Da li su bonus i malus (premijski stepen) vezani za vozača ili za auto? - Osiguranik.com

Da li su bonus i malus (premijski stepen) vezani za vozača ili za auto?

bonus malus kod registracije vozila

Ovo pitanje proganja mnoge vozače već godinama, a poseban problem je to što ni u osiguravajućim kućama ili agencijama za registraciju nisu uvek sigurni koji je tačan odgovor. Zato je veoma važno da pročitate ovaj tekst do kraja, naravno ukoliko želite da zadržite svoj bonus…

Konačan odgovor – bonus i malus vezani su za vozača. Ne vezuju se za vozilo i ne mogu da se prenose na novog vlasnika u slučaju prodaje. Uostalom, bilo bi suludo da novi vlasnik plaća skuplje obavezno osiguranje zato što je čovek od kojeg je kupio auto njime izazvao udes.

Ukoliko kupujete automobil, bez obzira da li je potpuno nov ili polovan, a kod prethodnog automobila koji ste prodali ste imali maksimalan bonus od 15%, taj bonus zadržavate. Međutim, u praksi nije sve baš tako jednostavno.

Šta je to malus?

Malus je kažnjavanje zbog toga što ste izazvali udes i zbog njega ćete sledećih nekoliko godina skuplje plaćati obavezno osiguranje. Visina izazvane štete ne utiče na malus, već samo broj udesa koji skrivite.

Šta je to bonus?

Bonus je popust na obavezno osiguranje, koji dobijate kao nagradu zbog toga što svojim vozilom niste izazivali štetu. Nažalost, maksimalan bonus je 15%.

Šta je to premijski stepen?

Na osnovu premijskog stepena određuje se koliki ćete bonus (popust) ili malus (dodatno plaćanje) imati prilikom registracije vozila, odnosno kupovine obaveznog osiguranja. U ovom slučaju se 4. premijski stepen uzima kao početni/osnovni, koji npr. dobije vozač koji kupuje svoj prvi auto.

Te prve godine je na 4. premijskom stepenu. Ako ne izazove udes, sledeće godine ide na 3. stepen i dobija popust/bonus od 5%, a ukoliko ni te godine ne izazove udes, ide na 2. stepen, pa na krajnji 1. stepen i dobija maksimalan popust/bonus od 15%.

Sa druge strane, ako taj isti vozač prve godine izazove udes, sledeće godine automatski skače na 7. premijski stepen, što znači da će mu obavezno osiguranje biti skuplje za čak 50%. Izazove li dva udesa prve godine, ide na 10. stepen, što znači da će osiguranje biti skuplje za 110%, a ako izazove tri ili više udesa u toku prve godine ide na krajnji 12. stepen. Dakle, svaka izazvana šteta – tri stepena gore.

  1. stepen – bonus/popust 15%; dobija se ako tri i više godina ne izazovete udes
  2. stepen – bonus/popust 10%; dobija se ako dve godine ne izazovete udes
  3. stepen – bonus/popust 5%; dobija se ako godinu dana ne izazovete udes
  4. stepen – tzv. osnovni premijski stepen, koji dobija vozač koji prvi put registruje bilo koji auto na svoje ime
  5. stepen – plus 15%
  6. stepen – plus 30%
  7. stepen – plus 50%
  8. stepen – plus 70%
  9. stepen – plus 90%
  10. stepen – plus 110%
  11. stepen – plus 130%
  12. stepen – plus 150%

Sa druge strane, svaka godina bez štete – jedan stepen dole. Dakle, taj isti vozač koji je zbog tri udesa stigao na 12. stepen, svake godine ide dole po jedan stepen, da bi tek nakon čitave decenije  (11 godina, tačnije) mogao da dođe do 1. stepena i bonusa od 15%.

Šta ako kupim još jedan auto na svoje ime?

U tom slučaju će oba automobila imati nezavisno dodeljen premijski stepen, pri čemu novonabavljeni kreće od početnog 4. stepena.

Šta kada neko ima više vozila, pa jedno proda, drugo kupi i slično?

U tom slučaju svako od vozila ima nezavisno dodeljen premijski stepen u skladu sa svojim istorijatom – ako je određenim vozilom vlasnik izazvao udes, tom vozilu sledeće godine skače premijski stepen za tri stepena na gore.

Takođe, u ovakvoj situaciji prenos bonusa i malusa ide sa poslednjeg prodatog automobila na sledeći kupljen.

VEOMA VAŽNO – Procedura: Kako zadržati bonus nakon prodaje starog i kupovine drugog automobila?

Osnovni problem je u tome što će vam u mnogim agencijama za registraciju vozila reći da bonus, odnosno premijski stepen koji ste imali kod prethodnog automobila, ne može da se prenese na vaš novi automobil, već da ponovo krećete od „početnog“ 4. premijskog stepena.

Zato ne započinjite proceduru registracije sve dok se ne uverite da možete da zadržite svoj premijski stepen. Objasnite radniku u agenciji da bonus/premijski stepen mogu da se prenesu, ali da zbog toga moraju da kontaktiraju osiguravajuću kuću čije polise osiguranja prodaju.

Ukoliko vam i dalje tvrde da je to nemoguće, obratite se nekoj drugoj agenciji za registraciju ili jednostavno idite direktno u neku od poslovnica osiguravajuće kuće.

U svakom slučaju: 

  1. Automobil koji ste prodali mora da bude odjavljen ili prenet na novog vlasnika, odnosno njegova saobraćajna dozvola na vaše ime mora da bude poništena. Zapišite datum kada je poništena.
  2. Ponesite staru saobraćajnu dozvolu, tj. onu od automobila koji ste prodali.
  3. Ponesite original ili kopiju polise osiguranja automobila koji ste prodali
  4. Ponesite kupoprodajni ugovor

Pre nego što krenete, pozovite telefonom i tražite da vam detaljno kažu šta je od dokumenata potrebno i kakva je procedura, kako ne biste bespotrebno trošili vreme i gorivo. Naime, situacija nije svuda ista i nisu svi zaposleni dovoljno upoznati sa procedurom.

Dragan Romčević

10 komentara na “Da li su bonus i malus (premijski stepen) vezani za vozača ili za auto?”

  1. Vladimir kaže:

    Vozim i osiguravam auto od 2010 godine na jednom mestu, premijumski stepen je 1. Medjut ove godine auto nisam registrovao i na sledecoj registraciji cu morati da menjam tablice i saobracajnu a da li cu sa premijumskim stepenom krenuti od 4 ili cu ostati na 1!

  2. admin kaže:

    Poštovani, ostaćete na premijskom stepenu 1.

  3. Nebojsa kaže:

    Postovani, na mom autu je pricinjena manja materijalna steta. Sacinjen je evropski izvestaj i od krivca sam uzeo polisu osiguranja. Naknadno sam utvrdio da je polisa istekla (vazila je za prethodnu registraciju). Sta mi je ciniti sada? Na koji nacin da naplatim pricinjenu stetu?

    • Poštovani, ukoliko je vozaču čije je vozilo skrivilo udes istekla polisa osiguranja od autoodgovornosti onda štetu ne možete da naplatite od osiguranja. Preostaje vam da sudskim putem tužite počinitelja štete i zahtevate nadoknadu za materijalnu štetu koju vam je naneo.

  4. Sasa kaže:

    Pozdrav imao sam saobraćajnu nezgodu u kojoj nisam kriv jos smo na sudu medjutim ja sam u medju vremenu registrovao auto i premijski broj mi je sa 4 skočio na sedam tako da sam registraciju platio 11000 vise imam li ja pravo na povraćaj novca i premijskog i broja nakon završetka sudskog postupka

    • Pozdrav Saša, iskreno nismo imali do sada ovakvu siutaciju i pitanje je izuzetno zanimljivo. Strogo pravno gledano imate pravo na refundaciju troška ukoliko se ispostavi da niste krivi po okončanju sudskog postupka.

  5. Miki1982 kaže:

    Imao sam udes, zadremao za volanom, pri kome su mi roditelji povreðeni, otac lake telesne, majka teške telesne povrede.Nisam nikog drugog ugrozio u saobraćaju, nisam bio pijan, auto je ispravan… Da li imaju moji roditelji pravo na odštetu od osiguranja kao treća lica?

    • Poštovani, u ovom slučaju se Vaši roditelji ne smatraju trećim licima već putnicima vašeg vozila tako da biste mogli za zahtevate naknadu za njih morali bi da imate dodatni rizik po polisi AO – osiguranje putnika.

  6. Marko kaže:

    Supruga automobilom koji je registrovan na moje ime (stepen 2) je izazvala nesreću u kojoj je ona krivac. Zanima me hoću li pri registraciji istog automobila ici na prvi stepen s obzirom da nisam ja krivac u udesu a kako u tekstu navodite da se stepen vezuje za vozača ne za vozilo? Uzgred moraću i nove tablice sa saobracajnom posto je istekla više od 3 meseca

    • Osiguranik kaže:

      Obzirom da se u Srbiji polisa vezuje za vozilo, a ne za vozača, prilikom sledeće registracije ćete dobiti malus, tj. poskupljenje za tri stepena jer je vaše vozilo učestvovalo u sudaru i nanelo štetu po kojoj je osiguravajuća kuća u kojoj ste se osigurali morala da isplati naknadu za nastalo oštećenje na drugom vozilu.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

14 − three =

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.