NBS i supervizor osiguranja iz Italije potpisali su memorandum o saradnji

Narodna banka Srbije potpisala sporazum sa italijanskim supervizorom osiguranja

Imajući u vidu da je Italija jedna od najznačajnijih zemalja investitora u delatnosti osiguranja Srbije, radi unapređenja nadzora nad obavljanjem te delatnosti, Narodna banka Srbije i supervizor osiguranja Italije (IVASS) potpisali su memorandum o saradnji.

Tim dokumentom regulisano je preduzimanje zajedničkih aktivnosti i razmena informacija, što se prvenstveno odnosi na društva članove italijanskih poslovnih grupa „Unipol“ i „Generali“, a to su dva od tri najveća društva za osiguranje, kao i dva od četiri društva za reosiguranje u Republici Srbiji.

Takođe, očekujemo da će se saradnja između supervizora obavljati i u širem kontekstu kako bi se usvojila najbolja praksa i kontinuirano unapređivao postupak nadzora i regulatorni okvir. Budući da je italijanski supervizor član evropskog sistema supervizije osiguranja i dobrovoljnih penzijskih fondova (EIOPA), bilo je potrebno i mišljenje tog organa o poverljivosti podataka, pri čemu je Narodna banka Srbije ispunila sve propisane kriterijume i pozitivno je ocenjena.

S obzirom na to da Narodna banka Srbije već ima potpisane ovakve sporazume sa Austrijom i Slovenijom, koje takođe spadaju u najznačajnije investitore u domaću delatnost osiguranja, potpisivanje sporazuma sa Italijom zaokružuje okvir saradnje sa inostranim kolegama koji vrše nadzor društava vlasnika najznačajnijih učesnika na tržištu osiguranja Srbije.

Sektor za nadzor nad obavljanjem delatnosti osiguranja

Izvor: www.nbs.rs

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

14 − 1 =

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.