Kasko osiguranje: Kradu gume kao da su od zlata - Osiguranik.com

Kasko osiguranje: Kradu gume kao da su od zlata

Kako da osigurate gume i felne? Da li kasko pokriva i osiguranje pneumatika? Kako da dobijete što veću odštetu ako vam ukradu točkove?

Od kada je propisana obavezna upotreba zimskih pneumatika od novembra do aprila, na parking mestima se sve češće mogu videti vozila bez točkova. Pre je važilo da se pneumatici kradu na slabo prometnim i loše osvetljenim parkiralištima, ali sada lopovi rade brzo kao da su iz pit-stopa Formule 1 pa su ugroženi svi vozači koji imaju zimske gume. Kradu se sve veličine i dimenzije, a kada ih jednom skinu lopovi ih brzo prodaju jer su polovne zimske gume veoma tražene.

 Kasko ne znači da su osigurane i gume

Obavezno osiguranje vozila štiti vozače kada pričine štetu na tuđem automobilu, ali u slučajevima krađe, pa makar i guma, ne pomaže. Zato je jedini način da osigurate točkove kasko osiguranje. Ipak, treba da imate u vidu da ne pokriva svako kasko osiguranje i rizik od krađe točkova i da u pojedinim osiguravajućim kućama to treba dodatno naglasiti i ugovoriti. Ukoliko ugovarate ili već imate polisu kasko osiguranja koja pokriva i krađu, velike su šanse da su vam osigurani i točkovi, odnosno gume i felne. Da bi bili sigurni, najbolje je da proverite one sitno kucane uslove osiguranja ili da se detaljno raspitate kod službenika osiguravajuće kuće u kojoj ste ugovorili kasko polisu.

 Pokažite koliko vaše gume stvarno vrede

Čak i kada proverite ugovor i definitivno osigurate gume, to ne znači da će vam osiguravajuće društvo isplatiti onu sumu novca koju ste potrošili za nove pneumatike. Prilikom računanja štete u slučaju krađe guma, odnosno kod određivanja količine novca koju osiguranje treba da isplati, polazi se od toga da su gume i felne bile stare kao i vozilo. Zapravo, vrednost pneumatika se utvrđuje na bazi istrošenosti i oštećenja gazećih i bočnih površina. Pošto kod krađe najčešće ne može da se utvrdi koliko su gume bile potrošene, osiguravajuća društva vrednost obično utvrđuju na 20% od novonabavne cene.

Ali, šta da rade vozači koji su ove ili prošle sezone kupili zimske gume, koje su maltene nove i koje  svakako vrede više od tih 20 odsto? Da bi pokazali da su im gume nove ili da su ih nabavili relativno skoro vozači moraju da prilože dokaz o tome, a to je fiskalni račun sa datumom kupovine. Svi veći proizvođači pa i prodavci pneumatika daju pisanu garanciju na kojoj između ostalog piše i kada je guma kupljena, pa se i to može iskoristiti za procenu vrednosti. Postoji i još jedan način dokazivanja stanja u kome su bili pneumatici, a to su fotografije koje se dobijaju uz Zapisnik o proceni štete na kojima se jasno vide i gume. To znači da postoji nekoliko načina da dokažete da su vaše gume bile u boljem stanju, ali za to morate posedovati neki dokaz. Doduše, čak i tada ne treba da računate na punu vrednost novih pneumatika, ali ćete verovatno dobiti više od petine novonabavne cene.

 Ne stavljajte nove točkove nego zovite policiju

Kada vas već dočeka automobil na klocnama, obavezno pozovite policiju, nemojte zvati vulkanizera i nameštati nove točkove. Bez policijskog zapisnika i potvrde o prijavi krađe koju ćete dobiti u MUP-u ne možete ni da podnesete odštetni zahtev.

Kasko osiguranje je definitivno dobar i efikasan način da u mnogome smanjite gubitak u slučaju krađe guma i felni, ali isto tako morate da pazite prilikom sklapanja ugovora kao i kod prijave štete. Ako ste već ugovorili kasko osiguranje, naš savet je da detaljno pogledate uslove osiguranja ili da kontaktirate osiguravajuće društvo i proverite da li su i točkovi pokriveni polisom. Ukoliko vam je potrebno još informacija o tome kako da zaštitite svoje gume od krađe, ili tek uzimate kasko polisu kako bi se zaštitili, ne oklevajte da se javite ekipi sajta Osiguranik.com.

Đorđe Đolić

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

eleven − 3 =

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.