Kakva je veza dobrovoljnog osiguranja i korone - Osiguranik.com

Šta ukoliko imate polisu Dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja u doba pandemije Corona virusa?

Opis slike

U trenutku kada se čitav svet bori sa pandemijom Corona virusa, postavlja se pitanje da li i koliko polisa Dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja ima svoju primenu. Najčešća pitanja sa kojima se susrećemo od strane klijenata odnose se upravo na to da li mogu koristiti zdravstvene usluge, kao i do sada.

U savremenim uslovima života i poslovanja, briga o zdravlju predstavlja jedan od prioriteta, kako za pojedince, tako i za odgovorne poslodavce, koji vode računa o svojim zaposlenima. U poslednjih nekoliko godina, pravi „bum“ na tržištu osiguranja u Srbiji doživljava Dobrovoljno zdravstveno osiguranje. Ovu vrstu osiguranja zaključuju najčešće velike kompanije, i to iz IT sfere, kao jedan od benefita koje pružaju svojim zaposlenima. Pored korporacija, sve je više i fizičkih lica koja se odlučuju na ugovaranje polise Dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, samostalno ili za celu porodicu.

Ovo osiguranje pruža vam brzu, efikasnu i prijatnu zdravstvenu negu, u vremenu koje vama odgovara i u zdravstvenoj ustanovi koju sami birate.

Ukoliko imate polisu dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, a zvanično je proglašena pandemija Corona virusa, polisa osiguranja pokrila bi sve troškove pregleda i kontrola koji su u opisu Vašeg paketa, a koji nisu u vezi sa ovim virusom.

Šta to, u stvari, znači?

Zdravstveno osiguranje pokriva troškove pregleda, dijagnoza, laboratorije, kontrola, ispitivanja i drugih neophodnih medicinskih tretmana, do momenta dok se ne dijagnostikuje Corona virus. Ovo ne znači da će svako, ko u ovom periodu ima neku tegobu, temperaturu i slično, biti pozitivan na virus, pa bi, samim tim, tretmani koje su propisani od strane lekara u potpunosti bili pokriveni, ako su u osiguravajućem pokriću.

Izuzetak je situacija u kojoj se potvrdi prisustvo Corona virusa, nakon čega osoba ima obavezu da poštuje uputstva koje je propisalo Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i koja će dobiti od državnog epidemiologa, a obaveze osiguranja po tom pokriću prestaju.

Zbog zaštite i samih zdravstvenih radnika, a i očuvanja zdravlja čitave nacije, osiguravajuće kuće (call centri i medicinske ustanove) su, na predlog Ministarstva zdravlja Srbije, sastavile niz pitanja na osnovu kojih bi medicinsko osoblje, koje radi u Call centru, moglo da zaključi da li je osoba koja poziva potencijalni nosilac virusa Corona.

Procedura korišćenja zdravstvenih usluga ostaje ista:

 • poziva se call centar osiguravajuće kuće i traži se lekarski pregled
 • ukoliko se radi o poteškoćama sa respiratornim organima, bićete zamoljeni da odgovorite na nekoliko pitanja koje je preporučilo Ministarstvo zdravlja
 • ukoliko je odgovor na sva postavljena pitanja negativan, zakazuje se pregled kod željenog lekara prema standardnoj proceduri
 • ukoliko je odgovor na makar jedno od postavljenih pitanja potvrdan, zakazuje se pregled kod lekara opšte prakse ili infektologa na željenoj klinici, ali ćete biti zamoljeni da kontaktirate epidemiologa iz svog grada i da ostanete kod kuće do zakazanog pregled
 •  

Bitno je i napomenuti da se testiranje na Corona virus ne može obaviti na inicijativu i zahtev osiguranika, a naročito se ne bi smelo obavljati u medicinskim ustanovama koje za to nisu ovlašćene od strane nadležnog ministarstva.

Testiranje na Corona virus može se obavljati samo u zdravstvenim institucijama koje je za to odredila Republika Srbija i Ministarstvo zdravlja Srbije.

S obzirom na specifičnu situaciju u kojoj se nalazi čitav svet, ne samo naša nacija, apelujemo na odgovornost svakog građanina, a koja se, pre svega, ogleda u tome da se smanji nepotrebno kretanje, kako bi se sačuvalo i naše, a i tuđe zdravlje.

Stoga vam savetujemo da, bez preke potrebe, u ovim danima, ne posećujete zdravstvene centre. Na raspolaganju su vam call centri osiguravajućih kuća, gde rade stručna lica iz medicinskog miljea i koji su na liniji 24/7. U svakom trenutku od njih možete tražiti zdravstveni savet.

U nastavku navodimo i opšte mere prevencije kojih bi se trebalo pridržavati, sve dok opasnost ne prođe.

Opšte mere prevencije

 • svedite izlazak iz kuće na minimum (ukoliko je moguće, radite od kuće, nabavku hrane obavljajte za više dana…)
 • redovno i temeljno perite ruke, vodom i sapunom, naročito posle kijanja i kašljanja
 • prilikom kašljanja i kijanja koristite, ako je moguće, maramice za jednokratnu upotrebu ili držite ruke na ustima, posle čega ruke temeljno operite
 • kod razgovora držite odstojanje od sagovornika najmanje 2 m
 • izbegavajte kod pozdravljanja i na rastanku grljenje i ljubljenje
 • nosite higijenske maske i rukavice
 • redovno provetravajte prostorija
 • izbegavajte dugotrajan boravka u zatvorenim, neprovetrenim prostorijama, gde ima puno ljudi
 • Raznovrsna ishrana i fizička aktivnost, redovan san

Budite odgovorni, čuvajte sebe i svoje najmilije!

Tim sajta osiguranik.com

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.