulaska. Turistička putovanja u Nemačku i dalje nisu dozvoljena.

U Švajcarsku naši državljani ne mogu da uđu, sem onih lica koja imaju regulisan boravak u Švajcarskoj. Nephodno je svoj dolazak najaviti popunjavanjem elektronske prijave na odgovarajućem sajtu.

U Slovačku državljani Srbije mogu da uđu ako imaju konkretan razlog (poslovni put, poseta bliskoj osobi, radi zaposlenja i dr.). Potrebna je elektronska registarcija, kao i izolacija u kućnim uslovima do dobijanja negativnog testa.

Na našem sajtu možete da odaberete i kupite polisu osiguranja koja vam najviše odgovara.

Popunjavanjem online formulara unećete podatke koji su relevantni za odabir prave polise osiguranja (da li putujete poslovno ili privatno, da li putujete individualno ili porodično, koje je vaše odredište, koji je datum početka osiguranja, broj dana na putu, da li želite pokriće za Covid-19 itd.).

Na osnovu toga naši saradnici će odabrati polisu putnog osiguranja koja je optimalna za vas. Sve to potpuno besplatno i bez potrebe da idete do filijale osiguravajuće kuće.

 

Autor: Brankica Srdić

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

eleven − 10 =

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.