Na šta obratiti pažnju kod životnog osiguranja - Osiguranik.com - Osiguranik.com

Na šta obratiti pažnju kod životnog osiguranja – Osiguranik.com

Razmišljate da uzmete životno osiguranje, ali niste sigurni koje su vaše obaveze i prava? Pogledajte najbitnije faktore pre odluke da li je ovo pravi izbor za vas.

Životno osiguranje je jedna od najpametnijih odluka koje možete doneti u životu kako bi obezbedili sigurnost vaše porodice. Odabir životnog osiguranja može biti komplikovan i težak. Zato se upoznajte na vreme sa svim aspektima koja utiču na visinu premije, dužinu polise i razloge za isključenja. 

Mislite da se faktori za odabir životnog osiguranja ne odnose na vas? Ovo su aspekti koji vas mogu ubediti u suprotno:

 • Nisu sva osiguranja ista – Bez obzira da li želite aktivni kapital, zdravstvenu zaštitu ili nešto drugo, jedno je sigurno. Za pronalazak pravog osiguranja trebaće vam vreme. Naoružajte se strpljenjem i upornošću i pronaći ćete pravo osiguranje za vas.
 • Ušteđevina iz osiguranja kao vid investicije – Novac dobijen na kraju trajanja osiguranja možete umnožiti. Gledajte dugoročno i dobijenu sumu uložite u investicionu priliku. U slučaju da niste sigurni šta će biti vaš novi poduhvat možete se konsultovati sa našim stručnjacima u vezi odabira investicionog portfelja. 
 • “Povucite ručnu” – Postoje situacije kada jednostavno nije isplativo osigurati se od rizika. Kao i kod drugih situacija u životu i kod polise životnog osiguranja morate znati kada je najbolje odustati.  
 • Krediti i životno osiguranje su često povezani – Sa životnim osiguranjem se možete susresti i ako planirate stambeni ili neki drugi kredit.
 • Pojmovi kod osiguranja zbunjuju – Zbunio vas je prvi susret sa životnim osiguranjem? Čuli ste gomilu nepoznatih termina? Ne dajte da vas termini odvrate od uzimanja polise. Konsultujte sa stručnim licima kako bi bolje razumeli vaše obaveze, prava i termine.
 • Cena u osiguranju može varirati – Kreiranje cene kod  mešovitih vidova životnog osiguranja ne postoji u klasičnom smislu. Koliko ćete plaćati zavisi od vaših mogućnosti i sume koju ulažete u štednju kroz osiguranje pri čemu dolazi do formiranja osigurane sume za rizike. 
 • Moguće isključenje iz ugovora – Primetili ste da u vašem ugovoru stoje razlozi za isključenje iz ugovora? To su situacije koje osiguravač ne želi da pokrije. 

Razlozi za isključenje iz ugovora

Kada je osiguravajuća kompanija spremna da prihvati mali broj rizika savetujemo da pre potpisivanja ugovora obratite posebnu pažnju na moguća isključenja iz ugovora o životnom osiguranju. 

Najčešći razlozi za isključenje su: 

 • Opasne aktivnosti – Društvo za osiguranje ima nizak afinitet da prihvati rizike jer osiguravajuće društvo gleda da očuva svoju stabilnost. Opasne aktivnosti su situacije koje mogu dovesti do vaše smrti ili značajnih povreda (opasni sportovi).
 • Ratovi i slične katastrofe – Događaji ove vrste pogađaju veliki broj osiguranika istovremeno pa osiguravajuća društva izbegavaju da pokriju ove faktore.
 • Namerno povređivanje/smrt – Postoje situacije koje mogu dovesti do namernog nastanka nepovoljnog slučaja. S obzirom da osiguranje pokriva slučajne nepovoljne ishode, namerno izazivanje istih (samoubistvo) može  dovesti do isključenja iz ugovora. 
 • Afinitet reosiguravača prema riziku – Reosiguranje (osiguranje osiguranja) je jedan od načina na koji se omogućava dalji transfer rizika. Reosiguranje ne znači nužno da će vaš reosiguravač prihvatiti sve rizike.

Gledajući sopstveni interes, reosiguravač može navesti da nije spreman da privati određene rizike kod vašeg životnog osiguranja.

Prihvatiti sve uslove – Da ili ne? – Pročitali ste ugovor i ne dopadaju vam se uslovi. Šta uraditi u tom slučaju? Kao osiguranik imate opciju razgovora sa Osiguravačem u vezi isključenja i ostalih stavki koje vam smetaju. Tada Osiguravač razmatra da li su mu navedene primedbe prihvatljive i odlučuje da li će ih uvažiti. Ako pristane da određena isključenja ne primenjuje obračunaće vam se uvećana premija osiguranja.

Razlozi za isključenje trebalo bi da su navedeni pre potpisivanja polise osiguranja. Nejasnoće, nedoumice i ostale probleme trebalo bi raspraviti na vreme sa stručnjacima kako bi izbegli isključivanja iz životnog osiguranja. 

Šta je Maslovljeva piramida? 

Američka kompanija Mercer sprovela je istraživanje na osnovu kojeg su došli do zaključka da je životno osiguranje jedno od najučestalijih i najvažnijih osiguranja kod zaposlenih. 

Maslovljeva piramida nastala je kao rezultat navedenog istraživanja, pri čemu je došlo do podele na najtraženija osiguranja kod zaposlenih. Ova piramida prikazuje proizvode osiguranja na sledeći način:

 • I nivo – Ubraja osiguranje od finansijskih gubitaka i osiguranje od invaliditeta.
 • II nivo – Obuhvata životno osiguranje, zdravstveno osiguranje, osiguranje motornih vozila i osiguranje domaćinstava.
 • III nivo – Spadaju štedni vidovi osiguranja
 • IV nivo – Obuhvata mogućnost prenošenja pribavljenih sredstva na drugu osobu (nasleđe).

Mane Maslovljeve piramide ljudskih potreba u osiguranju – Možda ste uočili da se određeni aspekti ove teorije ne podudaraju sa našom kulturom i potrebama. Niste jedini, zato ovu klasifikaciju možete prihvatiti s dozom skepticizma, pogotovo ako gledamo naše područje gde je realnije podelu napraviti prema najčešćim osiguranjima kod nas: 

 • Životno osiguranje 
 • Zdravstveno osiguranje
 • Osiguranje motornih vozila

Da li je zdravstveno osiguranje najbitnije? 

Koje osiguranje vam je najbitnije? Privatno zdravstveno osiguranje svakako spada među najvažnije pogodnosti, ali da li je najbitnije? Postoje problemi sa kojima se susreću korisnici dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja zbog čega je privatno svakako traženo. Ovo osiguranje je bitno bolesnim i zdravim osobama zbog benefita, odlaska na sistematske i drugih pogodnosti, ali nije uvek na prvom mestu. I pored toga ono se često uključuje u benefite i može biti  povezano sa drugim osiguranjima. 

Faktori koji utiču na osiguranu sumu

Želite da znate koju osiguranu sumu možete očekivati? Izračunavanje osigurane sume zavisi od mnogih faktora:

 • Vašeg pola
 • Starosti osiguranika
 • Visine premije
 • Zdravstvenih problema koje imate

Zašto se računaju ovi faktori? Osećate se da traže previše informacija? Ne brinite, osiguravajuća društva ne traže ove informacije iz dosade.  Ova pitanja služe kako bi se procenio rizik od smrti. Ako ste zdravi i mladi veća je verovatnoća da ćete umreti u skorije vreme pa će osigurana suma biti viša, nego kada se radi o nekome ko ima visok rizik. 

Kako se izračunava osigurana suma? Osiguravajuća kompanija izračunava vašu osiguranu sumu unošenjem vaših podataka i primenom posebne formule.

Koliko se uplaćuje osiguranje? Period na koji ćete se obavezati je vaš izbor. Možete se odlučiti na kraći vremenski period od par godina, ili uplaćivati životno osiguranje nekoliko decenija. 

Premija osiguranja – Šta je i čemu služi?

Premija osiguranja je cifra koju plaćate kada uzmete životno osiguranje. Njen iznos i učestalost plaćanja zavisi od ugovorene dinamike plaćanja: mesečno, kvartalno, polugodišnje, godišnje ili jednokratno. 

Šta se dešava sa životnim osiguranjem u slučaju da ne dođe do vaše smrti? 

Uplaćivali ste životno osiguranje, istekla vam je polisa osiguranja i šta sad? U slučaju da nije došlo do smrtnog slučaja nakon isteka polise novac koji ste uplaćivali tokom ovog perioda neće biti isplaćen ni vama ni vašoj porodici. Ne očajavajte, postoje i druge opcije.  

Životno osiguranje sa štednom komponentom je način na koji možete i u slučaju doživljenja isteka perioda osiguranja dobiti određenu svotu novca. Kada imate životno osiguranje sa štednom komponentom određena uplaćena suma se uvećava za kamatu i isplaćuje vama nakon isteka polise bez obzira što nije došlo do smrtnog ishoda. 

Životno osiguranje pruža sigurnost vašoj porodici u najtežim trenucima. Pomozite vašim voljenima i uz pomoć konsultacija osigurajte stabilnost za vas i vašu porodicu na vreme.

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.