Putno osiguranje: Gde god krenete, neko brine o vama - Osiguranik.com

Putno osiguranje: Gde god krenete, neko brine o vama

putno osiguranje

Izbegnite visoke cene medicinskih usluga i lečenja u inostranstvu. Šta činiti ako vam nestane prtljag, ako vam neko ukrade dokumenta iz sobe ili novac na aerodromu? Kako rade asistentske kuće i u čemu sve mogu da pomognu korisnicima? Gde su najpovoljnije cene putnog osiguranja.

Što više radimo, to su nam putovanja i odmor važniji. Otići na svega desetak kilometara van mesta gde živimo i radimo može mnogo da prija, a kamoli ako je destinacija neka prelepa plaža ili skijaški centar. Nažalost, ne putuju svi samo da bi odmarali, već neki moraju na put i zbog posla. Zajedničko i za jednu i za drugu vrstu putovanja je to što smo udaljeni od kuće i kakav god problem da imamo, teže ga je rešiti jer nismo na svom terenu i ne možemo da računamo na porodicu, prijatelje i kolege. Putno osiguranje je pravi spas upravo u ovakvim situacijama. Ono možda ne može da spreči nevolje, ali svakako može da nam olakša njihove posledice i pomogne u rešavanju problema.

Putničko zdravstveno osiguranje

Bolest i zdravstveni problemi su poslednja stvar o kojoj razmišljamo pred odmor, ali ako nas zadese na putovanju, vrlo lako mogu da nam upropaste odmor ili poslovni put. I obična prehlada može biti ozbiljan problem ako nema dobro snabdevene apoteke u blizini, a da ne pominjemo neke teže povrede ili oboljenja. Zato je osnov svakog putnog osiguranja putničko zdravstveno osiguranje. Osnovni ili standardni paketi putnog osiguranja obezbeđuju nadoknadu troškova za lečenje kod lekara opšte prakse, prevoz do bolnice ili ambulante, za nabavku lekova, obavezne dijagnostike, pa čak i stomatoloških usluga i neodložnih, hitnih operacija. Zaštitu od navedenih rizika treba da očekujete i uz najjeftiniju polisu, a ako želite, osiguravajuće kuće uz to nude čak i medicinsku asistenciju. To znači da ćete u svakom trenutku preko telefona moći da dobijete informacije i pomoć 24h dnevno, od toga gde se nalazi vama najbliža ambulanta, gde možete da nađete lek koji vam je potreban ili da dobijete hitnu lekarsku pomoć na licu mesta. Zvuči previše dobro da bi bilo istinito?

Pomoć 24h, gde god da ste

Većina putnika zapravo i ne zna da uz putno osiguranje najčešće dobijaju i broj telefona asistentske kuće. To su velike kompanije sa predstavništvima po celom svetu, koje osiguranicima u nevolji pomažu da reše problem. Vaše je samo da pozovete operatera u Srbiji i saopštite mu šta vas muči, a on će kontaktirati službenike predstavništva zemlje u kojoj se vi nalazite. Lokalni službenik asistentske kuće vas može uputiti na najbližeg lekara ili apoteku, organizovati prevoz do najbliže medicinske ustanove ili lično dostaviti lekove i medicinska sredstva. Iako možda nije baš najveselija tema za jedan odmor, može se ugovoriti i prevoz pacijenata do zemlje prebivališta, transport posmrtnih ostataka preminulog iz inostranstva, kao i pratnja maloletne dece u povratku. Ove usluge se ugovoraju kao dodatno osiguranje, ali mogu biti od velike pomoći naročito ako idete u neku daleku i nepoznatu zemlju.

Kada nema odštete

Naravno, medicinska asistencija ne znači da u inostranstvu imate drugara kom možete da dosađujete kad god izgorite od sunca ili da odete i besplatno popravite sve zube. U ugovorima se jasno definišu maskimalni iznosi do kojih osiguranje nadoknađuje troškove različitih vrsta lečenja i tačno u kojim slučajevima. U praksi se refundiraju računi hitnih i neophodnih intervencija koje su morale da se obave u trenutku boravka u inostranstvu inače bi u suprotnom trpelo zdravlje osiguranika. Nadoknadu štete ne možete očekivati ni ako ste se svesno izlagali nepotrebnim rizicima. Na primer, dobićete novac za vađenje bodlji od morskog ježa, ali ne i ako ste se povredili vozeći motorne sanke van staza ski-centra. Najednostavnije je da odete kod lekara po preporuci osiguravajućeg društva, a sve oko plaćanja oni završe sa medicinskom ustanovom. Ako to nije moguće, dovoljno je da uzmete račun od lekara i troškovi će vam biti refundirani kada se vratite u zemlju.

Izgubljeni bez novca, dokumenata i prtljaga

Međutim, nije zdravlje jedino o čemu treba da brinete kada pođete na put. Između ostalog, sigurno će vam trebati prtljag, a svi znamo koliko su avio-kompanije pažljive sa njim, naročito na povezujućim letovima. Uz dodatno osiguranje od gubitka prtljaga, osigurani ste ne samo od potpunog gubitka ili uništenja prtljaga, već ćete dobiti izvesnu nadoknadu za svaki dan koji ste bili bez odeće ili ličnih stvari. Taman da se pokriju troškovi nove garderobe.

Uz to, osobe kojima su u inostranstvu ukradeni novac ili dokumenta znaju kakav to pakao može da bude. Od toga da nemate da kupite hranu ili platite smeštaj, do toga da ne možete da se vratite kući. Možda ne zvuči kao problem u nekom evropskom gradu, ali zamislite da vam se to desi u Tunisu ili na nekom egzotičnom ostrvu. Na svu sreću, asistenste kuće u okviru dodatnog osiguranja nude čak i novčane pozajmice koje mogu da vam dostave lično, kao i pomoć pri vađenju privremenih putnih isprava u našoj najbližoj ambasadi ili konzulatu.

Ako ste skloni intenzivnijem provodu na odmoru, prava stvar za vas je osiguranje od građanske odgovornosti koje se ugovara dodatno, a podrazumeva delimičnu ili potpunu nadoknadu štete koju napravite trećim licima. Ukoliko ste uz to prekršili i neke lokalne zakone i običaje, dobićete i pravnu asistenciju, lokalnog advokata koji će vas zastupati ili posavetovati. Ovo naravno ne znači da možete da polupate ceo kafić i izvučete se bez ikakvih posledica, ali će vam svakako biti lakše ako još neko govori u vašu korist i pazi da ne zaglavite u zatvoru.

Kako da izaberete najbolju polisu za vas

Jasno je da pored osnovnog putnog zdravstvenog osiguranja postoji još mnogo dopunskih usluga koje se mogu ugovoriti, a koje i te kako mogu da budu korisne na putu ili tokom boravka u inostranstvu. Međutim, mnogi su u zabludi da je putno osiguranje previše skupo i da će im preopteretiti budžet za odmor. Kao primer možemo da navedemo cenu polise putnog zdravstvenog osiguranja za deset dana letovanja u Grčkoj, koja kreće već od 913 dinara po osobi. Morate priznati da to svakako nije mnogo.

Ipak, imajte na umu da su ponude osiguravajućih društava vrlo raznolike i neujednačene po ceni, pa tako na jednom mestu možete da dobijete neke dodatne usluge i uz najjeftiniju, osnovnu polisu, a da ih na drugom ni nema u ponudi. Tome treba dodati i da cene putnog osiguranja zavise od starosti putnika, ali i od zemlje u koje se putuje. Popusti mogu da se dobiju ako ugovarate osiguranje za celu porodicu ili veće grupe, a neke osiguravajuće kuće imaju posebne pakete za poslovne ljude koji često putuju. Najsigurniji i najjednostavniji način da dobijete sve ponude osiguravajućih kuća je da nam pošaljete upit u kom ćete tačno navesti za šta ste zainteresovani i šta vam je potrebno. Što detaljnije to bolje, jer ćemo na taj način moći da prikupimo najbolje i najpovoljnije ponude za vas. Kada vam ponude stignu možete se dodatno konsultovati sa timom sajta osiguranik.com koji će vam pomoći da izaberete upravo onu polisu koja pokriva sve vaše potrebe, a po najpovoljnijoj ceni. Popunite upitnik i kupite odmah klikom na: http://www.osiguranik.com/osiguranje/putno-osiguranje/kupovina-putnog-osiguranja/

Đorđe Đolić

2 komentara na “Putno osiguranje: Gde god krenete, neko brine o vama”

  1. dragan kaže:

    pametno je osigurati se

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

eleven + eighteen =

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.