Zemljotres u Turskoj i Siriji - Šta smo naučili - Osiguranik.com

Zemljotres u Turskoj i Siriji – šta iz njega možemo da naučimo

karta turske i sirije sa podrucjima pogodjenim zemljotresom

Zemljotres u Turskoj i Siriji odigrao se 06. februara rano ujutru oko 4 sata. Jačine 7,8 stepeni po Rihteru pogodio je jugoistok Turske i sever Sirije, sa epicentrom u blizini grada Gazijentepa.

Ipak, tu nije bio kraj mukama stanovništva sa ovog područja. Nešto pre podneva isto područje pogodio je novi potres jačine 7.5 stepeni po Rihteru, sa epicentrom u Kahranmarmarasu, a tokom dana odigralo se na desetine potresa manje jačine.

Pogledajte koje je posledice zemljotres u Turskoj i Siriji ostavio i šta iz ove katastrofe možemo da naučimo.

Posledice zemljotresa su katastrofalne i mnogi ljudi ostali su bez doma

Prema poslednjim podacima, u zemljotresu je poginulo više od 5000 ljudi, dok je povređeno preko 20.000 stanovnika u obe zemlje. Smatra se da bi ove brojke mogle da skoče duplo, kada se teren očisti i pretraži.

Nakon dva izuzetno jaka zemljotresa, zabeleženo je više od 100 potresa na ovom području.

U Turskoj je srušeno oko 5.700 objekata, a smatra se da je to najveća katastrofa u ovoj zemlji, još od 1939. godine. Preko 2500 dobrovoljaca iz 65 zemalja širom sveta došli su da pomognu spasiocima.

Kada se situacija smiri, veliki broj porodica ostaće bez svojih voljenih, a mnogi od njih i bez domova. Nažalost, gubitak voljene osobe i člana porodice teško možemo nadoknaditi.

Sa druge strane, u slučaju potpunog urušavanja objekata – stana, odnosno kuće, pa čak i potpunog uništenja imovine, osiguranje domaćinstva vam može nadoknaditi štetu.

Ako mislite da vam nije potrebno, pogledajte statistiku koju smo izdvojili za vas.

Zemljotresi u Srbiji šta kažu statistički podaci

Na sreću, prema rečima meteorologa i seizmologa, zemljotresi koji su zadesili Tursku i Siriju, teško se mogu dogoditi kod nas.

Ipak, to ne znači da slabiji potresi ne mogu napraviti probleme i oštetiti zgrade i kuće, posebno kada govorimo o starijim objektima, ili nekvalitetno izgrađenim objektima.

Jedan od najjačih zemljotresa u Srbiji desio se 1922. godine u Lazarevcu, 5.7 stepeni Rihterove skale, a od siline potresa, Tašmajdan je pukao napola. Zemljotres jačine 5,5 stepeni Rihtera osetio se u blizini Kraljeva, 2010. godine, kada je pričinjena ozbiljna materijalna šteta brojnim domaćinstvima.

Upravo je za okolinu Kopaonika najveća verovatnoća javljanja nešto jačih zemljotresa koje mogu oštetiti objekte. Na slici ispod, možete videti koja je potresna opasnost područja u Srbiji izražena u stepenima makroseizmičkog inteziteta.

karta Srbije sa oznacenim podrucjima na kojima postoji opasnost od zemljotresa

Radi boljeg razumevanja, u tabeli je prikazan intezitet zemljotresa koji se izražava u Merkalijevoj skali i pokazuje stepen površinskih efekata zemljotresa – na građevinskim objektima, tlu i ljudima.

tabela stepeni i efekat zemljotresa

Kako se možete zaštititi u slučaju zemljotresa?

Vest o zemljotresu u Turskoj odjeknula je čitavim svetom, pa su se mnogi zapitali, šta mogu da urade kako bi se zaštitili po ovom pitanju. Kao što smo rekli, mala je verovatnoća da će se na našim prostorima desiti nešto takvo, ali čak i manji potresi mogu napraviti štetu na imovini od nekoliko stotina, pa čak i hiljada evra.

Iako neke stvari ne možemo sprečiti, mnoge od njih možemo osigurati, te biti bezbrižni u sitacijama kada dođe do nepogode.

Zemljotres nije jedina katastrofa koja može oštetitii ili potpuno uništiti imovinu. U našoj zemlji češće su bujice i požari. U okviru osiguranja domaćinstva, odnosno osiguranja imovine za pravna lica, pokriveni su i drugi rizici poput požara, bujičnih poplava, izliva vode u stanu i drugih problema koje nisu retkost, posebno u starijim objektima.

Cena ovakvih osiguranja, na iznenađenje mnogih nije visoka, pa na mesečnom nivou možete izdvajati svega 600 dinara za osiguranje stana. Cena se formira u skladu sa kvadraturom objekta, a u obzir se uzimaju i drugi faktori, poput stanja nekretnine u trenutku kupovine osiguranja.

Ukoliko vas zanima osiguranje od zemljotresa, možete nas kontaktirati i u razgovoru sa našim timom odabrati polisu koja odgovara vašim potrebama!

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.