Stavke na kojim (ne)smete škrtariti tokom putovanja - Osiguranik.com

Stavke na kojim (ne)smete škrtariti tokom putovanja

Putovanje je jedan od najlepših načina da investirate u sebe i svoje uspomene. Međutim, ovaj hobi ne košta malo – i tu ne mislimo samo na uplaćen aranžman i karte za prevoz ili gorivo. Ovo su neke od stvari za koje morate platiti punu cenu kako ne biste doživeli neka neprijatna iznenađenja.

Životna filozofija „ma valjda neće mene” zakaže kada vam je to najmanje potrebno, i za nju u koferu nema mesta!

Postoje troškovi koje ne smete da eskivirate kada pođete u inostranstvo, jer krajnja računica može pokazati da ste na gubitku – bilo novčano, bilo zdravstveno. Ovo su neki od saveta na čemu možete uštedeti bez posledica, a za šta morate da izdvojite novac.

#1 Smeštaj

U sezoni cene su po pravilu veće, a ako niste mladi i imate decu i ne tako fleksibilno radno vreme, stvari se dodatno komplikuju: teško je rezervisati povoljne last minute ponude i samostalno tragati za najpovoljnijim opcijama. Najradije biste sve prepustili nekoj pouzdanoj turističkoj agenciji i uživali u novim predelima bez razmišljanja o sitnicama.

Ako ste zaista našli pouzdanu agenciju, ovo nije loša varijanta. Ipak, ovde možete proći i jeftinije – ukoliko sami tražite smeštaj preko sajtova, često se dešava da naiđete na nešto što zvuči skoro previše dobro da bi bilo istinito, a sve je potpuno bezbedno i provereno, o čemu dodatno mogu da svedoče i pozitivne ocene drugih korisnika.

Važno je napomenuti: smeštaj ne tražite samo prema cenama, već i po svojim potrebama! Imate nekoliko opcija:

  • apartmani – često povoljniji od hotela, a uvek znatno fleksibilniji: ako se dogovorite s vlasnicima, možete bez problema smestiti i svoje ljubimce, vraćati se uveče kada vi poželite i pripremati hranu po svom izboru. U zavisnosti od izbora smeštaja, može se desiti da morate sami čistiti za sobom i nositi svoje peškire i sapune. Ipak, najbolji apartmanski smeštaj nudi i ove stavke. Recimo, i kada putujete po Srbiji, ili želite da boravite u Beogradu, najbolji apartmani u Beogradu nude i ovakve usluge, tako da ne morate ni o čemu razmišljati. U tom smislu, ušteda na čišćenju znatno može poboljšati vaše iskustvo sa putovanja!
  • hoteli – odgovaraju skoro svakom profilu putnika, ali troškovi su najveći – ima i „skrivenih”, poput mini – barova, usluga koje se dodatno naplaćuju…
  • hosteli – jeftino i dobro za grupe mladih ljudi koji veći deo dana provode van smeštaja; ipak, čistoća sobe i društvo s kojim ćete biti prinuđeni da delite sobe vrlo lako mogu da pretvore putovanje u noćnu moru – nije za zahtevne i one kojima smeta da dele kupatilo!
  • kampovanje – potpuna prepuštenost sebi i prirodi koja se preporučuje avanturistima i iskusnim putnicima;
  • couchsurfing – za ovu varijantu odlučuju se uglavnom mladi ljudi: filozofija couchsurfinga podrazumeva besplatno noćenje (ili simboličnu naplatu) kod gostoprimljivih domaćina koji se povezuju putem mobilnih aplikacija. Retko ko će se odlučiti za ovakav smeštaj ako kreće na put s porodicom i decom!

#2 Putno osiguranje

Nije ni malerisanje ni bacanje para, već neophodna predostrožnost na svakom putovanju!

Svako putno osiguranje koje uplatite bolje je nego da ga ne uplatite uopšte, ali imajte na umu da nekada veća cena zaista znači i bolja zaštita od nezgoda na putu. Jeftino putno osiguranje štiti vas od manjeg broja nesrećnih slučajeva i, u slučaju da se tokom puta povredite, razbolite ili vam iz bilo kog razloga zatreba neka medicinska intervencija – imaćete manje para na raspolaganju.

Prema tome, ušteda od 1000 dinara može vam doneti više štete nego koristi, čak iako se osiguranje uplaćuje za svaki slučaj, a svakako ćete se truditi da vam se ništa ne desi, naročito dok ste na putu.

#3 Hrana

Jedno od najlepših iskustava sa putovanja je isprobavanje tradicionalnih jela koja nikada do sada niste imali priliku da probate. Bilo bi dobro da pre putovanja na internetu pogledate gde se šta jede i gde je dobar odnos cene i kvaliteta – na hrani možete mnogo uštedeti! O ovome najbolje svedoče opisne ocene drugih turista.

Ako niste neki gurmani, za vas nema brige. Ukoliko nemate neke ozbiljnije probleme sa varenjem i probavom ili alergije, većinu obroka možete naći vrlo povoljno, na štandovima sa brzom hranom koja ne mora uvek biti nezdrava: stavite puno salate u svoje porcije, i nekad presecite toplom supom ili varivom.

#4 Kofer i prtljag

Kofer mora da ispunjava dva uslova: da može da se vuče na točkićima i da mu se rajsferšlusi, drške i drugo ne pokida ili pokvari tokom puta. Potpuno je nepotrebno dati basnoslovne svote novca za kofer.

Što se tiče prtljaga, mudro je da ne stavljate u kofer ništa što ne možete sebi dozvoliti da izgubite, za slučaj da ga zature na aerodromu. Najneophodnije i najdragocenije stvari uvek nosite u ručnom prtljagu.

#5 „Crni fond”

Pored novca koji ste pripremili za redovne troškove, jako je važno poneti i određenu svotu novca za nepredviđene slučajeve: za nešto odeće ako vam izgube prtljag, udes na putu, lekove koje ste zaboravili da ponesete ili ako vas opljačkaju.

Ovo je novac koji treba da rasporedite na više mesta kod sebe: deo u ručni prtljag, ispod sedišta, u skrivenom unutrašnjem džepu jakne – ukoliko vas neko odžepari, neće odneti sve što imate. Ako sve bude kako treba, nećete se ni setiti da ste poneli ovaj novac na put, niti ga trošiti na nepotrebne stvari i suvenire – zato se postarajte da ste poneli dovoljno!

Ako pametno rasporedite svoje putne troškove, nećete potrošiti previše novca; umesto magneta za frižider, kući donesite dobre uspomene, i dobro se opremite za nepredviđene situacije!

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

twelve − twelve =

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.