Šta poslodavci misle o zdravstvenom osiguranju - Osiguranik.com

Šta su nam rekli poslodavci u istraživanju o benefitu dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja?

Praćenje tehnoloških inovacija i napretka u procedurama vezanim za sve domene osiguranja, jednako su relevantni danas kao i praćenje njihove implementacije.

Kada je u pitanju poslovna sfera, poseban akcenat je na benefitima dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja. Iz iskustva, ali i na bazi raznih istraživanja, plata nije jedini faktor zadovoljstva zaposlenih, kako u privatnom sektoru, tako i na nivou lokalne samouprave.

Ipak, pošto se mi na sajtu osiguranik.com ne bavimo hipotezama, već činjenicama, želeli smo da sprovedemo obimno istraživanje kojim bismo stekli precizniji uvid u stanje na terenu danas. I to smo upravo i učinili, a u nastavku pročitajte rezultate Istraživanja o benefitu dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja koje je sproveo za vas upravo Osiguranik.com.

Aneketa je poslata na 4.000 poslovnih email adresa, a od onih koji su je do kraja popunili većina kompanija dolazi iz sektora IT odnosno informacionih tehnologija, sa u proseku preko 50 zaposlenih, pri čemu je većina u segmentu 101-500 zaposlenih.

Koliko zaposlenih ima vaša kompanija i iz koje branše dolazite?

Preciznije, ispitanici  koji su učestvovali u ovom istraživanju dolaze iz sledećih sektora: IT 43.2%, Farmacija i zdravstvo 11.1%, Telekomunikacije 3.7%, Energetika i rudarstvo 4.9%, Proizvodnja 19.8%, Zabava i igre na sreću 2.5%, Pozivni centri 1.2%, Kultura, informisanje i marketing 2.5%, Sektor finansija, osiguranja i revizije 11.1%.

Da li vaša kompanija obezbeđuje benefit dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja za svoje zaposlene?

Na pitanje o tome da li vaša kompanija obezbeđuje benefit dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja za svoje zaposlene, 40.4% ispitanika odgovorilo je sa da, a 59,6% ispitanika odgovorilo je sa ne. Ovo ukazuje na to da iako se svest o prednostima u akviziciji top talenata kroz dodatne pogodnosti i pakete mimo plate povećava, i dalje ima prostora da se brojne kompanije uključe.

Da li smatrate da bi bilo korisno da uvede ovaj benefit za vaše zaposlene?

Ovo pitanje je postavljeno je kompanijama koje još uvek nemaju ugovoren DZO i vezan je za svest o tome da li benefiti dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja mogu da utiču na zadovoljstvo zaposlenih i da li poslodavci smatraju da bi uvođenje ovakvih dodatnih pogodnosti bilo od koristi za efikasnost rada i zadovoljstvo zaposlenih. Odgovor je jasan. Sa 75,5% potvrdnih odgovora, možemo zaključiti da je velika većina poslodavaca svesna ovih činjenica, ali i da skoro 20% ispitanika treba dodatno edukovati o ovoj temi. To i jeste jedna od misija Osiguranik.com sajta i tima, a upravo zbog toga konsultacije i detaljnija pojašnjenja i savetovanje sa našim ekspertima i jesu dostupni putem našeg sajta.

Da li ste nekada istraživali tržište dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja?

Ovo stavka se osvrće na to u kojoj meri postoji upućenost u to na koji način tržište funkcioniše kod ispitanika koju su naveli da u okviru njihove kompanije još uvek nije ugovoreno dobrovoljno zdravstveno osiguranje za zaposlene:
– 54,7% poslodavaca nedovoljno ili uopšte neupućeno u to na koji način uvođenje ovakvih benefita može unaprediti njihovo poslovanje.
– Oko 45% ispitanika jeste istraživalo tržište dobrovoljnog osiguranja, ali se još uvek nisu odlučili.

Putem ovog linka u samo tri klika možete da istražite tržište i za manje od minut vremena steknete uvid u okvirne cene DZO  po zaposlenom i popularne pakete na našem tržištu, kao i da pogledate uporedni pregled tih paketa prema svim osiguranim pokrićima.

Da li trenutni paket zadovoljava sve potrebe vaših zaposlenih?

Na pitanje o tome da li trenutni paket zadovoljava sve potrebe zaposlenih, ogromna većina ispitanika odgovorila je potvrdno. Ipak, nejasno je šta za svakog ispitanika taj paket podrazumeva tačno.


Šta po vašem mišljenju nedostaje u trenutnom paketu?

Naredna stavka daje više uvida u to šta konkretno nedostaje postojećim paketima. Ono što je najčešće navedeno su: usluge stomatoloških ordinacija, pristup lekovima za radnike, jednak pristup benefitima za sve zaposlene jednako, kao i sama činjenica da je ovakav paket sasvim nepostojeći. I sa najboljim paketima dakle, postoji prostor za unapređenje i usavršavanje. Zbog toga mi našim klijentima svake godine radimo analizu trenutno ugovorenog paketa i dajemo predlog za bolju optimizaciju novog, sve na bazi podataka stvarne iskorišćenosti pokrića i novčanoj potrošnji aktuelno ugovorenog.

Koliko zaposlenih procentualno gledano iskoristi mogućnost sistematskog pregleda na godišnjem nivou?

Odgovori ukazuju na to da uplaćena osiguranja retko budu sasvim iskorišćena, te da u tek 25% slučajeva skoro svi zaposlene iskoriste mogućnost sistematskih pregleda na godišnjem nivou, u 37% slučajeva ta skala se kreće između 51% i 75% zaposlenih, dok čak u 17% slučajeva je mala iskorišćenost na nivou cele kompanije. Napominjemo da smo sistematski pregled u istraživanje uključili kao dodatno pokriće koje bi trebalo da ima najveći procenat iskorišćenosti.

Koje od dodatnih pokrića smatrate najkorisnijim?

Kada je reč o ostalim dodatnim pokrićima (izuzev sistematskog pregleda) koja se smatraju najkorisnijim, prednjači fizikalna terapija, a zatim stomatološke usluge, oftamologija i na kraju lekovi na recept. Posebno u industrijama koje podrazumevaju kancelarijski rad i realne izazove sedentarnog poslovanja, ne iznenađuje da je jedna od glavnih stavki zdravlja jednako preventivna, kao i vezana za lečenje i ublažavanje posledica povreda i rada samog po sebi. Slično važi i za oftamološke usluge, s obzirom da dugotrajna izloženost kompjuterskom ekranu i ekranima uopšte predstavlja izazov za vid, očne nerve i mišiće, ali i druga genetski predisponirana stanja.

Koliko ste zadovoljni zakazivanjem usluge putem call centra?

Jedan od posebnih faktora kada je reč o dobrovoljno zdravstvenom osiguranju jeste funkcionisanje Call centara u svrhu dobijanja blagovremene i adekvatne pomoći, kao i zakazivanja termina za medicinske preglede. Naša anketa je pokazala da je zadovoljstvo uslugama Call centara osiguravajućih kuća uglavnom zadovoljavajuće, sa skoro 55% ispitanika koji su u potpunosti zadovoljni uslugom i oko 40% koji su delimično zadovoljni istim. Svega 5,7% ispitanika navodi nezadovoljstvo kao svoj odgovor, a detaljnija analiza bi pokazala u kojim to domenima postoji prostor za unapređenje procedura i rada korisničke podrške.

Zaključak istraživanja

Naše istraživanje je takođe ukazalo i na to da većina kompanija koje trenutno nemaju uvedene benefite dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja planiraju da ga uvedu ili su upravo u procesu uvođenja istog. Ovo je veliki signal osiguravajućim kućama da istraže stanje na terenu i obezbede to da kompanije koje se opredele za ovakve vrste stimulansa svojim zaposlenima zaista uvek dobiju maksimalan povrat uloženog.

Srećan zaposleni je produktivan zaposleni, a u industrijama brzih fluktuacija, gde su energije visokog naboja i rad agilan i aktivan, spoznaja da je zdravlje pokriveno, a često i benefiti vezani za članove porodice tu, osiguravaju i dugoročnost saradnje i zadržavanje i zadovoljstvo zaposlenih. A svaki poslodavac zna koliko to dugoročno štedi ne samo resurse u poslovanju, već i novac, vreme i efikasnost.

Putem ovog linka možete da steknete uvid u ovkirne cene različitih paketa dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja za vaše zaposlene i detaljno se upoznate sa sadržajima paketa.

Ukoliko vam je potrebna pomoć, tim naših stručnjaka za osiguranje vam je dostupan putem imejla, telefona ili Vibera.

Pozovite nas svakog radnog dana od 09h do 17h: na telefone 011 7850-487, 011 7850-488 ili nam pišite na info@osiguranik.com

 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

one × 4 =

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.