Kako funkcioniše putno osiguranje i zbog čega je bitno ugovoriti polisu

Da li nam uopšte treba putno osiguranje?

Putno osiguranje

Šta vas čeka ako nemate polisu putnog osiguranja? Kako da dođete do najpovoljnije polise on-line, bez odlaska u filijalu ili agenciju? Koji su troškovi pokriveni putnim osiguranjem?

Budimo iskreni, dok maštamo o odmoru poslednje o čemu razmišljamo je putno osiguranje. Čak i ako krećemo na poslovni put, polisa putnog osiguranja svakako nije među prioritetima. Zapravo, šta će nam uopšte putno osiguranje i šta je najgore što može da se desi?

Nalazite se na egzotičnom ostrvu sa divljom prirodom, gde su plaže beskrajne i bele. Zamislite da baš tu nagazite na ježa u vodi, iščašite zglob ili vas ujede komarac. U divnoj prirodi pomoć je najčešće plemenski šaman, dok do urbanih naselja ne možete da stignete, a i ako stignete, ne znate gde bi išli. U redu, ne rizikujete sa egzotikom, već obilazite prelepu evropsku prestonicu – Beč na primer. Alergijska reakcija ili neizdrživa zubobolja lako se može sanirati u nekoj od vrhunskih medicinskih ustanova, ali kada vam stigne račun, verovatno nećete razmišljati o putovanjima dok ga ne otplatite.

Šta pokriva putno osiguranje?

Polisa putnog osiguranja je i te kako korisna, sa njom ste u potpunosti zdravstveno zbrinuti gde god da se nađete i ne morate brinuti o tome da li imate dovoljno novca za medicinske usluge koje su vam u tom trenutku neophodne. Same polise mogu se ugovorati sa različitim rizicima i opcijama, ali u osnovnim, odnosno standardnim paketima koje nudi većina osiguravaćujih kuća obezbeđeno je pokriće sledećih troškova:

  • ambulantno lečenje
  • nabavka neophodnih lekova i medicinskog materijala
  • prevoz do najbliže zdravstvene ustanove
  • bolničko lečenje i urgentne intervencije
  • prevoz u državu prebivališta
  • stomatološke intervencije

To znači da čak i na onoj divljoj plaži sa belim peskom, možete da očekujete najbolju moguću negu ili prevoz do zdravstvene ustanove, a ako je to medicinski neophodno, pokriveni su i troškovi hitnog povratka kući. Treba napomenuti da je osiguranicima 24h dostupan call-centar koji mogu pozvati i konsultovati se u vezi sa zdravstvenim problemom. Zaposleni iz osiguravajućeg društva ili iz asistentske kuće će im zakazati preglede, organizovati prevoz i uputiti ih na medicinsku službu koja im je najbliža i ispunjava standarde kvalitetnog lečenja.

Polisa preko neta, plaćanje karticom

Nesporno da je putno osiguranje korisno, ali kupovina polise često nije zgodna jer gubite vreme na odlazak u filijalu, razgovor sa službenicima, plaćanje i na kraju potpisivanje i preuzimanje same polise. Baš zbog toga, preko portala Osiguranik.com možete kupiti polisu putnog osiguranja on-line i platiti karticom. Polisu sa podacima i uputstvima za korišćenje dobijate na mail, tako da je možete odštampati ili držati na mobilnom telefonu. Korišćenje elektronske polise je isto kao da imate papir, dovoljno je da pozovete call centar i navedete vaše podatke ili pokažete mail sa polisom u zdravstvenoj ustanovi u kojoj ste zbrinuti. Sajt Osiguranik.com možete posetiti i preko mobilnog telefona i sve završiti dok ste u pokretu, pa čak i u automobilu ili autobusu kada ste već krenuli na put. Jedino je važno da još uvek budete u Srbiji i da niste prešli granicu.

Kako se koristi putno osiguranje?

Inače, korišćenje same polise putog osiguranja je krajnje jednostavno. Pozovete call-centar, kažete u čemu je problem i pratite uputstva službenika. U slučajevima kada iz bilo kog razloga niste uspeli da prvo pozovete asistentsku kuću, možete u zdravstvenoj ustanovi proveriti da li prihvataju vašu polisu. Ukoliko ni to niste uspeli, jer recimo niste bili pri svesti, a hitno vam je trebala medicinska pomoć, ni to nije problem jer će vam svi eventualni troškovi biti nadoknađeni po povratku kući. Jedino što uz zahtev za refundaciju, treba da priložite račune, izveštaje lekara i potvrdu da ste morali urgentno da budete primljeni.

Putno osiguranje može ugovoriti pojedinac (individualno), zatim porodica odnosno roditelji sa decom (porodično) i grupa putnika koja putuje na istu destinaciju (kolektivno). Polisa putnog osiguranja može trajati od jednog dana pa naviše, a može se ugovoriti teritorijalna pokrivenost za nekoliko različitih država, pa čak i za određen broj ulazaka i izlazaka u strane zemlje.

Đorđe Đolić

Jedan komentar na “Da li nam uopšte treba putno osiguranje?”

  1. Davor kaže:

    Jednom sam se opekao ali shvatio za sva vremena da treba. Eh te strmovite stene Kefalonije… 🙂

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

nineteen + 4 =

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.