Cene registracije vozila od 2011 do 2024. godine - Osiguranik.com

Cene registracija vozila u Srbiji – kretanje cena u protekloj deceniji

Beli auto u krupnom kadru

Vozači su već navikli da se cene registracija vozila u Srbiji menjaju svake godine, pa je to bio slučaj i ove, 2024. godine. Ovaj put, zahvaljujući novim iznosima poreza na upotrebu vozila. Promena početkom 2024. godine svi se dobro sećamo, ali šta je sa onima preko 10 godina unazad?

Ako se pitate, zašto i kako su cene toliko skočile, imamo odgovor za vas.

U ovom tekstu, taksativno, kroz pregled najvažnijih godišnjih promena, podsećamo se kako su se cene kretale u u prethodnih 13 godina, kao i razloga i posledica uvođenja ovakvih promena.

2011. godina: Zamena registarskih tablica, papirnih saobraćajnih dozvola i uvođenje bonus-malus sistema

Prvobitna inicijativa obuhvatala je zamenu registarskih tablica i tradicionalnih papirnih saobraćajnih dozvola. Nova biometrijska saobraćajna dozvola i tablice su predstavljale trošak od oko 3500 dinara. Takođe, tu godinu je obeležio i početak primene bonus-malus sistema.

Vozačima se kroz bonus-malus sistem pruža mogućnost da smanje cenu osiguranja ukoliko nisu izazvali štetu, dok oni koji su bili uključeni u saobraćajne incidente snose veći finansijski teret. Na početku, premijski stepen je bio postavljen na 4, bez ikakvih bonusa ili malusa, međutim vozačima je dato pravo da prenesu stečeni bonus sa prethodnog vozila na novo, uz određene administrativne procedure.

2012. godina: Pojeftinjenje registracije vozila

Registracija vozila je postala jeftinija za otprilike 2000 dinara u oktobru 2012. godine, nakon što su neke obavezne takse pri registraciji ukinute (poput taksi za javne puteve, ekološke takse i određenih RAT taksi).

2014. godina: Značajno povećanje cena polisa obaveznog osiguranja

U julu 2014. godine došlo je do značajnog povećanja cena polisa obaveznog osiguranja od autoodgovornosti, pri čemu su cene porasle za sve kategorije vozila za oko 40%. Ovo neočekivano poskupljenje je ozbiljno narušilo prethodne budžetske planove vozača, zahtevajući dodatna sredstva. Na primer, polisa osiguranja za manji gradski automobil kao što je Punto skočila je za preko 3000 dinara.

Razlozi za ovakav skok u cenama su bili višestruki. Osiguravači su isticali pet ključnih argumenata koji su doveli do ove situacije:

  1. Sve veća prisutnost srpskih vozila u inostranstvu izložila nas je povećanim rizicima za nadoknadu šteta nastalih van granica zemlje, pri čemu su ovi rizici ograničeni limitima propisanim u državi u kojoj se nesreća dogodila. Incidendi se često dešavaju u zemljama poput Francuske, Belgije, Luksemburga, skandinavskih država ili Velike Britanije, gde ne postoje ograničenja u visini naknade za štetu.
  2. U međuvremenu, limiti osiguranja kod domaćih osiguravača su značajno povećani. Prethodno, osiguranje je pokrivalo štetu do iznosa propisanog zakonom – 100.000 američkih dolara za automobile i 200.000 dolara za autobuse i kamione. Međutim, novim propisima Vlade, na preporuku Narodne banke Srbije, minimalni iznosi osiguranja od autoodgovornosti su postavljeni na 1.000.000 evra za štetu na licima i 200.000 evra za materijalnu štetu. Oba iznosa važe za svaki pojedinačni incident, bez obzira na broj oštećenih osoba.
  3. Od avgusta 2008. godine, cene polisa osiguranja nisu značajno fluktuirale, međutim, ovaj iznenadni skok u pokriću šteta izazvao je ozbiljnu promenu.
  4. Uvođenje bonus-malus sistema je dodatno oblikovalo cene polisa osiguranja, nagrađujući pažljive vozače nižim cenama osiguranja, dok su vozači koji su imali veće štete kažnjeni povećanim cenama osiguranja.
  5. Poskupljenje je bilo podstaknuto i uvođenjem fiksne naknade za Republički fond za zdravstveno osiguranje od 5% od prikupljene bruto cene osiguranja.

2018. godina: Novi propisi o tehničkom pregledu

Na snagu stupaju novi propisi o tehničkom pregledu vozila, uključujući obavezno fotografisanje vozila na tehnološkoj liniji i propisivanje minimalnog trajanja tehničkog pregleda. Detaljnije se definiše postupak sprovođenja tehničkog pregleda, što praktično znači da više nije moguće brzo završiti produženje registracije ostavljajući vozilo na samo 10ak minuta. Ove promene imaju za cilj poboljšanje sigurnosti svih učesnika u saobraćaju.

Cene variraju značajno, kako pre uvođenja minimalnih i maksimalnih cena tehničkog pregleda, tako i nakon toga.

2019. godina: Ponovne izmene u bonus-malus sistemu

Ponovo su se desile izmene u bonus-malus sistemu. Ove promene su donele korist većini vozača, posebno u delu bonusa, gde je popust za prvu premijsku grupu povećan sa 15% na 25%, dok je za drugu premijsku grupu porastao sa 10% na 15%.

2021. godina: Uvedeno snimanje vozila na tehničkom pregledu

Novi standardi na tehničkom pregledu uključuju zamenu dosadašnjeg fotografisanja sa snimanjem vozila. Svaki tehnički pregled sada se sprovodi putem video-nadzora, što postavlja dodatne standarde za tehničku ispravnost vozila. Na primer, ranije bi kontrolor mogao da popravi manje nedostatke, poput zamene sijalice ili prilagođavanja tablica, ali pod novim pravilima, postoji stroga procedura koju je potrebno poštovati, bez ikakvih popuštanja. Pojedini tehnički pregledi sada nude i uslugu provere vozila pre samog pregleda, ili daju vozačima savete kako da sami provere vozilo pre zakazivanja tehničkog pregleda.

Tokom ovog perioda, neki tehnički pregledi su morali da prilagode svoje cene, s obzirom na povećan broj vozila koja nisu prošla tehnički pregled, zbog čega nisu mogli da naplate ponovni pregled.

2022. godina: Neočekivano podizanje cena polisa obaveznog osiguranja

U prvoj nedelji avgusta, osiguravajuće kuće su iznenada podigle cene polisa obaveznog osiguranja od autoodgovornosti, prosečno za 22%. Ovaj neočekivani potez je izazvao negodovanje među vozačima, s obzirom na to da su cene skočile znatno više od očekivanog. Razlozi za ovakvo poskupljenje su bili jasni: rast cena rezervnih delova, povećanje troškova transporta i procene štete, kao i porast cena rada u auto-servisima.

Ipak, nakon pritiska javnosti i intervencije Narodne banke Srbije, osiguravajuće kuće su bile primorane da privremeno vrate cene na prethodni nivo. Ovo je donekle smirilo situaciju, ali ne zadugo.

2023. godina: Novo poskupljenje polisa obaveznog osiguranja od autoodgovornosti

Od 1. januara 2023. godine, polisa obaveznog osiguranja od autoodgovornosti je poskupela za sve vrste motornih vozila. Umesto očekivanih 22%, povećanje se kretalo između 12% i 15%. Ovo poskupljenje dolazi u periodu kada smo svedoci rasta cena kako polovnih, tako i novih automobila, kao i rezervnih delova i radnog sata u auto-servisima. Sve ovo utiče na formiranje cena polisa obaveznog autoosiguranja, stoga nije bilo iznenađenje kada su cene porasle.

Detaljan prikaz rasta cena registracija na primeru dva vozila

Na slici ispod se detaljno prikazuje kretanje ukupnih troškova za dva vozila tokom protekle decenije. U analizi smo uzeli u obzir najniži premijski stepen kako bismo osigurali realan prikaz trenda cena, a kao primer smo odabrali Volkswagen Passat 2.0 TDI i Renault Twingo, često viđene automobile na putevima.

Grafički prikaz rasta cena registracija vozila od 2011. do 2024. godine

Negativne i pozitivne strane najznačajnijih promena cena registracija

Na kraju ćemo se nakratko osvrnuti na negativne i pozitivne strane promena u prethodnih 13 godina.

Šta su pozitivne strane promena:

  • Suma osiguranja je povećana sa starih 100 000 dolara, na iznose od: 200.000 evra za štetu na stvarima i 1.000.000 evra za štetu na licima, po jednom štetnom događaju, bez obzira na broj oštećenih lica.
  • Od 2012. godine, obaveza osiguravajućih kuća je i da 5% bruto premije autoosiguranja uplaćuju kao doprinos Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje
  • U 2019. godini dočekala nas je promena bonus-malus sistema koja je išla u korist velikog broja vozača.Bonus je povećan tako da savesni vozači, čijom krivicom nisu izazvani udesi 3
  • uzastopne godine, umesto 15% na premiju sada dobijaju 25% popusta, a vozači sa premijskom grupom 2 dobijaju 15% popusta.
  • Povećanje premije od oko 22% u avgustu 2023. godine Narodna banka Srbije nije odobrila i cene su vraćene na prethodni nivo, da bi od naredne godine ponovo poskupele ali ipak ne toliko značajno.
  • Novi Pravilnik o tehničkom pregledu je od 2018. do danas zasigurno doprineo povećanoj sigurnosti učesnika u saobraćaju.
  • Veliki broj tehničkih pregleda nudi izdavanje registracione nalepnice na licu mesta odmah po obavljenom tehničkom pregledu za vozila.

Svakako, kao što smo već pomenuli, bilo je i negativnih strana:

  • Izrazito povećana cena osiguranja od 2014. godine, oko 40%
  • Dodatno poskupljenje premije 12-15% od 2023 godine.
  • Porasla je cena usluga i to značajno 2018. godine, a zatim i 3 godine kasnije, 2021.
  • Duže traje zadržavanje vozača i vozila na tehnološkoj liniji zbog obavezne minimalne dužine tehničkog pregleda.
  • Neprekidno povećanje taksi, poput komunalnih ili poreza na upotrebu vozila.

Tekst preuzet sa sajta: super-registracija-vozila.rs

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.