Zašto najjeftinije putno osiguranje nije uvek i najbolje? - Osiguranik.com

Zašto najjeftinije putno osiguranje nije (uvek) i najbolje?

najjeftinije putno osiguranje

Kako ušteda od nekoliko stotina dinara može da se pretvori u trošak od nekoliko hiljada evra? Zašto dve naizgled identične polise osiguranja imaju različitu cenu? Kako da odaberite najisplativije putno osiguranje prema vašim potrebama?

Istraživanja tržišta u Srbiji pokazuju da građani prilikom kupovine robe ili usluga prvo gledaju cenu pa sve ostalo. Nećemo ulaziti u razloge zbog kojih je situacija takva, ali ćemo pokušati da objasnimo zbog čega izbor najjeftinije polise putnog osiguranja nije uvek i najbolja opcija. Za početak, napomenućemo da razlike u ceni između polisa zaista nisu toliko velike, i da trošak koji nastane ako niste izabrali adekvatno putno osiguranje može da bude i nekoliko desetina puta veći od te razlike. Evo i kako.

Skuplja polisa štiti od više osiguranih slučajeva

Službena formulacija „osigurani slučaj“ koju koriste osiguravajuće kuće zapravo označava rizike koji su pokriveni: bolesti, povrede, zdravstvene probleme i druge nepredviđene događaje od kojih ste zaštićeni putnim osiguranjem. Da bi polisa bila jeftinija, zaštita od pojedinih rizika izostaje, pa tako možete ostati bez pokrivenih troškova stomatoloških usluga ili bez pomoći u slučaju krađe dokumenata i novca.

Gotovo svi paketi putnog osiguranja pokrivaju troškove neophodnih pregleda, hitnih medicinskih intervencija, pa čak i urgentnih operacija. Međutim, kod najjeftinijih polisa ne treba da računate da će vam osiguranje nadoknaditi i troškove boravka u bolnici za dane nakon same operacije ili zahvata. U većini evropskih zemalja jedan bolnički dan košta najmanje 150 eura i u poređenju sa tim ušteda od nekoliko stotina dinara za jeftiniji paket osiguranja zaista ne deluje isplativo.

Što manje platite polisu, manje novca imate na raspolaganju

Ako posmatrate dve polise putnog osiguranja koje pokrivaju identične rizike (bolesti, povrede), a cena je ipak različita, razlika je najverovatnije u sumama osiguranja. To je maksimalni iznos novca koji korisnik osiguranja ima na raspolaganju za pokrivanje troškova koji nastanu zbog štetnog događaja. Primera radi, jeftinija polisa ima pokrivene stomatološke usluge do 100 eura, a sve preko toga osiguranik mora sam da plati, dok ona skuplja pokriva račune stomatologa do 300 eura. Dovoljno je reći da u Švajcarskoj kod zubara za 100 eura možete da dobijete pregled i snimanje, dok ćete za lek ili privremenu plombu morati da platite barem duplo više.

Da ne govorimo o tome kada je pacijentu neophodan medicinski transport kući. Kod polisa sa nižom cenom limit za prevoz pacijenta u domovinu iznosi oko 2.000 eura, dok je kod skupljih do 5.000, odnosno deset hiljada evra. Ponovo, da li je to vredno nekoliko stotina dinara uštede prilikom nabavke polise ?

Prednosti najskupljih polisa

Ušteda od nepunih hiljadu dinara prilikom kupovine putnog osiguranja može vas kasnije koštati i nekoliko hiljada eura više ako dođe do štetnog događaja. Sa druge strane, skuplje polise korisnicima obezbeđuju i dodatne usluge koje mogu puno da znače u nevolji. Recimo, deca čiji su roditelji hospitalizovani u zemlji koju su posetili imaju pravo na besplatnu avionsku kartu kući, a osobe koje posećuju osiguranika u bolnici u inostranstvu dobijaju novčanu nadoknadu za svaki dan koji tu provedu. Takođe, u slučaju gubitka ili krađe pasoša, prtljaga i novca, najskuplje polise obezbeđuju administrativno-pravnu pomoć, prevodioca, a ako postoje problemi sa zakonom čak i usluge advokata.  Ovakva vrsta usluga možda nije neophodna, ali je svakako korisna i olakšava neprijatne situacije u kojima se možete naći na putu.

Ne mora uvek najskuplje

Naravno, sve ovo ne znači da uvek treba odabrati najskuplje putno osiguranje, ili da je najjeftinija varijanta obavezno loša. Putno osiguranje se uzima za „ne daj Bože“, za situacije u kojima osiguranik ni ne želi da se nađe i trudi se da do njih ne dođe. Upravo zbog toga vredi razmisliti o skupljim paketima putnog osiguranja kada idete u neku udaljenu zemlju, gde su kultura, ishrana i način života različiti od ovog na koji smo navikli. Pored toga, skuplje polise su dobar izbor za duža putovanja, jer se na njima povećavaju rizici od zdravstvenih problema i povreda. S druge strane, ako za vikend obilazite neki evropski grad ili idete na mesto gde znate šta možete da očekujete, verovatno vam neće biti potrebno ništa više od osnovnog paketa putnog osiguranja.

Na našem sajtu osiguranik.com, prilikom kupovine putnog osiguranja, nakon što unesete svoje podatke dobićete prikaz ponuda koje su poređene po cenama.Pored svakog paketa možete videti od čega ste sve zaštićeni tj. kakve povrede, bolesti i situacije pokriva osiguranje, i do kog novčanog iznosa. Plaćanje je moguće obaviti i putem interneta, a polisa vam stiže odmah na e-mail.

Kupite putno osiguranje online

Đorđe Đolić

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

14 + 20 =

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.