Letovanje sa decom - Vodič za roditelje - Osiguranik.com

Letovanje sa decom – vodič potreban svim roditeljima

Roditelji sa decom sede na plaži okrenuti leđima

Pripremate se za letovanje sa decom?

Ili možda još niste odabrali idealnu destinaciju za porodičnu avanturu?

Duge večernje šetnje, noćne izlaske i kasne odlaske na plažu, roditelji su odavno zaboravili, ali to ne znači da uz dobru pripremu ne mogu da naprave pravi ugođaj od svog letovanja sa mališanima.

Da bismo vam olakšali porodično putovanje, spremili smo sveobuhvatan vodič u kojem ćete naći savete za pripremu za letovanje, pakovanje, odabir destinacije, a u tekstu vas čekaju popunjena i prazna ček lista, koje možete koristiti za efikasno i brzo pakovanje prtljaga za decu.

Nastavite sa čitanjem!

Pripreme za porodično letovanje

Ne, ovde ne mislimo samo na pakovanje kofera.

Priprema za odmor sa mališanima je mnogo više od toga. Potrebno je da:

  1. Pažljivo odaberete najbolje mesto za letovanje sa decom (predloge ćete naći u nastavku teksta); Neke od najvažnijih kriterijuma koje treba da ispunjava odabrana destinacija, posebno ako idete kolima ili autobusom, jeste da put do nje ne traje dugo i nije naporan. Osim toga, obratite pažnju na izgled plaža i mogućnosti koje imate na njima (suncobrani, ležaljke, hladovina, osveženje i hrana, aktivnosti na vodi, spasilac), kao i na to da li je grad ispunjem noćnim klubovima koji bi mogli da vam ometaju san i odmor.
  2. Izbor smeštaja; Bilo da birate hotel ili privatan smeštaj, najvažnije stavke su čistoća, komfor i udaljenost od plaže. Sve informacije o smeštaju možete naći na sajtu Booking.com, ili instalirati istu aplikaciju na mobilni telefon. Tu ćete pronaći i detaljne recenzije prethodnih gostiju, koje izuzetno znače.
  3. Plan puta; Ukoliko idete kolima, ranije proverite kako izgleda put do destinacije, gde možete napraviti pauze ili ukoliko je to potrebno – prenoćiti.
  4. Plan aktivnosti tokom puta i na destinaciji; Sa decom je planiranje najvažnije. Osmislite koje aktivnosti možete imati sa njima tokom puta i koje će ih to igračke zabavljati u automobilu. Kada govorimo o destinaciji, proverite da li u okviru smeštaja, posebno hotela ima unapred osmišljenih zabavnih aktivnosti za decu, kao i šta biste mogli da radite ako vam to ipak nije omogućeno.
  5. Izbor prevoznog sredstva; Neki bi rekli da je najkomfornije putovanje na more sa najmlađima upravo avion. Međutim, mnogi biraju automobil, kao prevozno sredstvo koje pruža najveću slobodu i komfor.

Pakovanje kofera – stvorite zabavu i smanjite stres

Znamo da zvuči gotovo nemoguće da pakovanje bude zabavna aktivnost. Uvek je tu neka doza stresa i pitanje koje se uvek mota po glavi:

Šta je ovog puta zaboravljeno?

Dobra vest – može i bez toga.

Zlatno pravilo pakovanja je početi na vreme i napraviti spisak.

Da bismo vam taj deo posla olakšali pripremili smo spisak stvari za letovanje sa decom u trajanju od 10 dana. Naša ček-lista prilagođena je putovanju kolima sa decom mlađeg uzrasta. Baš zato, ostavili smo vam i popunjenu i praznu listu, kako biste i sami mogli da je modifikujete!

Na ovom linku skinite praznu ček-listu, a ovde popunjenu ček-listu i olakšajte sebi pakovanje za porodično putovanje

Ček lista za letovanje

Dolazimo i do pitanja od milion dolara:

Kako da pakovanje pretvorite u zabavu?

Odvojite odeću i obuću o kojoj ste razmišljali za putovanje sa decom, a onda pustite najmlađe da prave kombinacije i biraju odeću koja im se dopada. Ovo može biti zanimljiva igra za njih, dok vi pakujete i odvajate druge važne stvari poput kozmetike i apoteke za letovanje sa decom. Možete slediti iste korake i prilikom pakovanja igračaka kako biste ih okupirali dok vi peglate ili slažete garderobu.

Naša lista pomoći će vam da budete brzi i efikasni, a kao najvažnije stavke ističemo pasoš, putno zdravstveno osiguranje i osiguranje pomoći na putu – neizostavno ukoliko u inostranstvo idete automobilom. Prilikom planiranja destinacije, obavezno proverite vizni režim zemlje u koju ste se zaputili i na vreme se pripremite.

Devojčica sa kremom na licu sedi na plaži i pokazuje ruke kameri
Putna apoteka za letovanje sa decom je neizostavna u svakom koferu

Ako pitate roditelja kome se dete barem jednom razbolelo na letovanju, zasigurno će kao najvažniji prtljag istaći putnu apoteku, a kao krucijalni deo pripreme – kupovinu putnog zdravstvenog osiguranja.

Naravno, dete ne mora nužno da se razboli, putna apoteka biće vam korisna i kod ogrebotina, povreda, ujeda, alergijskih reakcija, osipa i sličnih situacija.

Zato se postavlja pitanje – šta treba da se nađe u putnoj apoteci za letovanje sa decom?

Evo opsežne liste:

  1. Komplet za prvu pomoć koji je obavezan u automobilu
  2. Probiotik
  3. Vitamin C
  4. Lek protiv alergijskih reakcija (antihistaminik)
  5. Lek protiv bolova (analgetik)
  6. Lek za spuštanje temperature (antipiretik)
  7. Toplomer
  8. Hidrogen, jod i vata
  9. Hanzaplast
  10. Sprej protiv komaraca
  11. Preparati za ublažavanje simptoma ujeda komaraca
  12. Kreme za zaštitu od sunca

Ne zaboravite da na to dodate i redovnu terapiju, ukoliko je vaša deca imaju. Ono što ne možete obezbediti, a što vam omogućava putno osiguranje u inostranstvu, jesu prepisani lekovi, a posebno antibiotici, koje bez recepta ne možete ni kupiti.

Dečak sa naočarima za sunce leži na pesku i zapljuskuju ga talasi

Gde na letovanje sa decom – preporuka za najbolje destinacije za porodice

Kao što smo pomenuli, da li će porodično letovanje biti uspešno zavisi u velikoj meri od same destinacije, koliko je ona prilagođena najmlađima, koliko dugo putujete do nje, da li ima dovoljno aktivnosti za sve uzraste i drugih faktora.

Istražili smo duboke vode interneta umesto vas i pronašli top destinacije za letovanje sa decom!

Nikiti – Mirno mesto u Grčkoj

Duge peščane plaže omogućavaju vam da birate vaše mesto za sunčanje i kupanje – u okviru nekog od brojnih ugostiteljskih lokala, ili odvojeno. Plaže imaju i plavu zastavicu, što je još jedan plus za sigurnost, kao i maksimalni užitak.

Nikiti poseduje dugo šetalište i park u kome možete provesti kasno popodne ili veče sa decom.

Tasos – ostrvo u Grčkoj poznato po borovoj šumi

Na Tasosu se nalazi impozantan broj plaža – preko 30.

Svaka od njih odiše posebnim šarmom i sigurni smo da porodica sa decom može pronaći lokaciju koja omugućava da obiđete više njih ili se zadržite na jednoj. Celo ostrvo krasi gusta borova šuma koja doprinosi lepoti predela, ali i čistoći vazduha i prijatnoj temperaturi na ostrvu u večernjim satima.

Bečići – Crna Gora je dobar izbor za roditelje sa bebom

Cela Crna Gora popularna je među roditeljima beba i mlađe dece.

Većina je bira zbog blizine, kao i poznatog okruženja i jezika. Predlažemo da u Crnu Goru idete početkom ili krajem leta, jer se može desiti da u sezoni naiđete na velike gužve i pune plaže, pa vam odmor sa decom bude naporniji nego što ste očekivali. Peščana plaža sa šljunkom na nekim delovima je prostrana, sa slobodnim prostorima, kao i ležaljkama ugostiteljskih objekata.

Krk – ostrvo u Hrvatskoj sa kristalno čistom vodom

Krk je ostrvo u Hrvatskoj poznato po prelepim krajolicima, prirodi koja ostavlja bez daha i bogatom kulturno-istorijskim nasleđu. Preporuka za roditelje sa decom je mesto Baška.

Poznato je po jednoj od najvećih i najlepših šljunkovitih plaža na Jadranu, koja je duža od 1.800 metara! U moru je fini pesak, a dubina postepeno raste, što je veliko olakšanje roditeljima sa decom.

Saranda – Albanija je sve ćeći izbor naših turista

Saranda je mesto smešteno na jugu Albanije.

Ima prostrano šetalište, raznolike ugostiteljske objekte, kao i mnogobrojne sadržaje za decu. Preporuka je da umesto gradske plaže, izaberete prelepe plaže u okolini, udaljene svega 10-ak minuta kolima, osamite se i prepustite čarima Jonskog mora.

Potrudili smo se da u tekstu pružimo sve infomacije korisne za roditelje koji se upuštaju u poduhvat zvan porodično letovanje, a za više korisnih tekstova, pratite našu blog sekciju.

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.