Može li da se kupi novi auto od kasko osiguranja - Osiguranik.com

Može li od da se kupi novi auto od kasko osiguranja?

kasko osiguranje

Za početak je važno pomenuti da ništa nije izgovor neodgovornim vlasnicima automobila da se ponašaju – neodgovorno. Dakle, kasko nije zlatna ribica koja će vam kupiti isti takav nov automobil, ukoliko ga slupate ili ga neko ukrade. 

Uzeli ste kasko za svog ljubimca. Smatrate da ste time učinili sve što je potrebno po pitanju njegove zaštite. 

Greška!

Nastavite da čitate naš tekst i otkrijte šta se dešava u situacijama kada vam je auto ukraden, ili potpuno uništen!

Kako to izgleda u praksi? 

Pre nego što se osvrnemo na primer, vlasnicima četvorotočkaša ćemo dati jedan koristan savet: Ne smete da se ponašate bezobzirno prema svom vozilu, što uključuje ostavljanje na lokacijama rizičnim po pitanju krađe i odbijanje ugradnje dodatnih sredstava za zaštitu od krađe, pod izgovorom da imate osiguranje i da će vam osiguravajuća kuća kupiti nov auto ako nešto krene po zlu.

Jednostavno, ovaj tip osiguranja je predviđen da smanji finansijski udar na vlasnika u slučaju ozbiljnog oštećenja, totalne štete ili krađe.

Pogledajte primer iz prakse. 

Kupili ste nov automobil i platili ste ga 20.000 evra. Uzimate dobrovoljno osiguranje vozila, pri čemu je osigurana suma jednaka nabavnoj vrednosti. Stoga ste uvereni da ćete u sledećih godinu dana, ukoliko slupate auto ili ga neko ukrade, dobiti 20.000 evra od osiguravajuće kuće.

Nažalost, dobićete osetno manju sumu, a pogledajmo i zašto:

 • Pad vrednosti – 18.000 evra ćete dobiti ako auto bude uništen ili ukraden nakon prvih šest meseci, zato što se pad vrednosti automobila obračunava iz meseca u mesec, tako će osigurana suma za šest meseci pasti za 10% (po AMSS katalogu)
 • Obavezno učešće – ono obično iznosi 5% (ponekada je obavezno 10% ili možete da ugovorite i više ukoliko želite da vam osiguranje bude jeftinije), pa će od osigurane sume umanjene padom vrednosti (gore navedeno) biti oduzeto i učešće

Dakle, 20.000 evra minus 10% zbog pada vrednosti, jednako 18.000 evra, minus 5% po osnovu učešća u šteti, jednako 17.100 evra – toliko ćete dobiti ukoliko vam auto od 20.000 evra ukradu posle šest meseci.

Pad vrednosti je najveći kod novih automobila, a iz godine u godinu se pad vrednosti smanjuje.

Ako vam auto koji ste kupili nov, ukradu poslednjeg meseca prve godine trajanja osiguranja, pad vrednosti je skoro 20%, što znači da ćete u slučaju primera od 20.000 evra novonabavne vrednosti, na kraju dobiti nešto više od 15.200 evra.

Ovo je gruba računica, pa se nemojte oslanjati na nju kao relevantan argument ukoliko imate neki problem sa osiguranjem.

Pročitajte ugovor pre potpisivanja

U prethodnim redovima, mi smo dali primer kako situacija može izgledati u praksi i kako ovaj tip osiguranja funkcioniše. Uslovi mogu da se razlikuju od osiguravajuće kuće do kuće, i od vozila do vozila, a u ugovoru mogu da se nađu i posebni uslovi.

Dakle, upoznajte se sa svim uslovima pre potpisivanja, a za najbolje uslove ne oklevajte da se javite ekipi sajta Osiguranik.com. Naš stručan i iskusan tim, ponudiće vam odgovore na različita pitanja i za vas pročitati sva sitna slova!

Da li se kasko osiguranje uopšte isplati?

Apsolutno, ali to zavisi i od starosti vozila.

Iako od kaska nećete moći da kupite potpuno nov automobil, zamislite situaciju da vam neko ukrade auto, a niste imali osiguranje – tada ostajete bez kompletnog novca koji ste dali za njega.

Uz dobrovoljno osiguranje, dodaćete novca koliko budete mogli i kupićete novo ili polovno vozilo koje se neće mnogo razlikovati od vašeg ukradenog, odnosno havarisanog ljubimca.

Ukoliko vam treba pomoć u vezi izbora najpovoljnijeg osiguranja i želite da kupite polisu online, javite se ekipi našeg sajta, ili odmah popunite upitnik za kasko osiguranje.

Dragan Romčević

4 komentara na “Može li od da se kupi novi auto od kasko osiguranja?”

 1. Jelena kaže:

  Vrlo detaljno objasnjeno! Hvala!

 2. Stavra kaže:

  Ne može ali može da smanji tugu. Kasko obavezno!

 3. srdjan kaže:

  bravo za objasnjenje

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

four × three =

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.