Kasko osiguranje - Briga o automobilu i novčaniku

Kasko osiguranje – Briga o automobilu i novčaniku

Kasko osiguranje

Po aktuelnim cenama u auto-servisima kasko osiguranje je definitivno isplativo. Od čega vas sve štiti kasko osiguranje i kako da budete sigurni da ćete dobiti nadoknadu? Kada treba da prijavite štetu i kako to da uradite? Gde možete da uštedite i ugovorite kasko osiguranje baš prema vašim potrebama?

Najveća noćna mora svakog vozača je da se ujutru probudi i ne zatekne automobil tamo gde ga je parkirao. Broj ukradenih vozila u našoj zemlji raste poslednje dve godine, a loši putevi, gužve, saobraćajna nekultura i bahati vozači, su dodatni rizici koji vrebaju vozače i naravno, njihove ljubimce na četiri točka. Obavezno osiguranje štiti nas od posledica tuđih grešaka, ali šta ćemo sa krađom i svim onim malim i velikim štetama koje nastaju na parkingu ili tokom vožnje, a krivca nema, ili smo to ponekad i mi sami. Upravo u takvim situacijama, bićete srećni što imate kasko osiguranje.

Međutim, polisa kasko osiguranja nije magični papir koji izvadite kada vam je potreban i svi vaši problemi sa vozilom su rešeni. Od ugovaranja rizika, preko učešća u šteti i broja prijava štete, pa sve do načina prijavljivanja i postupanja u određenim slučajevima, kasko osiguranje ima svoja ograničenja i pravila. Od toga koliko ih dobro poznajete zavisi od čega ste sve zaštićeni, ali i to da li ćete i u kojoj meri uspeti da ostvarite svoja prava. OSIGURANIK.com je tu da vam u tome pomogne i ukaže na pojedine odrednice na koje treba da obratite pažnju prilikom sklapanja ugovora o kasko osiguranju.

Kasko može i bez osiguranja od krađe

U najširem smislu, kasko osiguranje podrazumeva dobrovoljno osiguranje vozila koje vlasnika štiti od nastale štete izazvane delimičnom ili potpunom havarijom, kao i od rizika nestanka, odnosno krađe vozila. Takođe, za razliku od obaveznog auto-osiguranja gde osiguravajuća kuća nadoknađuje štetu vlasniku vozila koje ste vi oštetili, kod kaska se šteta isplaćuje bez obzira na to ko je kriv. Konkretno, čak i kada ste krivi za nezgodu i nastalu štetu, ako imate kasko osiguranje, osiguravajuća kuća će vam isplatiti odštetu. Ipak, to je teorija, a praksa je nešto drugačija.

Cena polise kasko osiguranja zavisi pre svega od procenjene vrednosti vozila, ali i od drugih parametara koje je moguće menjati da bi se došlo do najbolje i najisplativije ponude. Prilikom ugovaranja, moguće je odabrati broj i vrstu rizika od kojih ćete biti zaštićeni, teritorijalnu pokrivenost, osiguranu sumu, učešće u šteti, način plaćanja i drugo. U principu, od što više rizika ste zaštićeni to je cena polise veća. Rizik koji najviše utiče na cenu polise je rizik krađe ili uništenja vozila, pa korisnici koji se nisu informisali prilikom ugovaranja osiguranja, a misle da su prošli povoljno, budu neprijatno iznenađeni kada shvate da nemaju prava ni na kakvu odštetu u slučaju krađe ili totalne štete.

S druge strane i vlasnici vozila koji su ugovorili rizik od krađe, često su u zabludi da ako im nestane automobil dobijaju novac da kupe isti takav novi. Istina je da kod rizika krađe postoji osigurana suma, odnosno maksimalni iznos novca koji će oštećeni dobiti ako mu ukradu auto. Nadoknada za krađu je najčešće i manje od te sume, jer se procenjuje vrednost vozila u trenutku krađe. Znači da ako su vam vozilo ukrali kada je bilo pet godina staro, nikako neće dobiti novac za novi model, već u najboljem slučaju, tržišnu vrednost polovnog vozila kao što je bilo vaše.

„Baš me briga imam kasko“

Mnogi vozači misle da kada su kasko osigurani mogu da obilaze servise češće nego auto-perionice i da za svaku sitnicu treba da traže odštetu. To nije pametno, jer svaka polisa ima ograničen broj šteta koje vlasnik vozila može da prijavi u toku godine, kao i ograničenje po osiguranoj sumi. Dakle, može da vam se desi da par puta prijavite ogrebotine i sitna oštećenja, a da kada vam se desi neka ozbiljnija havarija ostanete bez nadoknade. Takođe, novac za popravke i eventualno rezervne delove možete da dobijate samo do visine osigurane sume i što je taj iznos veći, to je polisa skuplja.

Učešće u šteti je još jedna stvar na koju treba obavezno da obratite pažnju prilikom sklapanja ugovora. Radi se o mehanizmu kojim se osiguranje štiti od prijavljivanja malih šteta. Recimo da se ugovori minimalno učešće u šteti od 10% ili minimum 30 evra. To znači da ako morate da zamenite prednji vetrobran, za koji vam sleduje nadoknada od primera radi 350 eura, vi dajete 35 eura, što je deset odsto ukupne štete, a osiguravajuća kuća preostalih 315 eura. Međutim, u slučaju da želite da ofarbate prednje krilo, što vredi da kažemo 50 eura, moraćete da platite 30 eura, jer je deset odsto od 50 eura manje od ugovorenog minimuma.

Ako već niste čitali kada ste ih potpisivali, onda obavezno pročitajte uslove osiguranja pre nego odete da prijavite neku štetu, da vidite da li će vam se uopšte isplatiti.

Prijava štete uslov za odštetu

Da bi uopšte dobili odštetu, morate osiguravajućoj kući da prijavite šta se dogodilo. Ukoliko se radi o manjim oštećenjima, prijavu štete za vas mogu da odrade i servisi sa kojima osiguranje ima ugovor, ali je uvek najbolje da to proverite telefonom. Sva eventualna oštećenja se fotografišu, a procenitelj određuje nadoknadu koja vam sleduje. Baš zbog toga nemojte prvo da idete kod svog majstora, jer osiguravajuće društvo možda neće hteti da vam isplati račun koji je on, bez prethodne procene osiguranja izdao. Neke osiguravajuće kuće traže da i pored toga što ćete im dovesti vozilo na procenu štete, priložite i policijski zapisnik, pa nemojte tek tako da opraštate neko češanje na parkingu ili čukanje na ulici.

OSIGURANIK.com brine o vašem vozilu

Kao što vidite, kasko osiguranje vozila je izuzetno korisno i isplativo, ali prilikom kupovine polise morate detaljno da pregledate sve papire i ugovore. Jedino na taj način možete da budete sigurni da ste obezbeđeni u svim slučajevima za koje mislite da vam se mogu desiti, kao i da ćete polisu upotrebiti baš onda kada vam se to zaista isplati. Međutim, imate i drugu opciju.

Možete da popunite upitnik na našem sajtu i prepustite nama da za vas nađemo najbolje ponude osiguravajućih kuća. Slobodno budite detaljni i pitajte sve što vas zanima jer će tako naš tim uspeti da nađe najbolju i najpovoljniju ponudu baš prema vašim zahtevima. Pored toga, u svakom trenutku nas možete pozvati ili poslati e-mail ukoliko imate bilo kakvu dilemu ili pitanje u vezi sa kasko osiguranjem. Na kraju zajedno ćemo odabrati ponudu koja vam najviše odgovara i ispunjava sve vaše uslove tako da bez bojazni možete uživati u svom četvorotočkašu. Popunite upitnik odmah klikom na: http://www.osiguranik.com/osiguranje/kasko-osiguranje/upitnik/

Đorđe Đolić

Jedan komentar na “Kasko osiguranje – Briga o automobilu i novčaniku”

  1. Simke kaže:

    Korisni saveti. Nisam ranije vodio računa o nekim stvarima koje su navedene u tekstu.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

1 × 2 =

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.