Osiguranja plaćaju gubitke restoranima u koroni - Osiguranik.com

Francuski osiguravači restoranima moraju pokriti gubitke uzrokovane pandemijom COVID 19

Trgovinski sud u Parizu je 22. maja doneo presudu koja bi mogla značajno uticati na sudbinu francuskih restorana. Jedan od najvažnijih francuskih ugostitelja Stephane Manigold, koji stoji iza La Maison Rostang, Substancea, Contrastea i Le Bistrota d’a Côté Flaubert, tužio je svoju osiguravajuću kuću AXA jer su odbili da mu nadoknade štetu koju je njegovim restoranima nanela pandemija korona virusa. Sud je presudio u Manigoldovu korist.

Manigold, u čijim restoranima radi više od 50 ljudi, pre dva meseca je objavio: “Kao ugostitelj, želim vas informisati da sam nakon zatvaranja restorana odlukom Ministarstva solidarnosti i zdravlja 14. januara, svojoj advokatici Anais Sauvagnac naložio da tuži osiguravajuću kuću AXA pred Trgovinskim sudom u Parizu. AXA ne ispunjava svoje obveze odbijajući da nam isplatiti odštetu, iako u našem ugovoru stoji da smo osigurani od gubitaka iz bilo kojih razloga, bez izuzetaka”. Pariski sud naložio je AXA osiguranju da ispuni odredbe ugovora i isplati Manigoldu odštetu za osigurane finansijske gubitke za dva i po meseca (Manigold je zahtevao četiri). Reč je o značajnoj svoti. Samo za Bistro Flaubert AXA mora Manigoldu platiti 1.000.000 eura, iako je on pre tužbe od njih zahtevao 70.000 eura. Osiguravači su se branili formulacijom da su “restorani zatvoreni za javnost” što nije isto kao i “da su morali zatvoriti vrata.” Sud je odlučio da je restoran zatvaranjem za javnost onemogućen da radi, što je isto kao i da zbog nekog drugog razloga ne može raditi, što znači da ima pravo na pokrivanje gubitaka definisano ugovorom o osiguranju – polisom. Francuski restorani nisu se jedini suočili s odbijanjem osiguravača da im isplate odštete. Američki chef Thomas Keller tužio je svoju osiguravajuću kuću iz istog razloga.

Otkad smo otvorili The French Laundry za 25 godina smo im redovitim uplatama dali 15 miliona dolara. Sad nam oni odbijaju isplatiti osiguranje. Odbijaju ga i mnogim drugima, jer u mnogim polisama nema predviđene situacije poput širenja virusa. Nakon epidemije SARS-a 2003. većina osiguravača potrudila se da se zaštiti od sličnih situacija. Ali to je kao da odbijate medicinsku pomoć hroničnom bolesniku. To je neodgovorno i nemoralno,” izjavio je Keller. Kad su videli koliko bi ih mogla koštati katastrofa koja je tokom pandemije zadesila restoransku industriju, osiguravači su se počeli braniti raznim taktikama. U Manigoldovu slučaju išli su u sve moguće detalje. Na primer, pozivali su se na to je zatvaranje restorana u Francuskoj naredio ministar solidarnosti i zdravlja, dok se u ugovorima spominju samo ministarstvo policije i ministarstvo zdravlja. AXA je u međuvremenu većini restorana koje osigurava ponudila isplate 20 posto gubitaka obračunato prema zadnja četiri meseca aktivnosti, ako potpišu da ih neće tužiti. U Americi su osiguravači zaključili da pandemija korone nigde nije zapisana u ugovorima pa se ne može smatrati razlogom za isplatu odštete. Kako bilo, presuda pariskog suda i iznos koji AXA mora isplatiti Manigoldu velika su pobeda za vlasnike restorana i mogla bi izazvati domino efekt.

Izvor: Osiguranje.hr

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

20 + 16 =

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.