Rim - Šta videti – Vodič za znamenitosti Rima - Osiguranik

Rim – šta videti i koje znamenitosti Rima ne smete propustiti

Panorama Rima

Rim, poznat kao večni grad, privlači posetioce svojom neprolaznom lepotom i istorijom koja se proteže kroz vekove. Ovaj grad je muzej na otvorenom, gde svaka ulica, trg ili ruševina ima svoju priču. Bilo da ste ljubitelj istorije, umetnosti, arhitekture ili jednostavno uživate u italijanskoj kuhinji, Rim nudi nešto za svakoga. Posetiti Rim znači uroniti u bogatstvo kulture, tradicije i lepote koje su oblikovale zapadni svet.

Da biste svoju posetu maksimalno iskoristili, dobra organizacija je od ključnog značaja, zato u narednim redovima odgovaramo na pitanja šta videti u Rimu, kako obići Rim, koje su cene ulaznica i na sva druga važna pitanja koja interesuju turiste koji po prvi put obilaze večni grad.

Kako doći do Rima iz Srbije

Najbrži način da dođete do Rima je svakako avionom. Pratite cene i lako ćete pronaći jeftine letove iz Beograda, a za obilazak Rima za tri – četiri dana, dovoljan vam je ručni prtljag. Neke od najjeftinijih karata kreću se od 2,700 dinara za let u jednom smeru.

Let traje oko 1h i 45 minuta, a na raspolaganju su vam Ciampino aerodrom i Leonardo da Vinci aerodrom (Rome Fiumicino). Od aerodroma Rome Fiumicino do centra Rima (glavne stanice Termini) možete doći direktnom linijom voza Leonardo Express za 32 minuta, bez stajanja. Cena karte je 14 evra.

Od aerodroma Ciampino aerodroma do centra Rima postoje direkti autobusi:

  • Sitbus, cena karte 6 evra
  • Terravision shuttle bus, cena karte 4 evra

Alternativno, za one koji više vole kopneni prevoz, do Rima je moguće putovati autobusom, mada ova opcije zahteva više vremena i nekada uključuje presedanja. Ako ste avanturističkog duha, putovanje autom može biti zanimljivo iskustvo, nudeći slobodu da istražite i druge gradove na putu poput Zagreba, Ljubljane, ali i italijanske turističke destinacije Veneciju, Bolonju i druge delove Italije na putu do Rima.

Bez obzira na izbor prevoza, put do Rima je samo uvod u sve lepote koje vas očekuju.

Znamenitosti Rima – Šta videti u Rimu

Znamenitosti Rima mnogo su više od toga. Svaka od njih ima svoju priču koja seže daleko u prošlost.

Osim što je centar veličanstvene istorije i kulture, Rim je mesto gde se prošlost i sadašnjost savršeno prepliću. Od impozantnih antičkih spomenika do šarmantnih trgova i čarobnih fontana, svaki kutak Rima nudi nezaboravne prizore i iskustva. Razlog za posetu Rimu leži u jedinstvenoj prilici da prošetate stazama koje su hodali imperatori, umetnici i filozofi, osetite puls večnog grada i uživate u bezvremenskoj lepoti koju pruža.

U koje god doba godine da odete, primetićete da su Rimljani po prirodi vrlo energični, vole da provode vreme u kafićima i restoranima i maksimalno se prepuste hedonizmu. To je, između ostalog, još jedan od razloga zbog koga se mnogi vraćaju u Rim.

Evo nekih od najznačajnijih znamenitosti:

Koloseum

Kao jedno od svetskih čuda, Koloseum je monumentalni podsetnik na rimsku inženjersku veštinu i njihovu ljubav prema spektaklu. Njegove ogromne ruine još uvek odjekuju ehom drevnih borbi i trijumfa. Poseta Koloseumu pruža priliku da zavirite u srce rimske kulture i tradicije, istražite mračne hodnike ispod arene i zamislite kako je ova monumentalna građevina nekada bila izgledala.

Koloseum u Rimu

Španske stepenice

Dok je snimala film Roman Holiday, Odri Hepburn je verovatno nekoliko desetina puta prošetala Španskim stepenicama, kao i mnogi drugi glumci i umetnici. Kažu da je Španske stepenice upravo proslavio pomenuti film, a a zasigurno je na to uticala i njihova impozantnost i neprolazna lepota.

Mesto sastajanja i simbol rimske elegancije, Španske stepenice, sa svojim cvetnim aranžmanima i baroknom arhitekturom, predstavljaju idealno mesto za uživanje u ritmu grada. Ovaj poznati stepenišni niz je savršeno mesto za posmatranje prolaznika, odmor posle dugog dana istraživanja ili jednostavno za uživanje u sladoledu dok se divite Trinita dei Monti crkvi koja dominira iznad.

Oko španskih stepenica nalaze se radnje najluksuznijih modnih brendova, pa će vam i ovaj prizor zasigurno privući pažnju i pružiti priliku da vidite neke od najlepših svetskih izloga.

Spanske stepenice u Rimu

Fontana di Trevi

Ne samo da je Fontana di Trevi arhitektonsko remek-delo, već je i deo popularne kulture zahvaljujući brojnim filmovima koji su ovde snimani. Legenda kaže da će bacanje novčića preko ramena osigurati vaš povratak u Rim. Ova tradicija i lepota fontane privlače posetioce iz celog sveta, čineći je jednim od najfotografisanijih mesta u Rimu.

Jedno od nepisanih pravila jeste da treba da se okrenete leđima fontani, a novčić bacite desnom rukom preko levog ramena. Svi novčići iz fontane daju se u humanitarne svrhe i fond za očuvanje spomenika.

Ako želite da vidite fontanu bez velike gužve, preporuka je da dođete u ranim jutarnjim časovima, odmah nakon svitanja.

Fontana di Trevi u Rimu

Trg cveća

Atipično za glavni grad Italije, Trg cveća (ili Trg polja cveća) ne krasi nijedan verski objekat.

Poznat po svojoj svakodnevnoj živahnoj pijaci, Campo de Fiori je srce rimske svakodnevice. Ovde možete doživeti pravu atmosferu Rima, među štandovima sa svežim proizvodima, cvećem i lokalnim delikatesima. Ipak, imajte na umu da su ovde proizvodi znatno skuplji.

Trg ima bogatu istoriju, a ime je dobio po tome što se na ovom mestu pre njegove izgradnje, 1456. godine, nalazilo polje cveća. Poznat je po ne tako vedrim događajima, a služio je kao mesto za izvršavanje egzekucije i kažnjavanje bičevanjem od strane katoličke crkve. Tako je na ovom mestu 1600. godine spaljen poznati filozof i Đordano Bruno, pod optužbama da je jeretik. Otuda i spomenik na centralnom mestu na trgu, sagrađen 1888. godine u znak sećanja na filozofa.

Danas je važna turistička tačka za sve turiste, a noću se pretvara u popularno mesto za izlazak, sa brojnim barovima i restoranima koji oživljavaju pod rimskim nebom.

Trg Cveća u Rimu

Piazza Navona

Jedan od najlepših trgova u Rimu, Piazza Navona, poznat je po svojim impresivnim fontanama, od kojih Fontana četiri reke (Fontana dei Quattro Fiumi) delo Đan Lorenca Berninija, ostavlja bez daha sve ljubitelje umetnosti. Trg je živopisno mesto koje odiše istorijom, umetnošću i kulturom, idealno za šetnje i uživanje u autentičnoj atmosferi Rima.

Piazza Navona Rim

Piazza del Popolo

Piazza del Popolo je veličanstven trg koji služi kao vrata u Rim za one koji dolaze sa severa. Trg je okružen važnim znamenitostima, uključujući Santa Maria del Popolo crkvu sa remek-delima renesanse i baroka.

Ovaj trg je savršeno mesto za početak ili kraj vaše šetnje kroz Rim, nudeći miran kutak za odmor i refleksiju.

Piazza de Popolo trg u Rimu

Panteon

Poseta Panteonu, jednom od najbolje očuvanih antičkih rimskih građevina, otkriva genijalnost rimske arhitekture. Njegova ogromna kupola sa centralnim otvorom (okulus) osvetljava unutrašnjost, stvarajući atmosferu koja je istovremeno veličanstvena i intimna. Panteon je takođe večno počivalište Rafaela i drugih velikana italijanske istorije, što ga čini mestom od posebnog značaja.

Oko Panteona nalazi se veliki broj šarmantnih trgova, ugostiteljskih objekata i mesta za sedenje, odmor i uživanje u pogledu na velelepnu građevinu.

Panteon u Rimu

Rimski forum

Rimski forum (Roman Forum) bio je centar javnog života u drevnom Rimu, mesto gde su se odvijale političke, religijske i društvene aktivnosti. Danas, njegove ruševine služe kao podsetnik na moć i sofisticiranost Rimskog carstva.

Šetajući kroz Forum, možete lako zamisliti kako je život mogao izgledati tokom vrhunca rimske civilizacije. Jedan njegov deo vidljiv je iz velike ulice Via dei Fori Imperiali koja vodi od Koloseuma do Trga Venecija i koja je gotovo celom svojom dužinom okružena monumentalnim građevinama.

Forum u Rimu

Park pomorandži

Giardino degli Aranci nudi ne samo prelepe pomorandže i zelenilo, već i jedan od najlepših pogleda na grad.

Ovaj miran park je idealno mesto za beg od gradske gužve i savršena lokacija za piknik ili jednostavno za trenutke odmora uz nezaboravnu panoramu Rima.

Nalazi se malo izvan centra, ali svakako do njega možete doći za 30ak minuta pešačenja, ili za 20 minuta gradskim prevozom.

Park pomorandži u Rimu

Park Borgeze

Vila Borgeze predstavlja oazu mira i zelenila u srcu Rima, mesto gde istorija, umetnost i priroda savršeno koegzistiraju. Ovaj prelepi park, koji je nekada pripadao plemićkoj porodici Borgeze, danas je dom jedne od najvažnijih galerija u Italiji, Galleria Borghese, koja čuva dela umetnika poput Berninija i Karavađa. Šetnja kroz prostrane vrtove Vile Borgeze pruža ne samo beg od gradske vreve već i priliku da uživate u pikniku, vožnji čamcem po jezeru ili jednostavno da se divite brojnim skulpturama i fontanama koje krase ovaj park.

Poseta Vili Borgeze je kao putovanje kroz vreme, gde svaki korak otkriva novu priču i čini Rim još magičnijim.

Vila Borgeze u Rimu

Piazza Venezia

Trg Venecija (Piazza Venezia) predstavlja pulsirajuće srce Rima, gde se susreću istorija, kultura i moderni život. Na njemu dominira monumentalni spomenik Viktoru Emanuelu II, u koji se može ući, a ulaz je besplatan.

Ovaj trg služi kao grandiozan uvod u bogatstvo italijanske arhitekture i istorije. Sa svojim impozantnim stepeništima, terasama i detaljima u belom mermuru, spomenik je posvećen ujedinjenju Italije i njegovom prvom kralju. Trg je takođe važna saobraćajna tačka odakle se granaju putevi ka mnogim znamenitostima Rima, učinivši ga neizbežnim mestom za sve posetioce grada.

Trg Venecija u Rimu

Vatikan

Vatikan ne samo da je duhovno srce katoličkog sveta, već i mesto gde se nalaze neka od najznačajnijih umetničkih dela i arhitektonskih čuda ovog sveta. Od posete impresivnoj Bazilici Svetog Petra, preko šetnje raskošnom baštom, pa do razgledanja neprocenjivih umetničkih dela u Vatikanskim muzejima, Vatikan je obavezna destinacija za sve koji žele da dožive veličanstvo ljudske kreativnosti.

Naša preporuka je da prvu posetu Vatikanu rezervišete sa vodičem, kako biste se zaista upoznali sa nekim od najznačajnijih tačaka ovog kompleksa i naravno da kartu kupite ranije, putem interneta, kako biste izbegli ogromne redove ispred ulaza.

Vatikan, Trg Svetog Petra

Cene ulaznica i obilaska znamenitosti u Rimu

Iako je poseta mnogim rimskim znamenitostima besplatna, neke, kao što su Koloseum, Vatikanski muzeji i Rimski forum, zahtevaju ulaznice. Planiranjem unapred možete pronaći popuste i kombinovane karte koje nude pristup više lokacija po sniženim cenama. Evo cena za neke od najvažnijih lokaliteta u glavnom gradu Italije:

  • Koloseum – cena ulaznice je od 25 evra pa naviše (u zavisnosti od toga šta obilazite, da li imate vodiča, audio vodiča i sl)
  • Vatikan – cena ulaznice je od 31 evro pa naviše. Ako želite da uzmete karte za Vatikanski muzej, Sikstinsku kapelu i Baziliku Svetog Petra uz pratnju vodiča, cene ulaznica se kreću od 89 evra.
  • Panteon – cena ulaznice je od 13 evra, za kartu i audio vodič, dok je za obilazak sa vodičem nešto skuplja
  • Forum – cena ulaznice je od 25 evra, a za Forum, brdo Palatin i Koloseum često se prodaje objedinjena ulaznica koja je i najisplativija opcija za vas.

Besplatno posetite:

  • Spomenik Viktoru Emanuelu II
  • Park Borgeze (ulaz u galeriju i vožnja čamcem se naplaćuju)
  • Park pomorandži
  • Impozantne katedrale i sve rimske trgove

Gradski prevoz u Rimu

Za istraživanje Rima, gradski prevoz nudi brojne opcije, uključujući metro, autobuse i tramvaje koji omogućavaju lako kretanje po gradu. Takođe, Rim je grad koji se najbolje istražuje pešice, što vam omogućava da u potpunosti uživate u njegovoj lepoti i otkrijete skrivene dragulje.

Samo gradsko jezgro prilično je ravno, tako da vam šetnja neće teško pasti, ali svakako pripremite udobnu obuću i obucite se slojevito.

Cena karte za metro je 1.5 evro za 100 minuta vožnje, a celodnevna metro karta (24 h) je 7 evra.

Kada ići u Rim?

Najbolje vreme za posetu Rimu je tokom proleća (mart-maj) i jeseni (septembar-novembar) kada su temperature prijatne. Ovo vreme omogućava uživanje u svim aktivnostima koje grad nudi, od obilazaka znamenitosti do večernjih šetnji.

Svakako, Rim je grad u kome je i tokom zimskih meseci temperatura prijatna, ali je moguće da će vas tada sačekati kišni dani.

Turista ima tokom cele godine, tako da odlaskom tokom zime ili leta nećete naići na manji broj ljudi na ulicama.

Putno osiguranje za Italiju

Pre putovanja u Rim, ne zaboravite da se osigurate. Putno zdravstveno osiguranje je važno za pokrivanje neočekivanih medicinskih troškova, kao i drugih neprijatnih situacija koje vam mogu pokvariti odmor.

Na našem sajtu garantovano ćete pronaći najjeftinije osiguranje, uz poređenje cena i ponuda svih osiguravajućih kuća. Dovoljno je da popunite osnovne podatke, destinaciju na koju idete i kupite osiguranje u nekoliko klikova. Polisa odmah stiže na vaš mejl i validna je od prvog dana putovanja!

Šta jesti u Rimu?

Italijanska kuhinja je bogata i raznovrsna, sa jelima koja odišu svežinom i jednostavnošću. Obavezno probajte klasične rimske specijalitete kao što su pasta carbonara, amatriciana, cacio e pepe, kao i jedinstvene slatkiše poput tiramisu kolača i panna cotte. Jutro obavezno započnite poznatim italijanskim espresom za dovoljno energije za obilazak znamenitosti Rima.

U Rimu se jede s ljubavlju, pa se pripremite za gastronomski doživljaj koji će vas odvesti na putovanje kroz vekove. Ovde pročitajte gde jesti u Rimu i koji su to ugostiteljski objekti koji vas neće izneveriti svojom ponudom i ukusima.

Turistička mapa Rima

Turistička mapa Rima

Buon viaggio!

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.