Beneficije zaposlenih u IT sektoru u Srbiji - Osiguranik.com

Izveštaj istraživanja o benefitima zaposlenih u IT sektoru u Srbiji

Brojke u IT sektoru stalno rastu – bilo da govorimo o platama, zaposlenima u ovoj oblasti, beneficijama koje zaposleni dobijaju i kompanije nude, ili nekoj drugoj temi. IT sektor se razvija vrtoglavom brzinom, pa poslodavci imaju zadatak da se prilagode i zaposlenima pruže benefite koje oni očekuju.

Trendovi na tržištu su takvi da je dobrog programera teško zadržati. Zato smo se mi pitali:

Šta to radi programere, a šta im kompanije nude?

Osiguranik.com u saradnji sa partnerima, sproveo je istraživanje na temu benefita zaposlenih u IT sektoru. Osvrnuli smo se na trenutnu situaciju na tržištu, kao i na očekivanja zaposlenih i poslodavaca za naredni periodi i u tekstu vam predstavili rezultate istraživanja. Nastavite sa čitanjem i upoznajte se sa IT svetom iz ugla programera i poslodavaca!

Uvod i ciljevi istraživanja

Naša radoznalnost nije bio jedini motiv za ovo istraživanje.

Kako se bavimo osluškivanjem potreba zaposlenih i poslodavaca, želeli smo da sagledamo realnu situaciju u IT sektoru i bolje razumemo položaj programera, ali i poslodavaca koji su se našli pred velikim izazovima.

Istraživanje o beneficijama zaposlenih u IT sektoru sproveli smo u okviru većeg istraživanja o benefitima zaposlenih iz različitih industrija, čije rezultate možete pročitati ovde.

Kako bismo dali što realnije rezultate i uvid u situaciju, uporedo smo anketirali oko 221 zaposlenog iz preko 150 IT kompanija, ali i donosioce odluka iz 103 IT kompanija – HR menadžere, top menadžere i vlasnike. Istraživanje je bilo i humanitarnog karaktera, te smo donirali novac za svaku kompaniju učesnicu i svakog zaposlenog koji je odgovorio na anketu.

Najveći broj komanija u istraživanju ima od 1 do 50 zaposlenih, ali uključili smo i 5 % kompanija od preko 1000 zaposlenih.

Pogledajte koji su nas rezultati iznenadili i šta smo okrili ovom prilikom.

Ključni rezultati i saznanja

U narednim redovima smo istakli neke od najzanimljivijih i najkorisnijih informacija koje smo prikupili tokom istraživanja, anketirajući zaposlene u IT kompanijama, kao i donosioce odluka:

  • Zaposleni podrazumevaju fleksibilne radne uslove, pre svega po pitanju rada od kuće, radnog vremena i slobodnih dana,
  • Zaposleni ističu dodatne edukacije i treninge kao vrlo važne,
  • Dobrovoljno zdravstveno osiguranje za zaposlene gotovo da je must-have u svim IT kompanijama,
  • Za životno osiguranje mišljenje zaposlenih i poslodavaca se razilazi, odnosno kompanije na neki način kaskaju za potrebama zaposlenih.

Beneficije u IT sektoru na srpskom tržištu

Da bismo mogli da istaknemo rezultate istraživanja do kojih smo došli, nakratko ćemo se osvrnuti na neke od najvažnijih beneficija koje su ponuđene zaposlenima u IT sektoru u Srbiji i kolika je njihova zastupljenost (prema odgovorima zaposlenih):

  • Mogućnost rada od kuće – 96 %
  • Team building aktivnosti – 81 %
  • DZO za zaposlene – 72 %
  • Fleksibilno radno vreme – 72 %
  • Plaćene dodatne edukacije i treninzi – 58 %
  • Dodatni slobodni dani – 46 %
  • Plaćene sportske aktivnosti – 41 %
  • Obezbeđen ručak na poslu – 27 %
  • Program psihološke podrške – 20 %
  • Životno osiguranje – 10 %
  • Dobrovoljni penzijski fond – 9 %
  • Stipendije za formalno obrazovanje – 9 %
  • Četvorodnevna radna nedelja – 4 %

Po pitanju odabira beneficija, zaposleni su podeljenog mišljenja. Njih 51 % smatra da samostalno treba da biraju beneficije, 48 % da kompanija bira, ali da ih prethodno pita, a svega 1 % zaposlenih odabir beneficija bi prepustili svojim nadređenima.

Najvažnije beneficije po mišljenju zaposlenih i kompanija

U IT sektoru, plata odavno nije jedini faktor za zadovoljstvo zaposlenih, što nam je istraživanje i potvrdilo.

Da li znate koje su to must-have beneficije za programere, a šta smatraju kompanije?

Pogledajte šta smo saznali.

Jedno je sigurno – kompanije su prepoznale potrebu zaposlenih za radom od kuće, te čak 83 % njih smatra da je ovo zaposlenima najvažniji benefit. U 55 % kompanija, rad od kuće je omogućen bez ograničenja, u 41 % kompanija u određenoj meri, a svega 4 % kompanija ne dozvoljava, odnosno ne nudi zaposlenima mogućnost rada od kuće.

Da je fleksibilnost važna, svedoči i podatak da je čak 62 % zaposlenih koji su učestvovali u anketi, istaklo da je fleksibilno radno vreme najvažnija beneficija za njih. Tu je i procenat od 42 % onih koji žele dodatne slobodne dane, kao i 38 % ispitanika kojima je važna beneficija četvorodnevna radna nedelja. Dobrovoljno zdravstveno osiguranje gotovo da je postalo neupitno, te 49 % zaposlenih to smatra najvažnijom beneficijom.

Mišljenja poslodavaca, odnosno donosioca odluka i zaposlenih se po ovim pitanjima manje-više podudaraju.

Do razilaženja puteva dolazi u pogledu životnog osiguranja, kao i ostalih vidova štednje. Životno osiguranje je najvažnija beneficija za 13 % zaposlenih, dok je dobrovoljni penzijski fond na prvom mestu za 12 % zaposlenih. Može se reći da kompanije kaskaju za zaposlenima, budući da je svega 3% donosilaca odluka istaklo životno osiguranje kao najvažniju benefeciju, a svega 2 % je na prvo mesto stavio dobrovoljni penzijski fond.

Sve odgovore zaposlenih i kompanija pogledajte u našem kompletnom izveštaju istraživanja za IT industriju, gde ćete pronaći i druge zanimljive podatke do kojih smo došli.

Zdravlje zaposlenih kao jedna od najvažnijih stavki

Iako je Ciceron odavno rekao da je zdravlje najveće bogatstvo, u 21. veku, veliki broj ljudi ne stigne da se posveti sebi, dok se ne pojavi prvi problem.

Podaci od osiguravajućih kuća kod nas svedoče da mogućnost sistematskog pregleda iskoristi tek 39 % zaposlenih, dok 87 % IT kompanija to omogućava svojim zaposlenima.

Sistemski pregled je najbolji način za prevenciju svih bolesti, stoga kompanije treba da pronađu način da podstaknu svoje zaposlene na to. Mi kao kompanija trudimo se da podstaknemo sve zaposlene da se pregledaju i informišemo ih o prevenciji i njenoj važnosti, na različite načine.

Wellbeing zaposlenih kao najveći raskorak između ponude i potražnje

Kao što smo rekli, DZO za zaposlene je gotovo neizostavna beneficija u IT sektoru, a šta je sa wellbeing programima?

Ugrubo rečeno, wellbeing je visok nivo životonog zadovoljstva i predstavlja spoj fizičkog, mentalnog, emocionalnog i socijalnog zdravlja. Sigurni smo da ćete se složiti da je u poslednje 2 godine, usled pandemije virusa korona, svaki od ovih aspekata barem malo poljuljan.

Zaposleni kako u drugim industrijama, tako i u IT sektoru, tokom pandemije prijavljuju povećanu brigu, stres, pad raspoloženja i druge promene.

Čak njih 77 % izjasnilo se na ovaj način.

Ipak, svega 24 % poslodavaca svojim zaposlenima u IT sektoru omogućava psihološko savetovanje, odnosno psihoterapije.

Najveći procenat IT kompanija u Srbiji (39 %), zaposlenima trenutno obezbeđuje fitnes, 30 % njih webinare, predavanja li različite radionice. Dobra vest za zaposlene u ovoj industriji jeste da 92 % IT kompanija uviđa da će potreba za wellbeing programima biti još veća, te pretpostavljamo da će im na te potrebe i odgovoriti.

Pomenućemo i da je 31 % kompanija podiglo budžet za programe u vezi sa pandemijom virusa korona.

Kakve su procene za budućnost?

Pitali smo HR sektor kakve su njihove procene za prioritete u 2023. godini.

Najveći broj njih je istakao zadržavanje talenata kao prioritetno, a potom i privlačenje talenata i regrutacija. Stvaranje i osnaživanje lidera za budućnost je treći prioritet koji HR sektor procenjuje kao prioritet za 2023. godinu.

Kada govorimo o zaradama, 39 % zaposlenih u ovom sektoru smatra da će povećanje u IT firmama biti preko 10 %, dok čak njih 37 % smatra da će to povećanje biti ispod 10 %. Svega 2 % smatra da će doći do smanjena zarade, dok njih 6 % misli da neće biti promena u platama.

Preostajemo da vidimo šta nas čeka u narednoj godini i periodu koji sledi. Kako se iz istraživanja može zaključiti, top menadžment trebalo bi da se posveti wellbeing podršci zaposlenima, kako bi ih zadržao u svojim kompanijama.

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.