Da li ste znali da kupovinom Ski Pass-a dobijate i polisu zdravstvenog osiguranja? - Osiguranik.com

Da li ste znali da kupovinom Ski Pass-a dobijate i polisu zdravstvenog osiguranja?

Bavljenje zimskim sportovima svakako nije jeftino, ali naši skijaši i borderi često negoduju zbog cene ski karte na domaćim planinama, pre svega na Kopaoniku, Zlatiboru i od skora na Staroj Planini. Međutim, puno ljubitelja skijanja i snouborda ne zna da uz kupovinu Ski Pass-a na skijalištima u Srbiji stiču pravo na obavezno osiguranje od posledica nesrećnog slučaja, uslugu službe spasavanja, kao i na zdravstveno zbrinjavanje u slučaju povrede na skijalištu. Dakle, kada kupite ski kartu praktično ste dobili i polisu osiguranja.

Od čega ste zaštićeni kupovinom ski karte?

Osiguranje od posledica nesrećnog slučaja odnosi se na sve događaje i povrede na ski stazi zbog kojih je skijašu ili borderu neophodna lekarska pomoć. To podrazumeva lakše povrede kod kojih skijaš sam može da ode do lekara, ali i teže povrede, kada je neophodan izlazak Gorske službe spasavanja (GSS) na teren, hitan transport do zdravstene ustanove, medicinske intervencije i slično. Primera radi, kod preloma noge po bordera ili skijaša na stazu dolazi GSS, privremeno sanira povredu, transportuje povređenog do ambulante ili trauma centra, gde dobija pomoć lekara ili ga upućuju i prevoze na lečenje u veće medicinske centre. Sve ovo je besplatno zahvaljujući osiguranju koje se dobija uz Ski Pass.

Kada osiguranje uz Ski Pass ne važi?

Za početak, ski karta mora da bude na ime povređenog što znači da osiguranje ne važi ako koristite tuđi ski pass, čak i ako mu rok važenja nije istekao. U slučaju povrede, treba odmah da kontaktirate hitne službe ili Gorsku službu spašavanja, kažete im gde se nalazite i sačekate da dođu. Po njihovom dolasku, dužni ste da pokažete Ski Pass i da pratite njihova upustva.

Pored ovih pravila, postoje i slučajevi kada osiguranje od posledica nesrećnog slučaja ne važi:

  • Ako vozite van uređenih i označenih ski staza ili van radnog vremena skijališta
  • Ne pridržavate se obaveštenja službenih lica skijališta i signalizacije na stazi
  • Ukoliko izađete na stazu pod uticajem alkohola ili narkotika
  • Ako neovlašćeno izvodite skijašku obuku ili učite da skijate pod nadzorom lica koje nije ovlašćeno

Naravno, to ne znači da će vas ostaviti u snegu ako nemate ski kartu kod sebe, ili ste pripiti vozili van staze, ali će u navedenim situacijama skijaš nakon zbrinjavanja morati sam da plati sve troškove. Iako oni nisu papreno skupi kao u inostranim skijaškim centrima, zavisno od povrede, neophodnih intervencija i troškova transporta mogu da budu poprilično visoki za naše uslove. Upravo zbog toga važno je da legalno da kupite ski pass, da vozite u okvirima svojih mogućnosti i označenih ski staza.

Međutim, osiguranje od posledica nesrećnog slučaja uz ski kartu važi samo na domaćim planinama, pa ako putujete u inostranstvo na skijanje za ovakvu vrstu zaštite potrebno je uzeti polisu putnog osiguranja koja važi 24h dnevno, kako na skijalištu, tako i van njega dok ste u inostranstvu. Ukoliko skijate, potrebno je samo navesti, odnosno izabrati polisu sa uključenim ski rizikom. Jednostavan i brz način da to uradite je preko našeg sajta putem sledećeg linka: kupovina putnog osiguranja online.

Đorđe Đolić

Jedan komentar na “Da li ste znali da kupovinom Ski Pass-a dobijate i polisu zdravstvenog osiguranja?”

  1. aca kostadinovski kaže:

    na skijanju u francuskoj doslo je do sudara sa drugim skijasem koji je naleteo na mene i naneo mi teske povrede (devet rebra mi je polomio i lopaticu ramena .Imam policijski zapisnik i i sve papire i otpusne liste iz francuske bol;nice.Sve troskove oko lecenja i transporta mi je pokrilo putno osiguranje DUNAV osiguranje .Ali neznam da li imam pravo na nadoknadu stete narusenog mog tela od pocinioca koji je francuski drzavljanin.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

thirteen − six =

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.