Barselona - Šta videti i koje znamenitosti ne smete propustiti

Barselona – šta videti u gradu Gaudijevih čuda

Panorama Barselone

Barselona, glavni grad autonomne pokrajine Katalonije, i najposećeniji grad Španije, poznat je po svojoj živopisnoj kulturi, spektakularnoj arhitekturi i neodoljivoj mediteranskoj klimi. Ako planirate putovanje u turistički dragulj Španije, spremite se za nezaboravno iskustvo koje ćete dugo prepričavati.

U ovom tekstu, izdvojili smo najvažnije znamenitosti Barselone, odgovorili na pitanje šta videti u Barseloni, uz kratak pregled cena za atrakcije i svih najvažnijih informacija potrebnih za posetu gradu.

Barselona – šta obići i koje znamenitosti Barselone ne smete propustiti

Barselona je grad koji godišnje poseti preko 12 miliona turista i iako možda njenim stanovnicima to ne prija, turistima je svakako znak da španska metropola ima mnogo toga da ponudi.

I ne greše.

Veliki Gaudi ostavio je svoj neizbrisivi trag u ulicama grada i učinio je da znamenitosti Barselone odišu jedinstvenošću koju ćete retko gde videti.

Top znamenitosti Barselone su:

 1. Sagrada Familia
 2. Park Guelj
 3. Ulica La Rambla
 4. Gotska četvrt
 5. Kuće Batljo i Mila
 6. Montžuik
 7. Katalonski trg
 8. Park Citadela
 9. Špansko selo
 10. Akvarijum u Barseloni
 11. Camp nou stadion
 12. Plaža Barseloneta

Bazilika La Sagrada Familia – najpoznatija Gaudijeva zaostavština

Cena ulaznice za La Sagrada Familia baziliku (unutrašnjost): od 26 do 40 evra (sa vođenjem i obilaskom tornjeva).

Bez sumnje, prvo mesto na listi svake posete Barseloni je čuvena La Sagrada Família, remek-delo čuvenog arhitekte Antonija Gaudija. Ova impozantna bazilika, koja je još uvek u izgradnji, započeta je 1882. godine i predstavlja jedinstvenu kombinaciju gotičkog i Art Nouveau stila. Njene visoke kule, bogato ukrašena fasada i svetlost koja se probija kroz vitraže u unutrašnjosti bazilike, ostaviće vas bez daha.

Poseta ovoj impozantnoj građevini, pruža najbolji uvid u Gaudijevu viziju i njegovu predanost umetnosti i religiji. Spolja potpuno besplatno možete uživati u pogledu na detalje i raznovrsne arhitektonske oblike, dok je za ulazak potrebno kupiti ulaznicu.

Bazilika La Sagrada Familia

Park Guelj – jedan od simbola Barselone

Cena ulaznice za Park Guelj: od 13 evra do 22 evra

Kada se pomene Barselona, mnogima je ovo Gaudijevo delo prva asocijacija na grad. Park Güell je pravi raj za ljubitelje prirode i umetnosti, sa svojim krivudavim stazama, šarenim mozaicima i fantastičnim pogledom na grad.

Centralna terasa parka, sa svojim talasastim klupama i šarenim mozaicima, savršeno je mesto za opuštanje i uživanje u pogledu na grad. Ne propustite priliku da posetite Gaudijevu kuću, koja se nalazi unutar parka, i saznate više o životu i radu velikog umetnika. Obratite pažnju, jer za obilazak kuće biće potrebno da kupite ulaznicu koja obuhvata i ovu atrakciju.

Pogled na Park Guelj

La Rambla – ulica prepuna iznenađenja

La Rambla je najpoznatija ulica Barselone i srce gradskog života. Ova duga pešačka ulica proteže se od Katalonskog trga do spomenika Kristoforu Kolumbu na obali. Dok šetate La Ramblom, uživaćete u raznovrsnim prodavnicama, restoranima, kafićima i umetničkim performansima.

Prilikom šetnje nemojte da zaobilazite pijacu La Boqueria, gde možete degustirati sveže lokalne proizvode, morske plodove i ukusne specijalitete.

Gotska četvrt (Barri Gòtic) svedoči o bogatoj istoriji ovog predela

Gotska četvrt je najstariji deo Barselone i prava riznica istorije i arhitekture. Uske, krivudave ulice vode vas kroz lavirint drevnih zgrada, katedrala i trgova. Jedna od najvažnijih znamenitosti ove četvrti je Katedrala Svetog Krsta i Svete Eulalije. Sa svojom impresivnom gotičkom arhitekturom, ova katedrala je savršeno mesto za upoznavanje prošlosti Barselone.

Kuće Batljo i Mila (Casa Batlló i Casa Milà) – vrhunac Gaudijevog modernizma

Cena ulaznice za Kuću Batljo: od 29 evra
Cena ulaznice za Kuću Mila: od 28 evra

Ove dve kuće, takođe delo Antonija Gaudija, predstavljaju vrhunac modernističke arhitekture. Casa Batlló je poznata po svojoj talasastoj fasadi, šarenim mozaicima i neobičnim oblicima. Svaka prostorija u ovoj kući je umetničko delo samo za sebe. Casa Milà, poznata i kao La Pedrera, impresivna je po svojoj kamenoj fasadi i revolucionarnom dizajnu, a Gaudi je izgradio za bračni par Mila i ona je do danas ostala jedan od simbola Barselone.

Obe kuće su otvorene za posetioce i nude fascinantan uvid u Gaudijev kreativni proces, neverovatnu kombinaciju boja, oblika i ornamenata koju je umetnik uklapao na sebi svojstven i prepoznatljiv način. S obzirom na to da su blizu, udaljene svega 500 metara jedna od druge, možete ih posetiti u istoj turi.

Fasada kuće Milja u Barseloni

Montžuik – pogled koji se ne propušta

Brdo Montjuïc nudi pregršt zanimljivosti i aktivnosti za posetioce. Na ovom brdu se nalazi čuveni Nacionalni muzej umetnosti Katalonije, sa bogatom kolekcijom umetničkih dela sa ovih prostora. Takođe, tu je i Olimpijski stadion, korišćen tokom Olimpijskih igara 1992. godine, kao i čuvena magična fontana Montjuïc, koja priređuje spektakularne svetlosne i muzičke predstave. Međutim, trenutno fontana ne radi, kao jedna od mera za štednju vode, nastalih usled suša u Barseloni, tako da preporučujemo da pre posete proverite da li se situacija promenila.

Sa vrha Montžuika pruža se predivan pogled na grad i luku i to je jedan od glavnih razloga zbog kojih ljudi dolaze ovde. Ovde takođe možete uživati u žičari iz koje se pruža sjajan pogled na neke od glavnih atrakcija. Cena povratne karte za žičaru za odrasle je 16 evra. Za decu od 4 do 12 godine je 11.6 evra, dok je za mlađu decu besplatna. Ovo je iskustvo u kojem će mališani zasigurno uživati!

Pogled na Montžuik brdo

Katalonski trg – susret istorije i moderne arhitekture

Katalonski trg je srce Barselone, gde se susreću stari i moderni deo grada. Ovaj prostrani trg je jedan od najvećih i najprometnijih u Barseloni, često korišćen kao mesto za razne manifestacije, koncerte i događaje. Trg je okružen zgradama, prodavnicama i kafićima i poznato je mesto okupljanja, što ga čini savršenom lokacijom za početak istraživanja grada.

Na Katalonskom trgu možete uživati u predahu uz pogled na predivne fontane, zelene površine i umetničke skulpture koje ga krase, ali se i osvežiti u nekom od obližnjih kafića i pripremiti za dugo pešačenje Barselonom. Ovo je polazna tačka za poznate ulice La Rambla i Passeig de Gràcia.

Citadela park – savršen predeo za opuštanje u prirodi

Citadela park (Parc de la Ciutadella) je jedna od najvećih zelenih površina kojom se Barselona diči i savršeno je mesto za opuštanje ili aktivan dan u prirodi. Unutar parka se nalazi jezero sa čamcima, monumentalna fontana projektovana delimično od strane mladog Gaudija, kao i zoološki vrt koji se prostire na 13 hektara zemljišta i gde je moguće videti preko 5,500 životinja, odnosno oko 400 vrsta životinja.

Park je idealan za piknike, vožnju bicikla ili jednostavno uživanje u zelenilu i svežem vazduhu. Ulaz u park se ne plaća, dok je ulaznica za zoološki vrt u Barseloni 21 evro i kartu možete kupiti online.

Špansko selo – arhitektura 15 regiona Španije na jednom mestu

Cena ulaznice za špansko selo: 13.5 evra ako se kupi ranije, a ako se kupi na dan posete 15 evra

Špansko selo je muzej na otvorenom koji rekreira tradicionalna španska sela i arhitekturu iz različitih regiona Španije. Nalazi se na brdu Montžuik i predstavlja pravo putovanje kroz špansku kulturu, umetnost i tradiciju.

Unutar sela, možete posetiti zanatske radnje, galerije i muzeje, ali i uživati u tradicionalnim jelima u lokalnim restoranima. Ovo je savršeno mesto za kupovinu suvenira i upoznavanje sa španskom kulturom, šetnjom kroz autentične ulice i trgove.

Akvarijum u Barseloni dopašće se ljubiteljima morskog sveta

Cena ulaznice za odrasle: 25 evra
Cena ulaznice za decu od 5 do 10 godina: 18 evra
Cena ulaznice za decu od 3 do 4 godine: 10 evra

Barselona se može ponositi sa jednim od najvećih i najmodernijih akvarijuma u Evropi. On nudi fascinantan pogled na morski svet sa preko 450 različitih vrsta i ukupo 11.000 morskih životinja. Posebno zanimljiv je tunel sa pokretnim trakama koji prolazi kroz veliki okeanski bazen, pružajući vam osećaj kao da hodate ispod mora okruženi ajkulama i tropskim ribama.

Ako putujete sa decom, ovu atrakcija je nepogrešiv odgovor na pitanje šta obići u Barseloni.

Kamp nou (Camp Nou) – nezaobilazna tačka za ljubitelje fudbala

Cena ulaznica za Camp Nou: od 21 do 100 evra u zavisnosti od odabrane ture

Barselona bez stadiona verovatno ne bi bila toliko važna ljubiteljima fudbala.

Camp Nou je dom fudbalskog kluba Barselona i najveći stadion u Evropi i jedno od najpoznatijih fudbalskih hramova na svetu.

Obilazak stadiona može uključiti posetu muzeju posvećenom istoriji kluba, svlačionicama, tunelu igrača i naravno, terenu, što zavisi od toga za koju ulaznicu se odlučite. Ovaj doživljaj će sigurno oduševiti svakog sportskog entuzijasta.

Plaža Barseloneta – šetnja uz zvuke talasa je pravo opuštanje

Barselona sa svojom prostranom plažom Barseloneta, pravi je primer grada koji nudi za svakoga ponešto. Nakon obilazak brojnih atrakcija, ovde se možete odmoriti, posebno u letnjim danima kada je osveženje preko potrebno. Plaža Barseloneta je gradska plaža, savršena za sunčanje, kupanje ili opuštanje uz morski povetarac.

Duga staza uz plažu idealna je za šetnju, vožnju bicikla ili rolera, a brojni restorani i barovi duž obale nude ukusne morske specijalitete i osvežavajuća pića. Predlažemo da smiraj dana provedete upravo na ovoj plaži, a intezivne boje neba će vas prilikom zalaska sunca zasigurno oduševiti.

Plaža Barseloneta

Šta videti u Barseloni za tri dana – plan obilazaka znamenitosti Barselone

Mnogi se pitaju šta videti u Barseloni za tri dana, jer često aranžmani preko turističkih agencija traju toliko. Iako ćete verovatno pešačiti skoro ceo dan, Barselona se zaista može obići za tri dana i to uz posetu najvažnijih znamenitosti grada.

Evo plana za tri dana u Barseloni!

Prvi dan:

 • Šetnja La Rambla ulicom od spomenika Kristoferu Kolumbu, sve do Katalonskog trga, šetnja Paseo de Gracia ulicom, obilazak tri Gaudijeve građevine: Kuće Batljo, Kuće Mila i bazilike La Sagrada Familia. Za kraj ostavite nešto više od 2 sata za obilazak veličanstvenog parka Guelj koji je na najudaljenijoj tački od pomenutih atrakcija.

Drugi dan:

 • Obilazak Gotske četvrti, parka Citadela i stadiona Camp Nou. Ovog dana pripremite se za nešto dužu turu, s obzirom na to da su ove tri lokacije udaljene. Naravno, uvek možete koristiti gradski prevoz koji je odlično organizovan u Barseloni ili iznajmiti bicikl za poseban doživljaj obilazaka. Ukoliko vam ostane vremena, a to niste uspeli prvog dana, zaputite se do parka Guelj.

Treći dan:

 • Obilazak Montžuik brda i Špankog sela, a za ljubitelje vodenog sveta predlog je i obilazak akvarijuma u Barseloni. Smiraj dana možete dočekati na plaži Barseloneta, koja je od avkarijuma udaljena oko 20 minuta pešačenja.

Saveti za bezbrižno putovanje u Barselonu

Kada je pitanju Barselona, iskustva putnika odnosno turista koji su već posetili ovaj grad, izuzetno su vredna i značajna za sve buduće avanturiste koji se zapute ka Barseloni. Izdvajamo top pet saveta koji će vam značiti pri planiranju:

 1. Metro ima 12 linija koje odlično povezuju gotovo sve tačke u gradu. Najbolje ćete se snaći korišćenjem Google mapa koje će vam pokazati linije koje vas vode od tačke A do tačke B.
 2. Autobusi ne staju na svakoj stanici, čime se štedi vreme putovanja. Da biste ušli u prevoz na određenoj stanici potrebno je da mahnete rukom vozaču i on će se zaustaviti.
 3. Karte za gradski prevoz mogu da se kupe na više načina: preko aplikacije ili sajta TMB, na svakoj metro stanici ili direktno od vozača (možete kupiti samo jednu kartu i to karticom ili kešom, novčanicama do 10 evra). Cena jedne vožnje je 2.4 evra i ona traje 75 minuta. U zavisnosti od vašeg plana puta i potreba, možete uštedeti novac kupovinom karte koje obuhvata više vožnji i uključuju sve opcije transporta.
 4. Na vreme napravite plan puta i kupite ulaznice za najvažnije znamenitosti Barselone pre nego što stignete u Španiju. Prilikom kupovine, savetujemo da uvek birate takozvane skip the line ulaznice koje vam omogućavaju da ne čekate red, već direktno uđete u određeni objekat.
 5. Udobna obuća i komforna odeća su neophodne kako biste mogli da pešačite i uživate se tokom celog dana. Pravite pauze i hidrirajte se redovno, posebno ako putujete tokom vrelih letnjih meseci.

Putno osiguranje za Španiju

Ako je Barselona samo jedan od gradova koji ste planirali da obiđete u Španiji i vaš put obuhvata više destinacija u ovoj zemlji, dovoljno je da kupite jednu polisu putnog osiguranja koja pokriva boravak na celoj teritoriji Španije.

Takođe, ako se odlučite da obilazite više zemalja tokom putovanja, prilikom kupovine osiguranja kao destinaciju odaberite poslednju zemlju na vašem putu i celokupno putovanje će vam biti pokriveno polisom!

Ako se pitate da li vam je zaista potrebno putno osiguranje, možda će vam značiti informacija da je cena jednog dana u bolnici u Barseloni oko 200 evra. Putno osiguranje sa druge strane, možete kupiti od 157 dinara po danu.

Barselona je grad koji nudi nešto za svakoga, bilo da ste ljubitelj umetnosti, istorije, sporta ili jednostavno želite da uživate u prelepim pejzažima i ukusnoj hrani, Barselona definitivno ima da ponudi ukusne specijalitete koji će zadovoljiti vaša čula. Svaka ulica i svako ćoše ovog grada pričaju svoju priču i pozivaju vas da ih istražite. Nadam se da će vam ovaj vodič pomoći da isplanirate savršeno putovanje i otkrijete sve čari Barselone.

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.