Registracija vozila bez muke - Osiguranik.com

Registracija vozila bez muke

Registracija vozila vam predstavlja stres? Niste sigurni da li ćete imati dovoljno za tehnički pregled? Dajemo vam sve o bezbednoj i lakoj registraciji vozila.

Provodite besane noći razmišljajući da li ćete uspešno registrovati svog četvorotočkaša? Registracija automobila se ne može izbeći. Popravke ili odlaganje tehničkog su česti kod starijih automobila, ali čak i njih možete uspešno registrovati, ako znate kako. Pogledajte sve cake koje morate znati ako želite da registrujete vašeg mezimca.

 

Šta je tehnički pregled i kada šaljemo automobil na njega?

Tehnički pregled vozila je procedura kojom se određuje da li vozilo ispravno za vožnju.

Koji automobili idu na tehnički? – Vozila u salonu ne morate voditi na tehnički pregled,u svim ostalim situacijama tehnički pregled obavljate jednom godišnje.

Priprema automobila za tehnički pregled

Nasledili ste bakinog fiću koji ne funkcioniše najbolje? Automobili koji su oronuli ne idu na tehnički pregled jer ga ne bi ni prošli. Kako bi bili sigurni da tehnički nije bacanje pare preporučuje se da uradite pripremu automobila pre glavnog tehničkog pregleda.

Šta podrazumeva priprema za tehnički pregled? 

Pre tehničkog pregleda vozila možete uraditi pripremu. Priprema automobila za tehnički pregled pomaže da uklonite određene kvarove na vreme. On može podrazumevati:

  • Vizuelni pregled vozila – Nedostatak retrovizora, naprsao vetrobran, ulubljenje ili rđa vam može promaći, ali uvežbano oko automehaničara vidi sve.
  • Konsultacije sa automehaničarem – Konsultacije sa stručnjakom vas mogu spasiti pada na tehničkom pregledu.
  • Provera neophodne dokumentacije – Fali ti jedan papir je situacija koju sigurno ne želite da čujete prilikom tehničkog pregleda. Zato proverite papire na vreme.
  • Merenje sile kočenja – Ovim pregledom proveravate ispravnost funkcionisanja kočionog sistema na vašem vozilu.
  • Provera prateće opreme – Možda ste kupili opremu za prvu pomoć, ali kada ste poslednji put proverili njen rok trajanja?
  • Provera ispravnosti svetlosne signalizacije – Neispravna svetlosna signalizacija na vašem vozilu jeste jedna od eleminišućih stvari na tehničkom pregledu.

Prilikom pripreme automobila za tehnički pregled obratite pažnju i na dimenzije pneumatika, stakla na vozilu, svetla na automobilu.

Da li se zakazuje tehnički pregled automobila?

Verujemo da ne želite provesti dan čekajući u redu kako bi obavili tehnički pregled. Tokom odmora očekujte gužve. Zato je zakazivanje termina za tehnički pregled vozila prva stavka na listi. Zakazivanje možete uraditi sami ili se prepustiti rukama stručnjaka koji će to obaviti mesto vas.

Da li se zakazivanje obavlja lično? – Želite privatnost, vaš razgovor ne moraju svi u kancelariji da slušaju. Setili ste se tehničkog pred spavanje, kasno je za poziv, niko se ne javlja na telefon, tu je online platforma gde u par klikova možete da zakažite tehnički pregled u terminu koji vama odgovara.

 

Najčešći problemi kod automobila

Mislite da je vaš auto u tip-top stanju? Proverite za svaki slučaj sa kontrolorom. Najčešći razlozi neprolaska na tehničkom pregledu su:

  • Kvar na kočionom sistemu
  • Ne posedovanje važeće potvrde i uverenja od agencije za bezbednost saobraćaja (kod automobila na gas ili drugo alternativno gorivo)
  • Neispravna svetlosna signalizacija
  • Oštećeno (naprslo) vetrobransko staklo

Da li se kvar može ukloniti? Vaš mezimac nije prošao tehnički pregled? Ne očajavajte. Ako su vam prilikom tehničkog pregleda pronašli kvar, imate rok od 7 dana da ga uklonite.

Kako pokriti štetu na automobilu?

Postoje i drugi načini na koje možete sanirati kvar na automobilima, a da pritom ne trpi vaš džep. Možda ste slučajno učestvovali u nezgodi i štetu je načinio nečiji automobil. Osiguranje vozila je pravi način da dugo uživate u vožnji bez bojazni da li ćete imati novac da platite štetu. Koja osiguranja bi trebalo uzeti u obzir?

  • Polisa autoodgovornosti je jedan od načina na koji možete pokriti štetu koju ste naneli nekom drugom vozilu ili trećem licu. Ona spada u obavezno osiguranje koje uzimate prilikom registracije automobila. Više o njemu i čemu služi možete pročitati u nastavku teksta.
  • Kasko osiguranje je uvek dobra opcija ako želite da se osigurate od nesrećnih slučajeva. Ovo osiguranje pokriva štetu koja je nastala na vašem automobilu bez obzira na to ko ju je načinio, pa i u slučajevima kada je počinilac nepoznat.
  • Pomoć na putu će vam svakako zatrebati bar jednom u životu.

Polisa od autoodgovornosti omogućava isplatu štete drugoj osobi. Šta je dobro u tome? Odšteta ne ide iz vašeg džepa nego je isplaćuje osiguravajuće društvo. Nastalu štetu isplaćuju i kada je neko drugi upravljao vozilom jer kod ovog osiguranja polisa ne glasi na vas već na automobil.

Kod koga uzimati osiguranje? – Idealno bi bilo pogledati sve ponude osiguravača na jednom mestu a uz to se i posavetovati sa stručnim licem. Na taj način dobijate uštedu na vremenu, novcu i možete dobiti pregršt informacija. Osiguranik.com vam preporučuje da se posavetujete kod naših stručnjaka i vidite koja osiguranja imamo u ponudi.

 

Od čega zavisi cena registracije vozila?

Prvi put registrujete automobil? Niste sigurni koliko će vas ovaj poduhvat koštati? Verujemo da ne želite bankrotirati jer su došli ti dani u godini. Kako bi znali koliko novca morate odvojiti za registraciju vašeg mezimca dovoljno je pogledati kalkulator registracije vozila.

Na cenu registracije automobila utiče:

  • Vrsta vozila – Cena registracije nije ista za sve vrste vozila.
  • Godina proizvodnje – Godine su samo broj, ali u ovom slučaju morate obratiti pažnju na godinu proizvodnje.
  • Snaga motora (kw) – Posedovati automobil sa jakim motorom je san mnogih vozača,a ali registracija ovakvog vozila košta.
  • Zapremina motora  – Ona može znatno uticati na cenu registracije vašeg auta.
  • Premijski stepen – On zavisi od godina koji ste proveli osigurani bez štete.

 

Da li registraciju vozila možemo platiti na rate?

Strepite da će vas registracija vozila prilično koštati? Možda je vreme da razmišljate o alternativnim opcijama. Plaćanje registracije na rate može pomoći da lakše “pregrmite” ovaj period.

Kako se obavlja plaćanje na rate?

Ove pogodnosti možete uzeti kod osiguravajućih kompanija. Osiguranik vam može pomoći da saznate da li ispunjavate sve uslove za dobijanje ovih pogodnosti.

Plaćanje na rate vrši se:

  • Platnim karticama
  • Čekovima građana
  • Administrativnom zabranom

Registracija vozila više ne mora predstavljati vašu najgoru noćnu moru. Dovoljno je da se pripremite na vreme i posavetujete sa našim stručnjacima kako bi obavili ovu obavezu što pre.

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.