Može li od kasko osiguranja da se kupi nov auto? - Osiguranik.com

Može li od kasko osiguranja da se kupi nov auto?

Opis slike

Kasko osiguranje nije i ne može da bude izgovor neodgovornim vlasnicima automobila da se ponašaju – neodgovorno. Dakle, kasko osiguranje nije zlatna ribica koja će vam kupiti isti takav nov automobil, ukoliko ga slupate ili ga neko ukrade

Uzeli ste kasko osiguranje za svog ljubimca. Smatrate da ste time učinili sve što je potrebno po pitanju njegove zaštite. Greška!

Ne smete da se ponašate bezobzirno prema svom vozilu, što uključuje ostavljanje na lokacijama rizičnim po pitanju krađe i odbijanje ugradnje dodatnih sredstava za zaštitu od krađe, pod izgovorom da imate kasko i da će vam osiguravajuća kuća kupiti nov auto ako nešto krene po zlu.

Jednostavno, kasko osiguranje je predviđeno da smanji finansijski udar na vlasnika u slučaju ozbiljnog oštećenja, totalne štete ili krađe.

Konkretan primer

Kupili ste nov automobil i platili ste ga 20.000 evra. Uzimate kasko osiguranje, pri čemu je osigurana suma jednaka nabavnoj vrednosti. Stoga ste uvereni da ćete u sledećih godinu dana, ukoliko slupate auto ili ga neko ukrade, dobiti 20.000 evra od osiguravajuće kuće.

Nažalost, dobićete osetno manju sumu, a pogledajmo i zašto:

 • Pad vrednosti – 18.000 evra ćete dobiti ako auto bude uništen ili ukraden nakon prvih šest meseci, zato što se pad vrednosti automobila obračunava iz meseca u mesec, tako će osigurana suma za šest meseci pasti za 10% (po AMSS katalogu)
 • Obavezno učešće – ono obično iznosi 5% (ponekada je obavezno 10% ili možete da ugovorite i više ukoliko želite da vam osiguranje bude jeftinije), pa će od osigurane sume umanjene padom vrednosti (gore navedeno) biti oduzeto i učešće

Dakle, 20.000 evra minus 10% zbog pada vrednosti, jednako 18.000 evra, minus 5% po osnovu učešća u šteti, jednako 17.100 evra – toliko ćete dobiti ukoliko vam auto od 20.000 evra ukradu posle šest meseci.

Pad vrednosti je najveći kod novih automobila, a iz godine u godinu se pad vrednosti smanjuje.

Ako vam auto koji ste kupili nov, ukradu poslednjeg meseca prve godine trajanja osiguranja, pad vrednosti je skoro 20%, što znači da ćete u slučaju primera od 20.000 evra novonabavne vrednosti na kraju dobiti nešto više od 15.200 evra.

Ovo je gruba računica, pa se nemojte oslanjati na nju kao relevantan argument ukoliko imate neki problem sa kasko osiguranjem.

Pročitajte ugovor pre potpisivanja

Mi smo dali samo primer kako kasko osiguranje funkcioniše. Uslovi mogu da se razlikuju od osiguravajuće kuće do kuće, i od vozila do vozila, a u ugovoru mogu da se nađu i posebni uslovi.

Dakle, upoznajte se sa svim uslovima pre potpisivanja, a za najbolje uslove ne oklevajte da se javite ekipi sajta Osiguranik.com.

Da li se kasko osiguranje uopšte isplati?!

Apsolutno, ali to zavisi i od starosti vozila.

Iako od kasko osiguranja nećete moći da kupite potpuno nov automobil, zamislite situaciju da vam neko ukrade auto, a niste imali kasko osiguranje – tada ostajete bez kompletnog novca koji ste dali za njega.

Uz kasko, dodaćete novca koliko budete mogli i kupićete novo/polovno vozilo koje se neće mnogo razlikovati od vašeg ukradenog/havarisanog ljubimca.

Ukoliko vam treba pomoć u vezi izbora najpovoljnijeg kasko osiguranja i želite da kupite polisu online, javite se ekipi našeg sajta, ili odmah popunite upitnik za kasko osiguranje.

Dragan Romčević

4 komentara na “Može li od kasko osiguranja da se kupi nov auto?”

 1. Jelena kaže:

  Vrlo detaljno objasnjeno! Hvala!

 2. Stavra kaže:

  Ne može ali može da smanji tugu. Kasko obavezno!

 3. srdjan kaže:

  bravo za objasnjenje

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

2 × 4 =

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.