Izveštaj o sektoru osiguranja u Srbiji za prvu polovinu 2016. godine - Osiguranik.com

Izveštaj o sektoru osiguranja u Srbiji za prvu polovinu 2016. godine

Narodna banka Srbije je objavila izveštaj za drugo tromesečje 2016.g koji govori o učesnicima na tržištu, pokazateljima poslovanja i osiguranju od autoodgovornosti. U nastavku ovog članka možete da pročitate deo izveštaja koji se odnosi na trenutno stanje po pitanju učesnika na tržištu, kao i zaključke celokupnog izveštaja.

Društva za osiguranje

Na kraju drugog tromesečja 2016. godine u Srbiji posluje 23 društva za osiguranje, što je za jedno društvo manje u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Isključivo poslovima osiguranja bavi se 19 društava, dok poslovima reosiguranja četiri društva.

Posmatrano prema vlasničkoj strukturi kapitala od 23 društva za osiguranje 17 je u većinskom stranom vlasništvu.

Ostali učesnici na tržištu

Pored društava za osiguranje na tržištu posluje i 20 banaka i tri davaoca finansijskog lizinga, koji su dobili saglasnost za obavljanje poslova zastupanja u osiguranju, zatim 89 pravnih lica (društava za posredovanje u osiguranju i društva za zastupanje u osiguranju), 97 zastupnika u osiguranju (fizičkih lica – preduzetnika), dok je ovlašćenje za obavljanje poslova zastupanja u osiguranju, odnosno ovlašćenje za obavljanje poslova posredovanja u osiguranju dobilo 15.768 fizičko lice.

Zaključci iz izveštaja:

Iz uporednih pokazatelja drugog tromesečja 2016. godine i istog perioda 2015. godine izdvajaju se sledeće promene u posmatranom periodu:

 • na tržištu Srbije posluje 23 društva za osiguranje – jedno manje nego u istom periodu prethodne godine, uz smanjenje broja zaposlenih na 10.932 po stopi od 4,0%.
 • ostvaren je rast bilansne sume sektora osiguranja za 16,9% i ona iznosi 209,4 mlrd dinara.
 • ostvaren je rast kapitala od 26,6% i on iznosi 43,8 mlrd dinara.
 • ostvareno je povećanje tehničkih rezervi od 15,0%, koje iznose 145,5 mlrd dinara, kao i investiranje njihovog pretežnog iznosa u državne hartije od vrednosti, kako u životnim, tako i u neživotnim osiguranjima.
 • ostvareno je povećanje ukupne premije od 9,9% i ona iznosi 45,2 mlrd dinara.
 • dominantno je učešće neživotnih osiguranja u ukupnoj premiji i ono iznosi 78,0%. Premija neživotnih osiguranja beleži rast od 9,0%, pri čemu osiguranja od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila, imovinska osiguranja i osiguranje motornih vozila – kasko beleže rast.
 • životna osiguranja povećavaju učešće u ukupnoj premiji sa 21,3% na 22,0%.
 • Premija osiguranja od autoodgovornosti ostvaruje rast od 4,0%.
 • koncentracija na tržištu merena Herfindahl Hirschman-ovim indeksom je umerena.

Kompletan izveštaj možete pročitati ovde: Izveštaj NBS za drugo tromesečje 2016.g.

Tim sajta Osiguranik.com

Jedan komentar na “Izveštaj o sektoru osiguranja u Srbiji za prvu polovinu 2016. godine”

 1. Žarko kaže:

  Auuu gde smo mi a gde je svet. Mi smo još embrion, prema ovim statističkim podacima, u odnosu na svet. Mada… shvataju i ovde ljudi polako šta je osiguranje.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

3 × three =

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.