Automobil na lizing - Šta treba znati pre kupovine - Osiguranik.com

Automobil na lizing – Šta je lizing vozila i šta treba da znate

beli automobil u salonu

Lizing vozila je sve češći izbor vozača koji žele da kupe ili iznajme četvorotočkaše. Nekada je važilo da je kupovina automobila na lizing namenjena samo kompanijama, dok se danas za ovu opciju odlučuju i pojedinci – fizička lica.

Ako se razmišljate da zakupite ili kupite automobil na lizing – važno je da se dobro raspitate, saznate zašto je toliko popularan, šta su njegove dobre strane, koji su nedostaci lizinga i koja je razlika između lizinga i kredita.

Nastavite da čitate naš tekst i budite informisani.

Šta je lizing vozila?

Reč lizing potiče od engleskog leasing što znači rentirati, iznajmiti.

Upravo tako najbolje se objašnjava značenje ovog pojma, ali samo delimično.

Tokom lizinga, vlasnik vozila je lizing kuća, dok je korisnik vozila firma, odnosno fizičko lice koje iznajmljuje vozilo, sve dok se ne isplati poslednja rata.

Tada vlasnik postajete vi (korisnik), ili se predmet vraća davaocu lizinga – zavisno od toga o kojoj vrsti lizinga pričamo.

Baš kao i kod drugih finansijskih proizvoda, ni ovde priča nije tako jednostavna i pre odluke da kupite automobil na lizing, važno je da se dobro raspitate. Kroz ugovor se provlače pojmovi koje svako treba da nauči, kako bi razumeo i najsitnija slova.

Neki od najvažnijih su:

 • Davalac lizinga; Finansijska institucija koja omogućava korisnicima da iznajme predmete poput vozila, opreme, pa i nekretnine. Ima ulogu vlasnika predmeta tokom trajanja ugovora.
 • Primalac lizinga; Primalac ili korisnik lizinga je druga strana koja od davaoca iznajmljuje automobil ili drugi predmet po ugovoru.
 • Predmet lizinga; Pokretna nepotrošna stvar, odnosno vozilo, oprema, itd.
 • Lizing period; Vremenski period tokom kog korisnik lizinga ima pravo da koristi iznajmljeni predmet od strane davaoca. Ovaj period je unapred dogovoren u ugovoru i obično se izražava u mesecima ili godinama. Tokom određenog perioda, korisnik plaća rate davaocu lizinga za korišćenje predmeta, nakon čega se predmet vraća davaocu ili se može ponovno lizirati, produžiti ili otkupiti, u zavisnosti od dogovorenih uslova.

Tu dolazimo i do pojmova – finansijski i operativni lizing.

Šta je finansijski lizing vozila?

Finansijski lizing vozila je jedna od najpoznatijih alternativa bankarskom kreditu. Njegova ključna karakteristika jeste da ga ugovarate na određeni period, nakon koga isplaćujete iznajmljeni predmet i on tada postaje vaše vlasništvo.

Tokom lizing perioda, korisnik ima pravo korišćenja predmeta, ali ne i vlasništvo nad njim.

Kako funkcioniše ovaj proces?

 1. Vi (pravno ili fizičko lice) pronalazite automobil koji vam odgovara;
 2. Sklapate ugovor sa lizing kućom koja kupuje automobil koji ste odabrali (polovno ili novo vozilo);
 3. Lizing kući otplaćujete vozilo kroz mesečne rate;
 4. Nakon otplaćivanja svih rata po ugovoru, automobil postaje vaše vlasništvo i više nemate obavezu prema lizing kući. Ovu stavku treba dobro proveriti u ugovoru, jer iako vi to podrazumevate, nekada nije jasno naznačeno u uslovima.

Šta je operativni lizing vozila?

Operativni lizing najsličniji je klasičnom ugovoru o zakupu.

U ovoj situaciji, lizing kuća, rentakar (rent a car) ili drugo pravno lice, unajmljuje automobil pojedincima ili drugim pravnim licima koji su korisnici. Korisnik ima pravo da koristi predmet lizinga, ali ne postaje vlasnik istog. Po isteku ugovora, ima opciju produženja, zamene, ili vraćanja.

Sa korisničke strane, važno je istaći i druge razlike između dve vrste lizinga.

Operativni lizing može biti i bez učešća, uz polaganja depozita koji se vraća po isteku ugovora. Takođe, svi propratni troškovi poput registracije, održavanja, i kasko osiguranja mogu da budu uključeni u ratu, odnosno da ih umesto korisnika plaća davalac lizinga. Na taj način, korisnik treba da razmišlja samo o mesečnoj rati, a sve druge administrativne poslove prepušta davaocu. Njega najčešće biraju firme, jer ne ulazi u kreditnu zaduženost.

Kod operativnog lizinga obično nema kamatne stope, što je slučaj sa finansijskim lizingom. Umesto kamate, ovde ima troškova korišćenja vozila i eventualnih dodatnih usluga koje pruža kompanija koja vam iznajmljuje vozilo.

Za operativni lizing, obično je u ugovoru istaknuto ograničenje kilometraže i to većini slučajeva na godišnjem nivou. Ukoliko prekoračite naznačeno ograničenje, možete očekivati dodatne troškove ili kazne. Kod druge vrste lizinga, toga nema.

U nastavku ćemo pisati o finansijskom lizingu.

žena u salonu pored novog crvenog automobila
Auto na lizing – uslovi za lizing

Uslovi za lizing razlikuju se kod operativnog i finansijskog, pa je od izuzetnog značaja da pročitate sve stavke ugovora i budete informisani pre potpisivanja istog. Razlikuju se u zavisnosti od kompanije, ali i od vrste lizinga koju ste odabrali.

Neke od najvažnijih stavki koje treba da proverite su:

Rok otplate

Pročitajte koji je period u kome se očekuje da otplatite predmet lizinga (u ovom slučaju automobil). Rok otplate možete ugovoriti u skladu sa vašim potrebama i finansijskim mogućnostima, a može biti od nekoliko meseci, do nekoliko godina.

Kasko osiguranje

Kod obe vrste, a posebno kod finansijskog lizinga, lizing kuće zahtevaju da ugovorite kasko za vozilo.

Prema našim saznanjima iz prakse, na velikom uzorku klijenata, lizing kuća ne može vas usloviti da odaberete određenu osiguravajuću kuću.

Međutim, u većini slučajeva ona će vam predložiti osiguravača. Kako biste uštedeli novac, naša preporuka je da uporedite cene i ponude različitih osiguravača. Tako možete da odaberete onu ponudu koja pokriva sve štete koje davalac lizinga odnosno lizing kuća zahteva, a može biti jeftinija od ponude osiguravajuće kuće sa kojom davalac ima ugovor.

Na našem sajtu nalazi se upitnik za kasko i u nekoliko klikova možete zatražiti uporedni pregled ponuda osiguravajućih kuća, a potrebni su vam samo osnovni podaci o vozilu. Nakon toga, naš tim će vas kontaktirati, dati stručne savete i predložiti najbolju ponudu u skladu sa vašim mogućnostima i potrebama.

Kasko se ugovara u interesu lizing kuće kako bi se zaštitila vrednost vozila i obezbedila pokrivenost eventualne štete ili gubitak vozila usled krađe, sudara ili drugih nepredviđenih događaja. Ali isto tako, kasko i vama olakšava čitav proces, s obzirom na to da bi bez ove vrste osiguranja, eventualne štete na kolima morali da pokrijete vi.

Dodatni troškovi

U zavisnosti od vrste lizinga, potrebno je da obratite pažnju na dodatne troškove poput kamatne stope, depozita, troškova kupovine menica, provere u bazi kreditnog biroa, i slično.

Polovan auto na lizing, da ili ne?

Moguće je kupiti polovan auto na lizing, ako je njegov vlasnik pravno lice, odnosno tehnički nije moguće kupiti od fizičkog lica.

Bilo da su vaš izbor polovni automobili na lizing bez učešća ili sa učešćem, neke lizing kompanije zahtevaju i da to budu ovlašćeni dobavljači.

Prevremena otplata

Možete prevremeno otplatiti vozilo tek nakon dve godine od ugovaranja. U ugovoru pogledajte kakvi su uslovi za lizing i koliki su troškovi za firme, odnosno fizička lica u ovoj situaciji.

Prebacivanje lizinga na druga lica

S obzirom na to da nije u vašem vlasništvu, tokom trajanja ugovora, ne možete prodati vozilo drugom licu.

Ipak, velika pogodnost je to što većina lizing kuća dozvoljava da otplatu prebacite na drugu osobu, ako uočite da niste u mogućnosti da nastavite sa plaćanjem.

čitanje uslova za kupovinu auta na lizing

 

Šta se više isplati – lizing ili kredit?

Kao što smo rekli, finansijski lizing jedna je od alternativa kreditu za kupovinu automobila.

Hajde da vidimo koje su ključne razlike između ova dva finansijska prozivoda i šta je bolja opcija za vas.

Ukoliko ste fizičko lice, možda ćete se iznenaditi, ali, velika razlika ne postoji.

Navešćemo neke od najvažnijih stavki koje treba da razmotrite:

 • I kod jedne i kod druge opcije postoji učešće, kod lizinga je to 20 %, dok kod kredita ono varira.
 • Prilikom podizanja kredita, ponekad je potrebno da imate žiranta, dok kod lizinga nije potreban.
 • Kod lizinga je obavezan kasko, dok kod kredita za jeftinija vozila nije, ali je uvek preporučen.
 • Lizing ne možete uzeti za kupovinu polovnih vozila od fizičkih lica, dok je kod kredita to moguće.
 • Uslovi su povoljniji kod kredita po pitanju starosti vozila i roka otplate.
 • Kamatne stope su uglavnom manje kod lizinga.

U nekim slučajevima nakon sumiranja svih troškova, kredit može biti jednako povoljna varijantam, a auto je od prvog dana u vašem vlasništvu. Kamata na lizing koja je na prvi pogled niža i povoljnija opcija od kredita može biti anulirana nekim pratećim troškovima.

Bilo da birate lizing ili kredit, važno je da detaljno uporedite ponude, sve stavite na papir i odaberete opciju koja vam više odgovara, jer univerzalan odgovor ne postoji.

Nadamo se da smo vam našim tekstom približili ovu kompleksnu temu i dali vam odgovore na najvažnije pitanja. Čitajte našu blog sekciju za još korisnih i akuelnih tema.

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.