Najlepši gradovi Evrope – Predlozi jesenjih putovanja - Osiguranik

Najlepši gradovi Evrope – top 5 gradova za jesenja putovanja

Devojka plave kose gleda na mapu i smeši se

Gde putujete ove jeseni?

Najlepši gradovi Evrope čekaju da prošetate njihovim najpoznatijim bulevarima, divite se velelepnim statuama na prostranim trgovima, uživate u šolji kafe koja će vas razbuditi ili čaši vrhunskog vina koja će ulepšati romantične trenutke i probate brojne gurmanluke koje nude.

Ako planirate jesenja putovanja po Evropi, nastavite da čitate ovaj tekst i saznajte kako da najbolje iskoristite produženi vikend ove jeseni.

Barselona – Gaudijev grad oduševiće sve turiste

Barselona je prava riznica kulture, impozantne arhitekture i bogate gastronomije. Osim dugih šetnji u ovom gradu može da vas umori veliki broj turista, pa predlažemo da pažljivo birate termin posete i dobro isplanirate obilaske. Zaobiđite letnje vrućine i u prestonicu Katalonije zaputite se tokom jeseni ili na proleće.

Cena avionske karte u oba smera u septembru za Barselonu može se naći za nešto manje od 10.000 dinara po osobi. Smeštaj možete rezervisati ranije preko popularnih plaformi – Airbnb i Booking.

Najpoznatiji lokalitet grada je Sagrada Familia, impozantna bazilika, delo poznatog Gaudija. Antoni Gaudi je ostavio dubok pečat na Barselonu, pa su njegov park Güell, Casa Batlló i Casa Milla nezaobilazne destinacije koje svaki turista treba da obiđe.

Tokom posete Barseloni, probajte čuvena jela tapas i paelja i to na pijaci La Boqueria, gde još možete uživati i u morskim plodovima, voću i brojnim španskim specijalitetima.

Autentičnost Barselone se najbolje oseća na ulici La Rambla, gde se spajaju lokalna kultura, umetnost i živa muzika, pa predlažemo da svoj obilazak jednog od najlepših evropskih gradova započnete upravo odavde.

Fontana u parku Citadela u Barseloni

Rim – obiđite najstariju zgradu na svetu i još mnogo toga

Rim, poznat i kao večni grad, odiše bogatom istorijom na svakom koraku. Koloseum, Forum Romanum i Panteon su samo neki od spomenika koji vas vraćaju u doba drevnog Rima. Zanimljivo je da je Panteon najstariji spomenik na svetu, odnosno zgrada koja se i danas koristi.

Osim toga, Vatikan i Bazilika Svetog Petra su nezaobilazni za ljubitelje umetnosti i istorije, a neki od predmeta u Vatikanskom muzeju ostaviće vas bez daha.

Ali istorijski spomenici samo su deo onoga što Rim pruža turistima. Tu je raznovrsna italijanska kuhinja, od paste, preko najrazličitijih vrsta pica, pa sve do sladoleda i kratkog espresa za dobar početak dana. Ako vas zanima gde jesti u Rimu, pročitajte tekst na ovom linku i pripremite svoja čula za bogate ukuse Italije.

Jedinstvenost Rima leži u njegovoj bogatoj istoriji, uskim ulicama i živopisnim trgovima kao što su Piazza Navona, Španski trg, i mnogi drugi, a pre svega u ljudima i energiji koja je na ulicama italijanske prestonice uvek pozitivna i vesela.

U Rim u septembru možete otići avionom za oko 9000 dinara u oba pravca.

Koloseum u Rimu

Berlin – centar kulture, istorije i inovacija

Glavni grad Nemačke sa razlogom se nalazi na listi koju čine najlepši gradovi Evrope. Poznat je po svojoj dinamičnoj kulturnoj sceni, bogatoj istoriji, specifičnoj energiji i kao evropska destinacija dobrog provoda.

Brandenburška kapija, Berlinski zid i Muzejsko ostrvo su ključne tačke za posetioce i mesto okupljanja najvećeg broja turista. Izuzev ovih atrakcija, svakako posetite i Reichstag, zgradu nemačkog parlamenta sa staklenom kupolom, kao i poznati trg Alexanderplatz.

U prestonici Nemačke, probajte currywurst, kobasicu sa karijem i döner kebab, turski specijalitet, omiljen među lokalnim stanovništvom. Takođe, ne propustite priliku da obiđete pivnice u Berlinu i probate jedno od najboljih piva na svetu.

Autentičnost Berlina ogleda se u njegovim alternativnim kvartovima poput Kreuzberga, gde možete pronaći brojne umetničke galerije, klubove i jedinstvene butike.

U Berlin u septembru 2024. godine možete otputovati avionom za oko 8000 dinara u oba pravca, ako na vreme kupite karte putem jeftinih avio kompanija.

Brandeburška kapija u Berlinu

Pariz – proverite zašto je prestonica Francuske najposećeniji grad u Evropi

Pariz, grad svetlosti, sinonim je za romantiku i eleganciju. Ajfelova kula, Luvr i Katedrala Notre-Dame su nezaobilazni spomenici koje svi turisti posete u gradu za koga mnogi kažu da je najlepši grad Evrope.

Međutim, ove tri tačke samo su deo onoga što prestonica Francuske nudi. Šetnja duž reke Sene i poseta Montmartru su posebna iskustva koja vam približavaju pravi duh Pariza.

Francuska kuhinja je čuvena širom sveta, a u Parizu obavezno probajte lagan i mekan kroasan, popularne bagete, i poznate francuske palačinke crêpes, vrlo slične našima.

Za ljubitelje vina, ovo je prava destinacija, koja će probuditi sva njihova čula, a celim gradom nailazićete na simpatične bistroe koji nude vrhunsko vino i aromatične sireve koji predstavljaju savršeni spoj ukusa.

Dan započnite u nekom od pariskih kafića uz šolju kremaste kafe i osetite sve čari glavnog grada Francuske.

Da bi vam put bio što lagodniji, kupite karte za najvažnije turističke atrakcije online.

Panorama Pariza

Prag – grad hiljadu tornjeva

Prag, zlatni grad, prava je bajka u srcu Evrope. Praški dvorac, Karlov most i Stari gradski trg sa Astronomskim satom su mesta koja ne smete propustiti.

Češka kuhinja je bogata i zasitna, a goveđi gulaš, svinjska kolenica i knedle su među omiljenim jelima. Pivo je takođe neizostavni deo češke kulture, pa ako ste ljubitelji ovog okrepljujućeg napitka, ne propustite posetu nekoj od poznatih pivnica.

Autentičnost Praga se oseća u njegovim uskim, kamenitim ulicama, srednjovekovnim zgradama i šarmantnim trgovima. Posebno je čaroban tokom božićnih praznika kada se pretvara u pravu zimsku bajku, ali i tokom jeseni, kada obale Vltave oboji zlatno lišće.

Starogradski trg u Pragu, Astronomski sat i Crkva Bogorodice pred Tinom u pozadini

Najlepši gradovi Evrope mogu se obilaziti tokom cele godine

Iako je ovo naš predlog za jesenja putovanja, gradovi u Evropi dobar su izbor tokom cele godine. Ono što je preporuka ako putujete u Evropu tokom leta, jeste da odaberete severnije gradove u kojima je tokom letnjih meseci temperatura prijatnija, dok za proleće i jesen možete birati destinacije gde temperatura verovatno neće pasti ispod 20 stepeni, poput Barselone.

Za svako putovanje, koliko god ono da traje, i kada god da idete, biće vam potrebno putno osiguranje za Evropu. Zato ne zaboravite da pre nego što se ukrcate u avion, u svega tri klika popunite formular na našem sajtu i završite kupovinu online – brzo, jednostavno i sigurno.

Srećan put!

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.