Putno osiguranje online za Egipat - Osiguranik.com

Egipat – da li je bezbedno da putujete ove godine?

egipat putno osiguranje

Da li su terorizam i napadi uzrok povoljnih cena luksuznih hotela u Egiptu? Prenosimo iskustva naših turista koji su skoro posetili ovu severnoafričku zemlju. Koji delovi Egipta su bezbedni za strance ?

Još u najavama za sajam turizma videlo se da će Egipat biti zvezda manifestacije. Severnoafrička država poznata je po piramidama, istorijskim lokacijama i luksuznim hotelima, a sve po povoljnijim cenama od etabliranih evropskih odmarališta. Turističke agencije pripremile su bogatu ponudu, ali se putnici s pravom pitaju da li je Egipat bezbedan i da li su atraktivne cene zapravo posledica nestabilne političke situacije i terorizma.

Turisti sigurni u turističkim mestima

Posle „Arapskog proleća“ i revolucije 2011. godine situacija u Egiptu postepeno se smiruje, ali je i dalje nestabilna. U decembru prošle godine šest policajaca je poginulo u bombaškim napadima u Gizi, na svega tri kilometra od piramida, a desetine civila izgubilo je život u napadu u blizini pravoslavne crkve u Kairu. Britansko ministarstvo inostranih poslova (eng. Foreign office) izdalo je zvaničnu mapu sa oblastima koje bi trebalo izbegavati i u koje nikako ne bi trebalo putovati. Slična uputstva daju i njihove američke kolege, ali u ovom trenutku ni jedna država ne smatra Egipat ratnom zonom.

Hurgada, Luksor, piramide u Gizi, pa čak i Šarm el Šeik su prema postojećim podacima bezbedni za turiste i obezbeđeni velikim brojem pripadnika vojske i policije. Turizam donosi veliki prihod Egiptu, pa se država trudi da zaštiti turiste, a njihovi građani da budu što ljubazniji prema gostima. U stvari, većini turista koji su posetili Egipat nije smetalo pojačano obezbeđenje, pa su najjači utisak ostavili predusretljivi domaćini, toplo more i prelepe plaže, kao i odlični hoteli.

Mi smo boravili u oblasti Sahl Hasheesh sa desetak luksuznih hotela, koja je ograđena i zaštićena vojnim obezbeđenjem. Osećao sam se bezbedno toliko da uopšte nisam razmišljao o rizicima, a osoblje hotela kao i egipćani koje smo sretali u okolini su bili veoma ljubazni i srdačni. Svakome bih preporučio Egipat, more je prelepo, čarter letom je zaista blizu, a viši luksuz za taj novac ne možete naći nigde drugde – kaže Milan Bjeloglav koji je prošlog leta putovao u Hurgadu sa porodicom.

Šta kažu osiguravajuće kuće

U ovom trenutku, sva osiguravajuća društva u ponudi imaju i polise putnog osiguranja za Egipat. Najbolju ponudu za polisu putnog osiguranja možete pronaći baš na našem sajtu, klikom na ovaj link. Ukoliko očekujete da će cene polisa biti više jer je situacija u Egiptu nestabilna, varate se. Kada boravak putnika u nekoj zemlji nije siguran i postoji velika verovatnoća da će se desiti štetni događaj, osiguravajuće kuće imaju pravo da isključe tu zemlju iz ponude i ne prodaju polise za nju. Za sada to nisu učinile, pa se i na osnovu toga može zaključiti da je Egipat za turiste bezbedan, makar dok se nalaze u oblastima koje su zaštićene i u za koje ne postoji preporuka da u njih ne putuju.

Nažalost, živimo u vremenu kada je terorizam postao globalna pretnja i kada praktično nigde niste u potpunosti sigurni. U Hurgadi nije bilo incidenta preko deset godina, a u 2016. smo bili svedoci više velikih terorističkih napada u Parizu, Minhenu, Nici i Briselu. Ako posmatramo bezbednosnu situaciju u Egiptu na taj način, onda ona zaista nije ništa lošija nego u mnogim evropskim zemljama, mada sumnjamo da bi se iko usudio da vam kaže da je potpuno sigurno.

Putno osiguranje „radi“ i u Egiptu

Ono što vam mi sa sigurnošću možemo reći je da sa polisom putnog osiguranja u Egiptu zaista ne morate da brinete o ostalim zdravstvenim problemima koji se i inače sreću na letovanjima. Opekotine od meduze, zubobolja ili trovanje hranom – samo treba da pozovete call-centar asistentske kuće i dobićete informacije o tome u koju ambulantu da idete i kome da se obratite. Čak i ako to ne učinite, nego vas hitno pregleda hotelski lekar, dovoljno je da sačuvate račune i dokumenta, a novac će vam biti refundiran kada se vratite u zemlju. Najbolje je da se detaljno upoznate sa rizicima od kojih vas štiti polisa, a to ćete najlakše uraditi ako odmah uporedite različite pakete pokrića kod nas na sajtu.

Đorđe Đolić

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

one × five =

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.