Gde jesti u Rimu – Gastronomski vodič kroz grad – Osiguranik.com

Gde jesti u Rimu – Gastronomski vodič kroz srce Italije

Šoljica espreso kafe, voćni vafli i svež sok na stolu postavljenom za doručak

Rim nije samo centar bogate istorije, umetnosti i kulture, već i nezaobilazna destinacija za svakog gastronoma. Putovanje u večni grad pruža jedinstvenu priliku da se istraži bogatstvo italijanske kuhinje, čiji su ukusi i mirisi jednako impresivni kao i znamenitosti Rima.

U nastavku ćemo proći kroz gastronomsko iskustvo koje ne smete propustiti prilikom posete Rimu, od tradicionalnih jela koja definišu samu srž italijanske kuhinje, do slatkiša koji će zadovoljiti i najzahtevnije sladokusce.

Saznajte gde jesti u Rimu, gde popiti kremasti espreso, koje koktele ne smete propustiti i koji su najbolji restorani u Rimu.

Ukusne paste ne smete propustiti u glavnom gradu Italije

Pasta, sinonim za italijansku kuhinju, u Rimu dobija svoje posebno značenje. Njena istorija seže daleko u prošlost, a legende kažu da su recepte za prve paste doneli arapski trgovci.

Međutim, pasta kakvu danas poznajemo, oblikovana je veštim rukama Italijana, koji su je pretvorili u pravo umetničko delo. U Rimu, pasta nije samo hrana, već način izražavanja kulture i tradicije. Specifične vrste pasta, poput Carbonare, Amatriciane i Cacio e Pepe, ne samo da oslikavaju istoriju i geografske karakteristike regiona, već pružaju i jedinstveno gastronomsko iskustvo. Ono što italijansku pastu čini posebnom jeste njena jednostavnost, kvalitet sastojaka i tradicionalni načini pripreme koji se prenose s kolena na koleno.

Najbolji restorani u Rimu ručno pripremaju pastu, što je čini sočnom i savršeno ukusnom.

Pasta u crvenom sosu slikana izbliza

Preporuke restorana u Rimu koji služe pastu

Pasta u Rimu je nepogrešiv izbor, a evo restorana koji imaju najviše ocene na Google-u i posebno su specijalizovani za pastu:

  1. Trattoria Vecchia Roma
  2. Pasta e Vino Osteria – Largo Arenula
  3. Osteria da Fortunata
  4. Borghiciana Pastificio Artigianale
  5. Labottega Pastificio con Cucina Roma

Tradicionalno ukusne pice kao ulična hrana i deo restoranskih menija

Pica u Rimu je više od obroka, to je simbol italijanske gastronomske ponude. Iako je Napoli zvanično domovina pice, Rim je uspeo da razvije svoje verzije koje se odlikuju tankim, hrskavim testom.

Od klasične Margarite do bogatih kombinacija kao što su Quattro Stagioni i Capricciosa, rimski majstori pica uspevaju da zadovolje svaki ukus. U Rimu je pica dostupna na svakom koraku, od uličnih prodavaca do elegantnih restorana, što ovaj grad čini pravim rajem za ljubitelje ovog specijaliteta. Posebnost pice u Rimu leži u njenoj svežini i kvalitetu sastojaka, koji svakom zalogaju daju savršen ukus.

Pica sa svežim bosiljkom

Gde jesti picu – najbolji restorani u Rimu

Restorani koji su najbolje ocenjeni i služe picu u Rimu su:

  1. Piccolo Buco
  2. Pizza e Mozzarella
  3. Emma restaurant
  4. Pizza Florida
  5. Ristorante Pizza Forum Roma – Forno a Legna

Tradicionalni dezerti koje ne smete propustiti

Kada je reč o dezertima, Rim nudi pravu riznicu slatkih zadovoljstava. Tiramisu, svetski poznat desert, svojim bogatim slojevima maskarpone sira, kafe i kakaoa, predstavlja pravu senzaciju za nepca. Kanoli, sicilijanski desert koji je našao svoje mesto i u italijanskoj kuhinji, oduševljava svojom hrskavom korom i kremastim punjenjem. Odličan je izbor uz kafu i često se i služi u kafićima koji nude ovaj napitak.

Naravno, ne smemo zaboraviti na gelato – italijanski sladoled koji se u Rimu može naći na gotovo svakom koraku, sa širokim spektrom ukusa od klasičnih do eksperimentalnih aroma koje nećete zaboraviti. Ovi dezerti nisu samo slatki završetak obroka, već ključni deo kulturnog i gastronomskog identiteta Rima.

Gde probati najbolji gelato u Rimu?

Nećete se razočarati ako sladoled u Rimu probate baš u nekim od sledećih lokala:

  1. Gelateria del Teatro
  2. Old Bridge Gelateria
  3. Gelato in Trevi
  4. Fiocco di neve
  5. L’Arena del Gelato

Gde jesti tiramisu u Rimu?

Za neodoljiv i jedinstven tiramisu, napravite pauzu tokom šetnje u nekom od sledećih lokala:

  1. Two Sizes
  2. Pompi Tiramisù
  3. Tiramisú Merisù | Trastevere

Italijanski espreso za dobro jutro i predah tokom dana

Priča o italijanskom espresu je priča o strasti, tradiciji i inovaciji. Iako postoji mnogo legendi o tome kako i kada je espreso “otkriven” u Italiji, neosporno je da su Italijani usavršili umetnost pripreme savršene šoljice kafe.

Espreso u Italiji nije samo napitak, to je ritual, pauza za uživanje i trenutak za druženje. Rimski kafići, sa svojim šarmantnim enterijerima i gostoljubivim atmosferom, idealna su mesta za uživanje u espresu, bilo da je reč o jutarnjem razbuđivanju ili popodnevnom odmoru.

Barista sipa penu u šolju espresa

Gde popiti espresso u Rimu: Najbolja kafa u Rimu

Ovde možete probati neke od najboljih kafa u Rimu:

  1. Sant’ Eustachio Caffè
  2. La Casa del Caffè Tazza d’Oro
  3. Barnum Roma
  4. D’Angelo Caffè & Gastronomia
  5. Er Baretto

Ne zaboravite da se uz ukusnu kafu jakog ukusa zasladite kroasanom, tradicionalnim italijanskim pecivima, ili kanolima.

Popularni alkoholni napici u Rimu

Italija je poznata po svojim vinima, ali Rim nudi i širok spektar drugih alkoholnih napitaka koji zaslužuju pažnju. Aperitivo kultura, koja podrazumeva uživanje u laganim pićima pre večere, sastavni je deo rimskog načina života. Aperol Spritz, Negroni i Campari Soda su samo neka od pića koja se često naručuju u rimskim barovima.

Pored toga, ne smemo zaboraviti na Limoncello, osvežavajući liker od limuna, koji se često služi kao digestiv. Ovi napici ne samo da osvežavaju i podstiču apetit, već su i savršen način da se zaokruži autentično iskustvo u Rimu.

Gde god da sednete i poručite špric ili drugi koktel po vašem ukusu, sigurno nećete pogrešiti, a njihovi recepti za ova osvežavajuća pića su jedinstveni. Stoga, lokal birajte po svojoj preferenciji.

Koktel aperol sa slamčicom i kriškom pomorandže

Kako biste znali koji koktel u Italiji da odaberete, evo i preporuka i njihovih sastojaka:

  1. Aperol špric: odličan izbor za one koji vole laganije, osvežavajuće, manje alkoholne koktele koji podstiču apetit;
  2. Negroni: idealan za ljubitelje jačih koktela sa izraženom gorčinom;
  3. Campari Soda: ovo piće je odličan izbor za ljubitelje gorčih koktela koji ujedno žele i nešto osvežavajuće;

Gastronomija Rima je bogata i raznovrsna, nudeći nezaboravno iskustvo koje kombinuje tradiciju, kvalitet i inovaciju. Od pasti koje su umetnička dela, preko neodoljivih pica, do rafiniranih dezerta i karakterističnih napitaka, Rim nudi pravu gastronomsku avanturu koja zadovoljava sva čula.

Za potpuni užitak u putovanju, ne zaboravite na putno osiguranje!

 

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.