Registracija vozila - vodič i korisni saveti - Osiguranik.com

Vodič kroz registraciju vozila – prva registracija i produženje registracije

Ako je vreme za registraciju vašeg vozila verovatno se baš i ne radujete toj obavezi, što zbog izdataka koji vas čekaju, što zbog vremena koje treba da izdvojite za samu registraciju. Ali, ono što je dobro jeste mnogo brži i jednostavniji postupak registracije sada nego što je to bilo ranije.

Mnogi tehnički pregledi danas imaju ovlašćenje za izdavanje registracionih nalepnica, tako da na jednom mestu može da se uradi tehnički pregled, da se registruje vozilo i da se dobije registraciona nalepnica, kao i da se na licu mesta uplati osiguranje i takse za registraciju.

Uz prethodno zakazivanje, tehnički pregled po pravilu traje 35 minuta za putnička i teretna vozila i 20 minuta za mopede i motocikle.

Postupak registracije

Da bi vozilo bilo registrovano i da bi moglo dobiti registracionu nalepnicu potrebno je da lično dođe vlasnik vozila ili lice koje je on ovlastio, da se na tehničkom pregledu utvrdi da je vozilo tehnički ispravno, da se priloži polisa obaveznog osiguranja i da se uplate potrebne takse.

Vozilo se registruje na ime vlasnika vozila (njegovo ime je upisano na saobraćajnoj dozvoli). Ukoliko je vozilo u svojini više lica, tada će se registrovati se na ime jednog njih, kako se međusobno sporazumeju.

Registracija se vrši prema mestu gde vlasnik vozila ima prebivalište. Ako je vlasnik vozila pravno lice vozilo će se registrovati u mestu koje je upisano u APR kao sedište firme.

Registraciju vrši vlasnik vozila ili druga osoba koju vlasnik ovlasti. U ovlašćenju je potrebno uz osnovne podatke navesti za šta se tačno ovlašćuje to drugo lice (da u ime vlasnika registruje vozilo i preuzme registracionu nalepnicu).

Vozilo se može registrovati najranije 30 dana pre dana isteka registracije i najkasnije 60 dana po isteku registracije.

Ako protekne 60 dana od isteka registracije a ne produžite registraciju, vozilo će preći iz evidencije aktivnih vozila u evidenciju pasivnih vozila. Potrebno je da mup-u vratite tablice i da izradite novu saobraćajnu dozvolu i nove tablice, što podrazumeva dodatne troškove. Zato obratite pažnju na datume.

Zašto je važna registraciona nalepnica?

Kada se vozilo registruje izdaje se registraciona nalepnica koja se postavlja na vozilo. Registraciona nalepnica je dokaz da je vozilo registrovano. To znači da je prethodno prošlo tehnički pregled i da je tehnički ispravno, kao i da je zaključena polisa obaveznog osiguranja od autoodgovornosti od eventualne štete koju bi vozilo moglo da prouzrokuje drugim učesenicima u saobraćaju.

Nalepnica važi narednih godinu dana. Ovde se misli na godinu dana od dana isteka stare registracije. Ako vam registracija ističe 21.novembra 2020. i registraciju izvršite 1.novembra 2020, regisracija će važiti do 21.novembra 2021.

Promena prebivališta vlasnika vozila

Vozilo uvek prati prebivalište vlasnika. U saobraćajnu dozvolu se unose podaci o vlasniku vozila i njegovoj adresi. Prilikom svake promene adrese prebivališta mora se promeniti i saobraćajna dozvola. Isto važi za bilo koju drugu promenu podataka u saobraćajnoj dozvoli (recimo promena prezimena).

Ako vlasnik prilikom promene prebivališta promeni registarsko područje, (npr.preseli se iz Beograda u Valjevo) potrebno je da odjavi vozilo. Vratiće tablice u mup i predati saobraćajnu dozvolu koja će biti poništena, da bi u novom mestu dobio novu saobraćajnu i nove tablice.

Ako se selite u okviru istog registarskog posdručja (npr.iz Sremskih Karlovaca zu Beočin) nećete menjati tablice jer glase na isto registraciono područje (NS).

Isto tako, prilikom selidbe iz jedne u drugu gradsku opštinu na području grada Beograda nije potrebno menjati tablice (npr.iz opštine Vračar u gradsku opštinu Zemun, jer obe glase na BG).

Prva registracija vozila u Srbiji

Vozilo se po prvi put registruje u nekoliko situacija:

  • ako se radi o novom vozilu koje je proizvedeno u Srbiji
  • ako se radi o novom vozilu koje je uvezeno iz inostranstva
  • kod korišćenih vozila iz uvoza.

Kada se vozilo registruje prvi put, dobija registarske tablice i saobraćajnu dozvolu (i registracionu nalepnicu kao kod svake registracije).

Kod prve registracije potrebna vam je sledeća dokumentacija:

  • registracioni list – kao potvrda o tehničkoj ispravnosti vozila (dobićete na tehničkom pregledu) i ne može da bude stariji od 30 dana
  • lična karta za fizička lica, odnosno izvod iz APR-a o upisu u registar za firme
  • dokaz da ste uplatili polisu osiguranja od autoodgovornosti i predviđene takse
autor: Brankica Srdić

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

10 − three =

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.