Kako zaštiti dom osiguranjem za domaćinstvo - Osiguranik.com

Osiguranje domaćinstva – zaštitite vaš dom na vreme

Opis slike

Recimo da ste godinama radili kako biste kupili stan ili izgradili kuću. Sebi i svojoj porodici obezbedili ste dom.

Uvek je dobro uložiti novac u kupovinu nekretnine. Na taj način štedite i novac koji biste izdvajali kao podstanar.

Ali brojni su rizici usled kojih može doći do ugrožavanja domaćinstva i stvari u njemu. Svedoci smo toga da su poplave i zemljotresi poslednjih godina ostavili veliki broj porodica bez krova nad glavom. U samo nekoliko sekundi može da nestane nešto u šta ste godinama ulagali.

Nažalost ovakve situacije niko ne može predvideti ni sprečiti. Faktor sreće igra veliku ulogu. A ako se desi neka nepogoda, recimo zemljotres najpre ćete razmišljati kako da spasite sebe i živote svojih najmilijih i kako da izvučete živu glavu. Možda nećete imati ni vremena ni prilike da mislite na domaćinstvo i predmete u njemu.

Baš iz tog razloga dobro je osigurati domaćinstvo. Osiguranje domaćinstva je ne samo dobro i poželjno, već i neophodno.

Recimo da krećete na put i želite da na odmoru zaboravite na brige. Uvek postoji rizik da se nešto desi vašem domaćinstvu. Možda briga o kući ili stanu koje ostavljate bez vas na duži period može doneti nespokojstvo. I kada niste na putu vaš dom mogu zadesiti razne neprijatnosti. Od manje štete na prozorima ili fasadi do onih većih, kao što su požari, poplave, razorni zemljotresi, krađe i sl.

Osiguranje domaćinstva donosi zaštitu od različitih rizika. Tako ćete:

– učiniti svoj život jednostavnijim

– zaštititi sebe i članove svoje porodice

– izbeći troškove sanacije i popravke oštećenja i dr.

Kome je namenjeno osiguranje domaćinstva?

Osiguranje doma je namenjeno vlasnicima ili zakupcima domaćinstava (kuća ili stanova) kod različitih nepoželjnih situacija i štetnih posledica tih situacija. Ovakve neželjene situacije niko ne može sprečiti i predvideti. Ali mogu da se ublaže i saniraju posledice njihovog nastupanja.

Šta osiguravamo?

Kada kažemo osiguranje domaćinstva misli se na jedan vrlo širok pojam. Tu možemo „smestiti“ sledeće pojmove:

-naseljena i nenaseljena domaćinstva (porodične kuće, stanovi, vikendice) i pomoćni objekti koji su fizički vezani za kuću ili stan (podrumi, garaže, ostave, nusprostorije)

-stvari u domaćinstvu – stvari koje su u vlasništvu osiguranika ili članova njegovog domaćinastva, kao i stvari koje ove osobe koriste (ne kao svojinu već po osnovu prava stanovanja)

Pod pojmom stvari u domaćinstvu se podrazumevaju: nameštaj i tehnika, novac u gotovini, lična dokumenta, vrednosni papiri, dragocenosti, umetničke slike i dr.

-okućnica – zemljište uz kuću gde se uzgajaju povrće, voće ili grožđe.

Takođe, kod osiguranja domaćinstva često se govori o osiguranju prema trećim licima i odnosi se na situaciju kada osiguranik ili član njegovog domaćinstva nenamerno nanesu štetu trećim licima. Ako ste ugovorili osiguranje za ovu situaciju, štetu će trećem licu nadoknaditi osiguravajuće društvo a ne Vi.

Takođe osiguranje domaćinstva može da uključuje i:

osiguranje stakala (na prozorima i vratima, na terasama i balkonima)

pokriće troškova smeštaja – kod neophodnog preseljenja ili privremenog smeštaja osiguranika i članova njegovog domaćinstva (recimo kod poplava, zemljotresa)

pokriće troškova popravki – sanacije, promena brave ako su ključevi nestali ili zagubljeni i sl.

Koje rizici su obuhvaćeni?

Ovo osiguranje obuhvata veliki broj rizika koji mogu da ugroze domaćinstvo:

  • elementarne nepogode (poplave, zemljotresi, oluje, grad..)
  • izlivanje vode iz instalacija
  • požari usled kvara na instalacijama
  • krađa i razbojništvo
  • oštećenja usled udara vozila (sopstvenog ili tuđeg)
  • oštećanja usled manifestacija i demonstracija
  • lom stakala
  • odgovornost vlasnika objekta za štete pričinjene trećim licima i dr.

Koji rizici će biti uključeni zavisi od paketa osiguranja koji ste ugovorili. Postoje različite varijante osiguranja od različitih rizika (osnovnih i dopunskih).

Optimalno bi bilo da zaključite polisu kojom ćete osigurati celokupnu imovinu (nepokretnosti i pokretne stvari) tj.vašu kuću ili stan, vikendicu ili prostor koji iznajmljujete, sve predmete i dragocenosti koji se tu nalaze.

Besplatna pomoć naših savetnika u izboru polise

Uz pomoć naših stručnjaka možete besplatno da dobijete savete, kao i da dobijete ponudu koja najviše odgovara Vašim potrebama. Oni će umesto Vas analizirati različite ponude i iščitati sva ona sitna slova u ponudama osiguravajućih kuća koje možda ne volite da čitate. Daće Vam informacije o prednostima i nedostacima određenog osiguranja.

Kreiraće za Vas nekoliko ponuda osiguravajućih društava koje najviše odgovaraju Vašim interesima i potrebama, i koje ćete uporediti kako biste otkrili koja je opcija za Vas najbolja.

Nećete morati da odlazite do filijale osiguravajućeg društva jer sve informacije dobijate online putem.

Pri tom sve ove usluge su besplatne. Usluge naših savetnika se naplaćuju od osiguravajućih društava.

Na našem sajtu na adresi: https://www.osiguranik.com/osiguranje/osiguranje-domacinstva/ možete da popunite upitnik gde ćete odgovoriti na više pitanja (da li osiguravate kuću ili stan, kolika je kvadaratura, na koji period želite da zaključite polisu, da odaberete određeni paket, da vidite koje rizike obuhvata koji paket, koliko iznose sume po rizicima i dr.).

Ukoliko vam je potrebna pomoć, tim naših stručnjaka za osiguranje vam je dostupan putem imejla, telefona ili Vibera.

Pozovite nas svakog radnog dana od 09h do 17h: na telefone 011 7850-487, 011 7850-488

 

Autor: Brankica Srdić

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

19 − 4 =

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.