Koje benefite imaju programeri u 2023 - Osiguranik.com

Šta to radi programere u 2023 – istraživanje benefita u IT industriji

Istraživanje o benefitima zaposlenih u IT sektoru

Koliki su programeri zadovoljni beneficijama koje im kompanije nude? Kakva je situacija u odnosu na prošlu godinu?

Osim teme benefita koja interesuje gotovo svakog HR-a, u narednim redovima govorićemo o wellbeing programima koje IT kompanije nude svojim zaposlenima, radu od kuće i produktivnosti zaposlenih, kao i o rastu plata, otkazima i HR trendovima koji nas očekuju u 2024. godini.

Kako to znamo?

Uradili smo najveće istraživanje benefita i wellbeing podrške zaposlenih u Srbiji i u okviru njega izdvojili specijal o benefitima u IT industriji, te u nastavku teksta ističemo najvažnije stavke iz izveštaja, koji svakako možete skinuti u celosti klikom na link ispod.

Nastavite sa čitanjem!

Benefiti u IT industriji – da li su zaista dobri kao mislimo

IT industrija poznata je po benefitima koje nudi svojim zaposlenima.

Istražili smo kako to izgleda u praksi.

Prema odgovorima zaposlenih, najistaknutija beneficija u IT industriji je svakako mogućnost rada od kuće, koju ima čak 89 % zaposlenih, što je znantno više od podataka koje smo dobili u opštem istraživanju koje je ujključilo i druge brojne delatnosti. U njemu je 30 % zaposlenih reklo da ima opciju rada od kuće.

Sledeći benefit na listi je dobrovoljno zdravstveno osiguranje, koje poseduje 71 % zaposlenih, a potom i fleksibilno radno vreme, koje kao benefit ima 66 % zaposlenih. Na 4. mestu su team building aktivnosti, sa 62 % zaposlenih.

Top 5 benefita završavamo sa plaćenim edukacijama i treninzima, koje su obezbeđene za 44 % zaposlenih.

U odnosu na prošlu godinu, zaposleni prijavljuju manji broj beneficija, a primetan je pad upravo kod team building aktivnosti, za gotovo 20 %. Ipak, i pored pada beneficija, zaposleni u IT sektoru su većinski zadovoljni dostupnim opcijama.

Prikaz zadovoljstva zaposlenih u IT-u benefitima koje im kompanije nude.
Da li je briga o zdravlju postala standard u IT-u?

S obzirom na to da je dobrovoljno zdravstveno osiguranje drugo na listi benefita koje kompanije nude zaposlenima i gotovo da je must-have u ovom sektoru, dublje smo istražili: da li im je obezbeđen sistematski pregled, jedno od najvažnijih dodatnih pokrića u okviru privatnog zdravstvenog osiguranja.

Blizu 80 % zaposlenih ima obezbeđen sistematski pregled od strane kompanije, a od toga, njih 43 % ima obezbeđen sistematski upravo preko privatnog zdravstvenog osiguranja.

Wellbeing podrška je važna – ili kompanije ipak ne misle tako?

Kako smo u blog tekstu o opštem istraživanju pomenuli, čak 72 % zaposlenih nema obezbeđen nijedan wellbeing program. U IT sektoru, situacija je nešto drugačija, ali ne značajno bolja: 39 % programera nema nijedan wellbeing program.

Prema proceni donosilaca odluka u IT kompanijama, 25 % zaposlenih ima potrebu za psihološkim savetovanjem usled izazova sa mentalnim zdravljem.

Sa druge strane, čak 77 % zaposlenih, izjavilo je da su u proteklih dana iskusilo povećanu brigu, stres ili pad raspoloženja.

Stoga smo pitali zaposlene: Ukoliko bi vam kompanija obezbedila program besplatnog psihološkog savetovanja, da li biste se prijavili za njega?

Samo 13 % njih reklo je NE, 59 % njih bi se prijavilo kada bi ostilo potrebu za tim, a 28 % zaposlenih – odmah.

Dakle, poslodavci značajno potcenjuju potrebe svojih zaposlenih u IT sektoru, baš kao što je to slučaj i kod opšteg istraživanja.

Rad od kuće ili iz kancelarije – koji model rada se pokazao kao najbolji?

Nakon 2020. godine kad je ostanak kod kuće bio neminovnost, taj trend nastavio se u određenim branšama, među kojima je svakako IT.

Hajde da vidimo da li se zadržao i u 2023. i da li je zaposlenima bolje da rade remote ili onsite?

Uporedili smo IT i opšte istraživanje. Sa jedne strane imamo IT industriju gde čak 89 % zaposlenih ima mogućnost rada od kuće, od čega 45 % može da bira bez ograničenja, 34 % ima mogućnost rada od kuće u određenoj meri, a 10 % njih može da radi samo od kuće.

Sa druge strane, rezultati opšteg istraživanja govore da 30 % zaposlenih od celokupnog uzorka ima mogućnost rada od kuće, od čega samo 10 % može da bira bez ograničenja, 18 % može da radi od kuće u određenoj meri, a samo 2% može da radi isključivo od kuće. Treba uzeti u obzir da kod 49 % ispitanika rad od kuće nije primenjiv zbog prirode posla.

Prema odgovorima zaposlenih, 83 % njih zaista i koristi remote opciju u nekoj meri, od čega najveći broj procenat (32 %) svih pet dana radi od kuće.

Kada uzmemo sve u obzir – jasno je, u IT industriji, zaposlenima zaista odgovara rad od kuće i imaju ga u većoj meri nego druge industrije.

Ipak, da li je rad od kuće najbolja opcija?

Kada uporedimo remote i onsite oblik rada prema ključnim Employee Experience pokazateljima, pobednik je – hibrid! Zaposleni koji kombinuju ova dva oblika rada prijavljuju najvišu angažovanost, work-life balance, povezanost sa kolegama i zadovoljstvo beneficijama.

Ruke na tastaturi i prikaz kodiranja
HR trendovi za 2024 – šta možemo da očekujemo naredne godine

Da li će u 2024. plate imati novi rast ili možemo da očekujemo pad?

Pitali smo programere i donosioce odluka kompanija.

Čak 53 % donosilaca odluka u kompanijama smatra da će u narednoj godini plate porasti za do 10 %, dok 28 % njih predviđa povećanje preko 10 %. Zaposleni nisu toliko optimistični, pa 32 % njih nada se povišici za do 10 %, a 25 % njih misli da povišice uopšte neće biti.

Kada govorimo o promeni posla, uporedićemo opšte i IT istraživanje. U okviru opšteg istraživanja, njih 40 % planira da promeni posao u naredne 3 godine, dok je u IT-u 53 % zaposlenih spremno na taj korak. Dakle, programeri su spremniji na taj korak.

Zašto?

Top tri razloga za promenu posla prema rečima zaposlenih su bolja zarada (78%), bolji balans poslovnog i privatnog života (27 %) i za kraj bolje beneficije (25 %).

Zanimljivo je da kompanije ne prepoznaju u dovoljnoj meri uticaj beneficija i work-life balance-a na zadržavanje zaposlenih, a precenjuju želju zaposlenih za lakšim poslom i boljom radnom atmosferom. Čak 13 % IT kompanija smatra da zaposleni odlaze zbog lakšeg, lagodnijeg posla, dok zaposleni uopšte nisu dali takav odgovor (0%).

U tekstu smo se dotakli nekih od najinteresantnijih podataka, ali samo čitanje rezultata istraživanja, daće vam pravi uvid i širu sliku o situaciji u IT industriji i trendovima koji nas očekuju u 2024.

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.