Prolećna putovanja - Top 3 grada u Evropi - Osiguranik.com

Prolećna putovanja – top 3 destinacije za sve putoholičare

Opis slike

Kada konačno dođe vreme da spakujemo debele jakne u zadnji deo ormara, oslobodimo se šalova, potkošulja i debelih džempera, želja za putovanjima se odmah probudi.

Da li je i kod vas tako?

Kada znamo da će nam sva garderoba stati u ručni prtljag, a za šetnju gradom ne moramo da imamo tri sloja odeće, svako od nas poželi da se zaputi u veliki evropski grad, izgubi se u uskim ulicama, proba nova jela i uživa u ispijanju kafa tokom višesatnih šetnji.

Zato su prolećna putovanja toliko popularna!

Posebno atraktivni datumi su Uskrs i Prvi maj, a mnogi turisti spajaju Uskršnje praznike i Dan rada kako bi se potpuno relaksirali na putu. Mi smo rešili da vas unapred informišemo o destinacijama sa kojima nema greške. Nastavite da čitate naš tekst i pronađite inspiraciju za vaše naredno putovanje!

#1 Valeta – kolevka nekih od najstarijih građevina na svetu

Malta nije tako čest izbor naših turista, a iako jeste, uglavnom se na putovanje do ove destinacije, odlučuju leti. Ipak, plaže i more nisu najveći kvaliteti ove zemlje.

Ako ste ljubitelji prelepe arhitekture, bogatog kulturno-istorijskog nasleđa i dugih šetnji uličicama koje odišu mediteranskim duhom – Valeta je idealan izbor za vaše naredno prolećno putovanje.

U Valetu ćete najlakše doći avionom, a povratne avionske karte za jednu osobu, uz malo istraživanja, možete pronaći i po ceni manjoj od 10,000 dinara! U tom smislu, možemo reći da Malta predstavlja jeftino prolećno putovanje. Cene pića i hrane ne razlikuju se mnogo od trenutnih cena kod nas.

Espreso možete popiti za oko 2 evra, pivo po ceni od 4 evra, a ručak za dve osobe u restoranu košta oko 60 evra. Naravno, brza hrana dosta je jeftinija, pa tako dvoje ljudi može ručati za 20 evra.

Smeštaj u glavnom gradu Malte nije jeftin, pa je preporuka da za noćenje odaberete hotele, hostele ili apartmane u manjim mestima u okolini Valete, te autobusom dolazite do centra grada.

zvono posvećeno žrtvama Drugog svetskog rata u Valeti, izbliza

U Valeti su sve građevine u centru gotovo iste, prijatno bež boje, što ga čini jedinstvenim iz svih uglova.

Malteški vitezovi, poznati i kao vitezovi Hospitalci u ovom gradu ostavili su svoj pečat u gotovo svakom njegovom kutku. Ne samo da su izgradili ogromne tvrđave u gradu, već su podizali bolnice, ali druge projekte koji su pretvorili grad u važan trgovački centar u Sredozemnom moru.

Gradska kapija najbolje opisuje spoj novog i starog u Valeti, a upravo od nje možete započeti svoj obilazak. Ne propustite da obiđete luku, Palatu Velikog majstora i Baraka baštu (gornju i donju).

Neizostavna tačka za obilazak u Valeti je raskošna barokna katedrala Svetog Jovana, koju upravo Hospitalci sagradili u 16. veku. U oratorijumu se krije iznenađenje za sve ljubitelje umetnosti – Karavađova slika.

#2 Prag – uvek dobar izbor za putovanje

Procvetale krošnje oko Vltave mame turiste da obiđu glavni grad Češke tokom proleća.

Ako tražite jeftina prolećna putovanja tokom kojih vam baš ništa neće manjkati, Prag je nepogrešiv izbor za vas.

Očaravajuća arhitektura glavnog grada Češke predstavlja spoj gotike, baroka i renesanse, koje su, za razliku od drugih evropskih gradova, ostale netaknute. Iako je sam grad nešto veći od urbanog dela Beograda, da biste obišli i upoznali sve njegove atrakcije, biće vam potrebno nekoliko dana.

Izuzetno je isplativo obići Prag sa turističkom agencijom, s obzirom na to da su aranžmani za prolećna putovanja izuzetno povoljni, ako ih na vreme rezervišete.

Nakon obilaska srca grada sa vodičem, preporučujemo da se zaputite do popularne tvrđave – Višehrad, smeštene na istočnoj obali Vltave. Ovde se nalazi značajna katolična bazilika Svetog Petra i Pavla, groblje Višehrad i druge atrakcije. Završite šetnju uživajući u prirodi i krošnjama kroz koje se prostire pogled na grad.

Prag; Alt tekst: Fotografija Karlovog mosta u Pragu

Na 3 kilometara udaljenosti od Višehrada smešten je Praški zamak, još jedna važna tačka u Pragu, a za ljubitelje Bitlsa, neizostavan je obilazak simbola hipi zajednice – Lenonovog zida. U blizini zida ispisanog grafitima možete popiti češko pivo, u pabu posvećenom upravo Džonu Lenonu.

Sam centar Praga obiluje turističkim atrakcijama, od starog trga sa Astronomskim satom, preko Jevrejskog kvarta, pa do Karlovog mosta i mnogih drugih. Zasigurno je da će vas njegove lepote očarati!

#3 Amsterdam – obiđite grad na dva točka

Najveći, a sigurno i najpoznatiji grad u Holandiji, Amsterdam je destinacija koju svake godine poseti prosečno 18 miliona turista.

Impozantna brojka, zar ne?

Nekoliko je razloga zbog kojih je ovaj grad idealan izbor za prolećna putovanja, a posebno je preporučljiv u maju.

  1. Vreme; Tokom maja, prosečna temperatura vazduha je oko 13 stepeni Celzijusa, a prosečna vlažnost vazduha oko 64 %. Tokom zime, prosečna vlažnost vazduha je oko 91 %, a u junu oko 67 %.
  2. Na proleće su manje gužve; Najveći broj turista Amsterdam posećuje tokom leta, pa su tada i cene ulaznica, karti za voz i smeštaja znatno više.
  3. Tokom aprila i početkom maja moći ćete da posetite čuveno polje lala; Lale su odavno simbol Holandije, a park Keukenhof smešten je na obali, između Amstrdama i Haga, u malenom gradu Lise. U ovom parku, tokom proleća moći ćete da vidite 7 miliona procvetalih lala na jednom mestu.
  4. Na proleće ćete uživati u turama biciklom, na kojoj možete obići neke od najlepših atrakcija.

Amsterdam; Alt tekst: Zgrade šarenih fasada na obali reke u Amsterdamu

Kada bismo vam navodili šta obiću u Amsterdamu na proleće, ali i tokom cele godine, spisak bi bio predugačak da stane u ovaj tekst. Zato ćemo izdvojiti neke od neizostavnih turističkih atrakcija i aktivnosti koje u ovom gradu imaju posebnu čar:

  1. Obilazak parka Keukenhof – već pomenuti park sa 7 miliona lala nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Najbolje ga je posetiti pre 10 ujutru ili nakon 16 časova. Iako u lepotama ovog mesta možete uživati ceo dan, dovoljno je između 2 i 4 sata da ga obiđete celog.
  2. Biciklistička tura po gradu je idealna za prvi dan u Amsterdamu. Obićite najvažnije lokacije, uživajte u jedinstvenoj arhitekturi i procevetalim krošnjama uz reku.
  3. Poseta Vondelparku; Javni park pod nazivom Vondelpark prostire se na 47 hektara, a s obzirom na to da postoji više od 150 godina, na ovoj lokaciji možete videti mnoštvo primeraka starih stabala platana, divljeg kestena, holandskog crvenog kestena, katalpa i nekoliko vrsta breza. Osim toga, obiluje i različitim skulpturama, a zbog svoje veličine, dozvoljava vam da se potpuno osamite i opustite.
  4. Obilazak muzeja; Svi ljubitelji istorije i umetnosti ne smeju da propuste obilazak popularnih muzeja, od kojih se zasigurno izdvaja Van Gogov muzej, sa nekim od njegovih najpoznatijih dela.

Osim pomenutih aktivnosti i lokacija, preporučujemo da dodatno istražite mogućnosti koje Amsterda nudi, dobro pripremite i na vreme odaberete lokacije koje ćete posetiti. Raspitajte se o cenama, rezervišite ulaznice za muzeje i smeštaj rezervišite na vreme, kako biste prošli što povoljnije.

Ukoliko ste ove tri evropske prestonice odavno posetili i tražite da na svoju listu dodate još neki od evropskih gradova, naš predlog su prelepi biseri Grčke, pre svega glavni grad, Atina, a potom i Solun. Prijatna temepratura u proleće idealna je za obilazak svih važnih turističkih tačaka, a ko zna – možda vam vreme dozvoli da se okupate u moru, na plaži koja je udaljena samo 17 km od centra Soluna.

Nadamo se da vam je naš tekst zagolicao maštu i probudio vaše pustolovske sklonosti, te da ste spremni da isplanirate gde ćete provesti Uskrs, Prvi maj ili produženi vikend.

Ako prolećna putovanja nisu vaš favorit, alergije vas muče, prve cvetove zaobilazite u širokom luku, ili ste jednostavno ljubitelji zimskih putovanja, u našem tekstu o zimovanju u Srbiji, pronađite inspiraciju za narednu godinu.

Za još zanimljivih tekstova, čitajte naše blogove i informišite se o aktuelnim temama iz različitih oblasti!

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.