Saobraćajne nezgode u Srbiji – Statistički podaci – Osiguranik.com

Saobraćajne nezgode u Srbiji: Šta kaže statistika i kako se zaštititi

Merač brzine u automobilu, izbliza

Saobraćajne nezgode predstavljaju ozbiljan problem na putevima Srbije, što potvrđuju podaci poslednjeg izveštaja Agencije za bezbednost saobraćaja za period od 2018. do 2022. godine. Ovi podaci ne samo da prikazuju obim problema, već i koliko je značajno graditi svest vozača o bezbednoj vožnji, kao i posedovanje adekvatnog osiguranja koje pruža neophodnu finansijsku zaštitu u slučaju nezgode.

U nastavku ističemo značajne podatke iz izveštaja o stanju bezbednosti saobraćaja u Republici Srbiji. Nastavite sa čitanjem i budite informisani!

Broj saobraćajnih nezgoda u Srbiji ne pada značajno od 2018. godine

U Srbiji se tokom 2022. godine odigralo 33.230 saobraćajnih nezgoda.

Kada ovaj broj uporedimo sa brojem saobraćajnih nezgoda u 2018. godini (35.809), primetan je blagi pad od oko 7 %. Najveći pad je zabeležen 2020. godine, kada je bilo ukupno 30.710 saobraćajnih nezgoda, što je direktno povezano sa smanjenom mobilnošću tokom pandemije virusa korona.

Iako iz ovog podatka možete da naslutite da bi manja upotreba automobila, odnosno prelazak na alternativne načine prevoza bio rešenje, nažalost to je u praksi neizvodljivo. Automobil je i dalje najbrži način da se stigne od tačke A do tačke B, posebno kada govorimo o udaljenim lokacijama, odnosno dužim putovanjima.

Izuzev toga, nažalost dešavaju se i nezgode koju uključuju bicikliste, kao i pešake, ali i druga motorna vozila. Zapravo, nakon krivina, pešački prelazi su drugo mesto na kome se dešava najveći broj saobraćajnih nezgoda u Srbiji, a nakon toga sledi i parkiralište.

Gde i kada se dešava najveći broj nezgoda i ko su najčešći učesnici?

Kako je izveštaj detaljno pokrio najrazličitije statistike, dotaćićemo se nekih od najznačajnijih.

Kao što je već pomenuto, najveći broj saobraćajnih nezgoda u Srbiji, dešava se na krivinama, u 2022. godini bilo je ukupno 2129 nezgoda na takvim mestima, a na drugom mestu su pešački prelazi na kojima se odigralo 1106 nezgoda. Na trećem mestu su parkirališta, potom most, te zona škole.

Nažalost, čak ni biciklističke staze i trake nisu “pošteđene”, pa je tako i na njima odigrano nekoliko desetina nezgoda u 2022. godini.

Kada govorimo o tipovima saobraćajnih nezgoda, najviše je onih sa dva vozila, a odmah zatim i sa učešćem jednog vozila, gde je nažalost najveći broj poginulih lica.

Prema podacima iz izveštaja, faktor čovek, odnosno preduzimanje nepromišljenih radnji od strane vozača, pogrešno izvođenje radnji, propusti vozača (iz nekoliko razloga) i na kraju propusti pešaka, bili su glavni faktor za nastanak 91,07 % saobraćajnih nezgoda u odnosu na druge faktore: put i neispravnost vozila.

Slupan far, deo branika i haube automobila

Ponašanje učesnika u saobraćaju i starost vozila takođe značajni faktori bezbednosti

Svaki peti vozač putničkog automobila prekoračuje brzinu na auto-putu, a skoro svaki drugi u naselju. Broj onih koji konzumiraju alkohol i voze, smanjio u odnosu na 2018. godinu, pa tako sada u proseku, svaki 192. vozač ima alkohola u krvi iznad dozvoljene granice. Ipak, i dalje imamo veliki broj saobraćajnih nezgoda, nastalih upravo kao posledica alkohola u krvi vozača.

Dobra vest je da ovaj procenat opada godinama, kao i da se povećava upotreba sistema bezbednosti u automobilu.

Kada govorimo o starosti vozila u Srbiji, ona u proseku iznosi 16.2 godina, dok je u Evropskoj uniji, prosečna starost manja i iznosi 11.8 godina. Automobili mlađi od 6 godina čine svega 7 % voznog parka u Srbiji, dok automobili stariji od 10 godina čine čak 85.7 %.

Kada znamo ove podatke, jasno je da su bezbednosne karakteristike voznog parka u Srbiji na niskom nivou.

Iako za sebe smatrate da ste savesni vozači, ne pijete dok vozite, nemate česte propuste kao vozač, edovno obavljate mali i veliki servis vozila i vodite računa o njemu, ne možete uticati na to kako će drugi voziti i šta može da se desi usled nefunkcionalnosti vozila koja dolaze u susret.

Za kraj, dodaćemo da je od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda, bilo 19.961 saobraćajnih nezgoda sa samo materijalnom štetom.

I ovde dolazimo do segmenta na koji zapravo možete da utičete.

O tome u nastavku teksta.

Kako da budete bezbedniji u vožnji i bezbrižni dok je vozilo na parkingu

Kao što ste mogli da pročitate, ne, ne morate zaista da vozite automobil kolovozom da bi se on oštetio. Nezgode se dešavaju i na parkiralištima.

Dovoljan je samo jedan nemaran vozač koji ne gleda u retrovizor i vaše vozilo može biti ogrebano ili ozbiljno ulubljeno. Bez kamera na parkingu, izuzetno je teško da pronađete krivca i naplatite štetu.

Takođe, u vožnji, čak i kada maksimalno vodite računa i pridržavate se pravila, postoji mogućnost da drugi vozači ne brinu o tome.

Ali šta je ono što vi možete da uradite da se ne biste hvatali za glavu?

Osigurajte vaše vozilo

Kasko osiguranje mnogima deluje kao velika investicija u automobil. Međutim, često je cena zamene samo jednog dela na autu, viša od cene kasko osiguranja na godišnjem nivou. Kada znamo da godišnje ima preko 19.000 saobraćajnih nezgoda samo sa materijalnom štetom (bez povređenih lica), računica je jasna. Kasko osiguranje se isplati.

Osim u sudarima, full kasko vas štiti i u slučaju:

  1. požara
  2. grada, kiše, oluje i njihovih posledica
  3. štete usled manifestacija i demontracija
  4. krađe vozila
  5. ostalih rizika definisanih u uslovima osiguranja

Da bi vam kasko polisa pokrila određenu štetu na vozilu, podrazumeva ste da ste savesno vozili, niste imali alkohol u krvi, a ovde pročitajte koji su to još razlozi zbog kojih osiguravajuća kuća odbija da isplati odštetu.

Bezbedna vožnja i poštovanje pravila

Saobraćajni propisi u Republici Srbiji

Izvor: abs.gov.rs

Pravila bezbedne vožnje svi znamo, ali nije na odmet da ih se podsetimo, s obzirom da to da podaci govore da ih se ne pridržavamo u velikoj meri.

Poštujte saobraćajna pravila i znake. Pridržavajte se ograničenja, obavezno vežite sigurnosni pojas i budite posebno pažljivi tokom nepovoljnih vremenskih prilika. Kada pijete, nemojte sedati za volan.

U tim situacijama dostupne su vam opcije poput safe driver servisa, vožnje taksijem do kuće ili u slučaju da je destinacija kraća, jednostavno prošetajte.

Želimo vas bezbednu i bezbrižnu vožnju, a ukoliko želite da osigurate svoje vozilo, informišete se ili kupite bilo koju drugu vrstu osiguranja, kontaktirajte nas ili pošaljite online upit za osiguranje putem našeg sajta.

 

 

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.