Prolećni umor - simptomi i načini za otklanjanje - Osiguranik.com

Prolećni umor – simptomi i najbolji načini za otklanjanje

spavanje u krevetu usled umora

Da li osećate umor, nedostatak energije i motivacije, iako je sunce zakucalo na vrata?

Niste sami.

Prolećni umor nije retka pojava. Mnogi ljudi ga doživljavaju, a može uticati na produktivnost, raspoloženje i opšte zdravlje. U ovom tekstu ćemo istražiti šta je to prolećni umor, simptomi koji ga karakterišu i ono najvažnije – kako ga ukloniti.

Nastavite sa čitanjem!

Šta je prolećni umor?

Napolju je konačno sunčano i temperature su idealne za šetnju gradom, ali “vama se ne da”. Nešto vas drži “zalepljene” za krevet i šta god da uradite osećate iscrpljenost.

O čemu se radi?

Iako nije bolest, prolećni umor je termin poznat svim medicinskim stručnjacima. Ovo stanje nastaje kao reakcija našeg organizma na promenu spoljašnje temperature, odnosno prilagođavanje na vremenske promene i duže dane koji dolaze.

Šta se dešava u našem organizmu?

Kada nakon temperatura u minusu ili blagom plusu, dođu više temperature, naši krvni sudovi se šire i pritisak pada, pa tako dolazi do pada energije i malaksalosti propraćene drugim simptomima.

Osim toga, dolazi do blagih hormonskih promena koje uzrokuje veća količina sunčeve svetlosti. Hormoni koji se najčešće povezuju sa prolećnim umorom su melatonin i serotonin, poznat kao hormon sreće. Seratonin se luči tokom dana, dok se melatonin luči kada spavamo.

Kako dan postaje duži, dolazi do većeg lučenja seratonina i našem telu potrebno je vreme da se na to prilagodi.

spavanje usled umora

Prolećni umor – simptomi koji se ispoljavaju i kako da ga prepoznate

Kako biste ovo stanje razlikovali od drugih stanja i bolesti, važno je da se pre svega upoznate sa njegovim simptomima.

Simptomi prolećnog umora su:

  • malaksalost
  • pospanost
  • osećaj bezvoljnosti
  • razdražljivost
  • brže zamaranje
  • glavobolje

Prolećni umor i malaksalost

Malaksalost je jedan od najčešćih i najupečatljivijih pokazatelja prolećnog umora i sa sobom povlači i druge simptome.

Može se desiti da tokom celog dana budete izmoreni, nemate energije i osećate se kao da ste ceo dan obavljali teške poslove, čak iako ste se odmarali.

Prolećni umor i vrtoglavica

Vrtoglavica nije česta pojava kod onih koji imaju prolećni umor, ali može se pojaviti.

Obično je izazvana niskim pritiskom. Do vrtoglavice može doći usled akumulacije umora, posebno ako na njega ne obraćamo pažnju i ne odmaramo dovoljno. Osim toga, vrtoglavica može biti posledica nedostatka gvožđa, pa je važno da proverite krvnu sliku, te nadoknadite ovaj mineral ako je to neophodno.

Za mnoge koji imaju prolećni umor, trajanje je jedna od većih briga.

Uglavnom traje nekoliko nedelja, a ako se vreme često menja, može potrajati i duže. Ukoliko vas navedeni simptomi drže duže, možda se radi o nekom drugom stanju ili oboljenju, pa će biti potrebno da potražite savet lekara.

Kako napraviti razliku između prolećnog umora i drugih stanja?

Kao što smo pomenuli, s obzirom na to da gore navedene simptome mogu izazvati i neke druge bolesti, važno je da napravite razliku. Pre svega, obratite pažnju kada vam je započeo umor, koliko traje, da li imate i druge simptome kojih nema na listi, i sl.

Ako oni potraju, predlažemo vam da uradite kompletnu krvnu sliku i odnesete je svom odabranom lekaru. Postoji mogućnost da imate anemiju, probleme sa štitnom žlezdom, hipotenziju, ili ozbiljniji nedostatak nekog vitamina koji je potrebno nadoknaditi terapijom.

Kako otkloniti prolećni umor?

Dugo ignorisanje prolećnog umora vodi do potpune iscrpljenosti, koja vodi do pada imuniteta, a sve to ugrožava naše opšte zdravlje i predstavlja dobru podlogu za razvoj virusa i bakterija.

Zato je najvažnije pitanje:

Kako se rešiti prolećnog umora?

Nekoliko je oprobanih metoda koje vam mogu pomoći u rešavanju ovog stanja. Pre svega, to su zdrave navike koje i inače preporučujemo za dobro opšte stanje poput zdravog sna, hidratacije, redovnih obroka i fizičke aktivnosti. Osim toga, pogledajte koje su se još metode pokazale kao korisne.

Naizmenično tuširanje toplom i hladnom vodom

Koliko god neobično zvučalo – probajte da se tuširate naizmenično toplom i hladnom vodom. Ovu metodu je najbolje praktikovati ujutru, da biste puni energije krenuli u novi dan.

Tuširanje naizmenično toplom i hladnom vodom stimuliše cirkulaciju, podiže raspoloženje, nivo energije i razbuđuje. Uvek je najbolje završiti tuširanje hladnom vodom.

Ono ste što jedete – kvalitetnija ishrana daje vam energiju

Iako kliše, izraz “ono ste što jedete”, u potpunosti je tačan. Tokom zime, ishranom smo unosili veću količinu masti, konzumirali više mesa i mesnih prerađevina, a sada je vreme za laganije namirnice.

Preporučeno je da u ishranu uključite sveže voće i povrće. Hranu konzumirajte u više manjih obroka, kako bi digestivnom sistemu bilo jednostavnije da je svari i iz nje prikupi nutrijente koji vam daju energiju. Pravilna ishrana prepuna vitamina i minerala takođe može povećati nivo gvožđa, čiji manjak izaziva umor, iscrpljenost, pa čak i vrtoglavicu. Namirnice bogate gvožđem su mahunarke i zeleno lisnato povrće.

Osim kroz ishranu, koja treba da bude vaš osnovni izvor makro i mikronutrijenata, vitamine i minerale u svoj organizam možete uneti i suplementima. Predlog je da ako osetite umor tokom proleća koji dugo traje, proverite da li imate nedostatak određenog vitamina ili minerala, te uz konsultacije sa lekarom odaberete suplemente u neophodnoj količini.

Fizička aktivnost na otvorenom za zdrav duh i dobru formu

Ako ste do sada vežbe izvodili u teretani i na spravama jačali mišiće i održavali dobru formu, vreme je da trening prebacite na otvoreno!

trcanje po prirodi

Odaberite lokaciju koja je okružena zelenilom. Svež vazduh i sunčevi zraci će učiniti vaše iskustvo još pozitivnijim i podstaći vas na zdrave navike. Vreme provedeno na otvorenom pospešiće dotok kiseonika do vašeg mozga i automatski vam povećati nivo energije.

Takođe, za povećanje energije, poboljšanje krvotoka i srčanog ritma i vraćanje u dobru formu, najkorisniji je kardio trening. Vozite bicikl, šetajte ili trčite – izbor je širok.

Znamo da svakodnevni osećaj umora negativno utiče na vaš organizam. Ipak, važno je da rešenja postoje, i da uz malo volje, nisu teška za praktikovanje! Uz pravilnu ishranu, fizičku aktivnost, dovoljno sna i nekoliko trikova, možete se pozdraviti sa iscrpljenošću koja vas prati.

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.