Prolećna putovanja - Top 5 gradova u Evropi - Osiguranik.com

Prolećna putovanja – top 5 gradova koji su najlepši u proleće

otvoren kofer i pakovanje za putovanje

Kada konačno dođe vreme da spakujemo debele jakne u zadnji deo ormara, oslobodimo se šalova, potkošulja i debelih džempera, želja za putovanjima se odmah probudi.

Da li je i kod vas tako?

Kada znamo da će nam sva garderoba stati u ručni prtljag, a za šetnju gradom ne moramo da imamo tri sloja odeće, svako od nas poželi da se zaputi u veliki evropski grad, izgubi se u uskim ulicama, proba nova jela i uživa u ispijanju kafa tokom višesatnih šetnji.

Zato su prolećna putovanja toliko popularna!

Posebno atraktivni datumi su Uskrs i Prvi maj, a mnogi turisti spajaju Uskršnje praznike i Dan rada kako bi se potpuno relaksirali na putu. Mi smo rešili da vas unapred informišemo o destinacijama sa kojima nema greške. Nastavite da čitate naš tekst i pronađite inspiraciju za vaše naredno putovanje!

#1 Valeta – kolevka nekih od najstarijih građevina na svetu

Malta nije tako čest izbor naših turista, a iako jeste, uglavnom se na putovanje do ove destinacije, odlučuju leti. Ipak, plaže i more nisu najveći kvaliteti ove zemlje.

Ako ste ljubitelji prelepe arhitekture, bogatog kulturno-istorijskog nasleđa i dugih šetnji uličicama koje odišu mediteranskim duhom – Valeta je idealan izbor za vaše naredno prolećno putovanje.

zvono sa pogledom na more

U Valetu ćete najlakše doći avionom, a povratne avionske karte za jednu osobu, uz malo istraživanja, možete pronaći i po ceni manjoj od 10,000 dinara! U tom smislu, možemo reći da Malta predstavlja jeftino prolećno putovanje. Cene pića i hrane ne razlikuju se mnogo od trenutnih cena kod nas.

Espreso možete popiti za oko 2 evra, pivo po ceni od 4 evra, a ručak za dve osobe u restoranu košta oko 60 evra. Naravno, brza hrana dosta je jeftinija, pa tako dvoje ljudi može ručati za 20 evra.

Smeštaj u glavnom gradu Malte nije jeftin, pa je preporuka da za noćenje odaberete hotele, hostele ili apartmane u manjim mestima u okolini Valete, te autobusom dolazite do centra grada.

U Valeti su sve građevine u centru skoro iste, prijatno bež boje, što je čini jedinstvenom iz svih uglova.

Malteški vitezovi, poznati i kao vitezovi Hospitalci u ovom gradu ostavili su svoj pečat u gotovo svakom njegovom kutku. Ne samo da su izgradili ogromne tvrđave u gradu, već su podizali bolnice, ali druge projekte koji su pretvorili Valetu u važan trgovački centar u Sredozemnom moru.

Gradska kapija najbolje opisuje spoj novog i starog u Valeti, a upravo od nje možete započeti svoj obilazak. Ne propustite da obiđete luku, Palatu Velikog majstora i Baraka baštu (gornju i donju).

Neizostavna tačka za obilazak u Valeti je raskošna barokna katedrala Svetog Jovana, koju su upravo Hospitalci sagradili u 16. veku. U oratorijumu ove bogomolje se krije iznenađenje za sve ljubitelje umetnosti – Karavađova slika.

#2 Prag – uvek dobar izbor za putovanje

Procvetale krošnje oko Vltave mame turiste da obiđu glavni grad Češke tokom proleća.

Ako tražite jeftina prolećna putovanja tokom kojih vam baš ništa neće manjkati, Prag je nepogrešiv izbor za vas.

Očaravajuća arhitektura glavnog grada Češke predstavlja spoj gotike, baroka I renesanse, koje su, za razliku od drugih evropskih gradova, ostale netaknute. Iako je sam grad nešto veći od urbanog dela Beograda, da biste obišli i upoznali sve njegove atrakcije, biće vam potrebno nekoliko dana.

Karlov most u Pragu

Izuzetno je isplativo obići Prag sa turističkom agencijom, s obzirom na to da su aranžmani za prolećna putovanja izuzetno povoljni, ako ih na vreme rezervišete.

Nakon obilaska srca grada sa vodičem, preporučujemo da se zaputite do popularne tvrđave – Višehrad, smeštene na istočnoj obali Vltave. Ovde se nalazi značajna katolička bazilika Svetog Petra i Pavla, groblje Višehrad i druge atrakcije. Završite šetnju uživajući u prirodi i krošnjama kroz koje se prostire pogled na grad.

Na 3 kilometara udaljenosti od Višehrada smešten je Praški zamak, još jedna važna tačka u Pragu, a za ljubitelje Bitlsa, neizostavan je obilazak simbola hipi zajednice – Lenonovog zida. U blizini zida ispisanog grafitima možete popiti češko pivo, u pabu posvećenom upravo Džonu Lenonu.

Sam centar Praga obiluje turističkim atrakcijama, od starog trga sa Astronomskim satom, preko Jevrejskog kvarta, pa do Karlovog mosta i mnogih drugih. Zasigurno je da će vas njegove lepote očarati!

#3 Amsterdam – obiđite grad na dva točka

Najveći, a sigurno i najpoznatiji grad u Holandiji, Amsterdam, predstavlja destinaciju koju svake godine poseti prosečno 18 miliona turista.

Impozantna brojka, zar ne?

Nekoliko je razloga zbog kojih je ovaj grad idealan izbor za prolećna putovanja, a posebno je preporučljiv u maju.

  1. Vreme; Tokom maja, prosečna temperatura vazduha je oko 13 stepeni Celzijusa, a prosečna vlažnost vazduha oko 64 %. Tokom zime, prosečna vlažnost vazduha je oko 91 %, a u junu oko 67 %, pa je proleće idealno za obilazak Amsterdama u toplijoj garderobi.
  2. Na proleće su manje gužve; Najveći broj turista Amsterdam posećuje tokom leta, pa su tada i cene ulaznica, karata za voz i smeštaja znatno više.
  3. Tokom aprila i početkom maja moći ćete da posetite čuveno polje lala; Lale su odavno simbol Holandije, a park Keukenhof smešten je na obali, između Amstrdama i Haga, u malenom gradu Lise. U ovom parku, tokom proleća moći ćete da vidite 7 miliona procvetalih lala na jednom mestu.
  4. Na proleće ćete uživati u turama biciklom, na kojoj možete obići neke od najlepših atrakcija.

zgrade u Amsterdamu

Kada bismo vam navodili šta obiću u Amsterdamu na proleće, ali i tokom cele godine, spisak bi bio predugačak da stane u ovaj tekst. Zato ćemo izdvojiti neke od neizostavnih turističkih atrakcija i aktivnosti koje u ovom gradu imaju posebnu čar:

  1. Obilazak parka Keukenhof – već pomenuti park sa 7 miliona lala nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Najbolje ga je posetiti pre 10 ujutru ili nakon 16 časova. Iako u lepotama ovog mesta možete uživati ceo dan, dovoljno je između 2 i 4 sata da ga obiđete celog.
  2. Biciklistička tura po gradu je idealna za prvi dan u Amsterdamu. Obiđite najvažnije lokacije, uživajte u jedinstvenoj arhitekturi i procevetalim krošnjama uz reku.
  3. Poseta Vondelparku; Javni park pod nazivom Vondelpark prostire se na 47 hektara, a s obzirom na to da postoji više od 150 godina, na ovoj lokaciji možete videti mnoštvo primeraka starih stabala platana, divljeg kestena, holandskog crvenog kestena i nekoliko vrsta breza. Osim toga, kolevka je skulptura brojnih umetnika, a zbog svoje veličine, dozvoljava vam da se potpuno osamite i opustite.
  4. Obilazak muzeja; Svi ljubitelji istorije i umetnosti ne smeju da propuste obilazak popularnih muzeja, od kojih se zasigurno izdvaja Van Gogov muzej, sa nekim od njegovih najpoznatijih dela.

Osim pomenutih aktivnosti i lokacija, preporučujemo da dodatno istražite mogućnosti koje Amsterda nudi, dobro se pripremite i na vreme odaberete lokacije koje ćete posetiti. Raspitajte se o cenama, rezervišite ulaznice za muzeje i smeštaj na vreme, kako biste prošli što povoljnije.

#4 Lisabon – osunčana prestonica Portugala ostavlja bez daha

Prosečna temperatura u Portugalu tokom letnjih meseci je oko 28 stepeni, dok je u maju 22 stepena Celzijusa.

Savršeno za šetnju i obilazak prelepih uličica prepunih znamenitosti!

Zato je Lisabon četvrti grad na našoj listi prolećnih putovanja. Ako ste propustili da posetite jedan od najstarijih gradova u Evropi tokom uskršnjih praznika, još nije kasno da ga odaberete kao last minute putovanje za 1. maj.

S obzirom na udaljenost i njegov položaj, većina bira da u Lisabon putuje avionom, pa vam predlažemo da se upustite u traženje najpovoljnijeg leta ili se kod turističkih agencija raspitate za preostale aranžmane.

panorama Lisabona

Kada je smeštaj u pitanju, cene se kreću od oko 200 evra za 5 noćenja za dve osobe u hostelima. Ljubitelji komfora mogu pronaći hotel za oko 500 evra za dve osobe i 5 noćenja.

Izuzev šetnje centrom grada i sporednim uličicama gde će vas arhitektura Lisabona oboriti sa nogu, ne smete propustiti neke od najpoznatijih atrakcija:

  1. Kula Belem; Sa ovog utvrđenja izgrađenog još u 16. veku, pruža se jedan od najlepših pogleda u gradu.
  2. Manastir Žeronimos; Ovo je još jedna građevina iz 16. veka za koju se veruje da je bila utočište Vasku da Gami, poslednju noć pred veliko putovanje u nepoznato. Danas je ovde smešten i Pomorski muzej kojim će se oduševiti svi ljubitelji nautike, ali i svi oni radoznali.
  3. Boemska četvrt Alfama; Kako je Lisabon drugi najstariji grad u Evropi, ne smete propustiti da posetite njegovu najstariju četvrt. Ako vas uske ulice i mali trgovi inspirišu, ovo je deo Lisabona koji će vas očarati.
  4. Ružičasta ulica; Spremite se za najlepše fotografije sa putovanja i zaputite se u ružičastu ulicu u kojoj se krije mnoštvo barova i kafića. Neverovatna ružičasta boja asfalta će vas oduševiti, a osim jedinstvenog izgleda, ova ulica privlači sve ljubitelje noćnog provoda.

Ovo su samo neke od glavnih tačaka suncem okupanog Lisabona, tako da ga zasigurno vredi posetiti. Ako vam je ponestalo vremena da spakujete kofere i zaputite se u prestonicu Portugala tokom proleća, predlažemo da rezervišete svoje mesto u jesen, kada gužva jenjava.

#5 Valensija – Španija je uvek dobar izbor

Ljubitelji hedonizma, ovo je grad za vas!

Barselona i Madrid su prve destinacije turista koji odluče da posete Španiju. Dok Barselonu godišnje poseti oko 27 miliona turista, od kojih polovina uplati noćenje, Valensija je izbor nešto više od 2 miliona turista.

Ona je treća na listi popularnih turističkih mesta u Španiji i važi za grad koji nije preplavljen turistima, te ga možete obilaziti bez bojazni od prevelikih gužvi. Izuzev toga, važi za jeftiniji grad od pomenuta dva, pa će vam boravak u njemu biti pravi užitak.

Ipak, manji broj turista ne znači da ona nema šta da ponudi – naprotiv!

Valensija krije nešto za svakoga, od prostranih bulevara, preko velikih zelenih površina, pa sve do uskih, bajkovitih uličica.

zgrade u Valensiji

Ne smete izostaviti da obiđete jedan od najvećih arhitektonskih i kulturnih kompleksa – Grad umetnosti i nauke poznat kao Ciutat de les Arts i les Ciències, u kome je smešten niz atrakcija koje možete obići. Ovde se nalazi Muzej nauke, zatim najveći muzej okeanografije u Evropi, botanička bašta, Hemisferik, najinteresantnija građevina u obliku ljudskog oka koja je i najveća filmska sala u Španiji i još mnoštvo drugih atrakcija.

U Valensiji će vas oduševiti mnoštvo monumentalnih građevima i šarmantnih trgova. Arhitektura predstavlja spoj gotike, renesanse i baroka i neoklasicizma, tako da će svako pronaći građevinu sa koje neće moći da skine pogled. Predah možete napraviti u nekom od brojnih restorana i kafića i isprobati gastronomska čuda po kojima je Španija poznata.

Ukoliko ste ove turističke destinacije odavno posetili i tražite da na svoju listu dodate još neki od evropskih gradova, naš predlog su prelepi biseri Grčke, pre svega glavni grad, Atina, a potom i Solun. Prijatna temepratura u proleće idealna je za obilazak svih važnih turističkih tačaka u Solunu, a ko zna – možda vam vreme dozvoli da se okupate u moru, na plaži koja je udaljena samo 17 km od centra Soluna.

Nadamo se da vam je naš tekst zagolicao maštu i probudio vaše pustolovske sklonosti, te da ste spremni da isplanirate gde ćete provesti Uskrs, Prvi maj ili produženi prolećni vikend.

Ako prolećna putovanja nisu vaš favorit, alergije vas muče, prve cvetove zaobilazite u širokom luku, ili ste jednostavno ljubitelji zimskih putovanja, u našem tekstu o zimovanju u Srbiji, pronađite inspiraciju za narednu godinu.

Za još zanimljivih tekstova, čitajte naše blogove i informišite se o aktuelnim temama iz različitih oblasti!

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.