Vodič za tehnički pregled i registraciju vozila - Osiguranik.com

Vodič za tehnički pregled i registraciju vozila

 

Vlasnik vozila ima obavezu da vozilo blagovremeno registruje,  i za većinu vozila registracija se vrši na godišnjem nivou. Pre registracije vozila potrebno je izvršiti tehnički pregled kako bi se ispitala tehnička ispravnost i kako bi vozilo moglo biti bezbedan učesnik u saobraćaju.

Tehnička ispravnost vozila je preduslov za registraciju. Samo vozilo koje je „prošlo“ tehnički pregled i za koje je izdat registracioni list kao potvrda o ispravnosti, može da se registruje.

Zbog čega je važan tehnički pregled?

Tehnički pregled je važan iz više razloga. To je zakonska obaveza vlasnika vozila, ali istovremeno i provera ispravnosti vašeg vozila, čime štitite i sebe i druge učesnike u saobraćaju. Tehnička ispravnost vozila se može tačno odrediti samo putem ispitivanja i merenja koja se vrše na tehničkom pregledu.

Kada mogu da odvezem vozilo na tehnički pregled?

Većina vozila podležu redovnom tehničkom pregledu koji se vrši na godišnjem nivou. Redovni godišnji pregled se može izvršiti najranije 30 dana pre isteka važenja registracije. Tako imate mogućnost da ispravite nepravilnosti na vozilu, ukoliko se one ustanove.

Registracija važi za period od narednih godinu dana. Svake godine kada produžite registraciju vozila dobijate novu registracionu nalepnicu. Na registracionoj nalepnici je upisan tačan datum do kojeg važi registracija vozila.

Za neka vozila (vozila starosti preko 15 godina, vozila kojima se vrši javni prevoz, rent-a-car vozila i dr.) redovni tehnički pregled se vrši na svakih šest meseci.

Ako je vozilo u potpunosti ispravno i ako je prošlo tehnički pregled, vlasniku vozila će se izdati popunjen registracioni list, potpisan i overen, sa datumom kada je tehnički pregled izvršen.

Vodite računa o datumima!

Registracioni list važi narednih 30 dana. Tako, ako tehnički pregled izvršite 20.avgusta, poslednji dan za registraciju biće 19.septembar. Vodite računa o datumima, da ne biste morali ponovo da vozite auto na tehnički pregled i izlažete se nepotrebnom trošku.

Važno je napomenuti da dokaz o tehničkoj ispravnosti vozila važi na teritoriji cele Republike Srbije. Ako vam je prebivalište u Novom Sadu po pravilu tu ćete izvršiti registraciju vozila, ali tehnički pregled možete izvršiti u bilo kom mestu u Srbiji.

Koja vozila su oslobođena od tehničkog pregleda?

U novembru 2018.godine donet je novi zakon po kojem su tehničkog pregleda oslobođena novoproizvedena vozila. Tako vozači koji imaju novo vozilo tehnički pregled obavljaju tek za dve godine. Ako je vozilo proizvedeno 2018.godine, prvi tehnilčki pregled se radi 2020.godine, a ako je vozilo 2019.godište vozi se na tehnički pregled 2021.godine.

Obratite pažnju da ovo pravilo ne važi za uvezena vozila i za vozila koja su novoproizevedena u inostranstvu – ona se moraju odvesti na tehnički pregled.

Registracija vozila

Registracija vozila je obaveza vlasnika vozila. Ako su vlasnici vozila više lica, onda će se vozilo registrovati na ime jednog od njih, prema njihovom međusobnom dogovoru.

Isto tako, ako firma poseduje jedno ili više vozila potrebno je da ispoštuje obaveze vezano za tehnički pregled i registraciju. Registraciju za pravno lice vrši osoba koja dobije punomoćje za to. Punomoćje daje odgovorno lice u firmi i potrebno je da bude uredno overeno i otpisano.

Šta ako ne produžim registraciju na vreme?

Ukoliko ne produžite registraciju na vreme, vozilo ne možete voziti. Ako vozite rizikujete da platite navčanu kaznu i da vam se upišu dodatni kazneni poeni.

U periodu 60 dana po isteku registracije možete produžiti registraciju, ali u međuvremenu vozilo ne može biti u prometu.

Ako istekne i 60 dana, a ne registrujete vozilo moraće da se izvrši odjava vozila i potrebno je da vratite (promenite) registarske tablice i saobraćajnu dozvolu.

Šta mi od dokumentacije treba za produženje registracije?

Za fizička lica je potrebna sledeća dokumentacija:

1. lična karta vlasnika vozila

2. saobraćajna dozvola

3. popunjen registracioni list sa tehničkog pregleda

4. uplatnice kao dokaz da su uplaćene takse i polisa obaveznog osiguranja od autoodgovornosti

5. kopija polise

Uštedite vreme i novac!

Od oktobra 2012.godine imate mogućnost da registraciju produžite u ovlašćenom tehničkom pregledu. Ako tehnički pregled ima ovlašćenje da izdaje registracione nalepnice, kompletnu registraciju možete završiti na licu mesta, bez potrebe da odlazite u SUP. Za sada još uvek nije moguće da se izda registraciona nalepnica kod prve registracije vozila, kod promene vlasnika i sl.

Osiguranje vozila od autoodgovornosti (AO)

Prilikom registracije vozila potrebno je da vozilo osigurate od auto odgovornosti. Ovo je obavezno, zakonom predviđeno osiguranje.

Zaključenjem polise osuguranja od autoodgovornosti pokrivena je odgovornost koju vozač prouzrokuje trećim licima. Uz ovo osiguranje, ako eventualno prouzrokujete štetu trećim licima upotrebom vašeg vozila, nećete morati da plaćate štetu koja je pričinjena trećem licu. Osiguravajuća kuća čiju polisu imate će naknaditi tu štetu.

Koliko će me koštatati registracija automobila?

Putem linka https://www.osiguranik.com/osiguranje/auto-odgovornost/kalkulator-registracije-vozila/ možete da izračunate koliko je novca  potrebno da izdvojite za registraciju i osiguranje vozila.

Potrebno je da unesete osnovne podatke o vozilu (vrsta i godina  proizvodnje, snaga i zapremina motora), da li se vozi na fizičko ili pravno lice, bonus/malus podatke (koliko ste šteta imali, premijski stepen na staroj polisi) i dobićete ukupnu cenu registracije vašeg vozila bez cene tehničkog pregleda.

Takođe, videćete pregled po stavkama: koliko iznosi polisa osiguranja, koliko iznose takse (komunalna taksa, porez na upotrebu, republička administrativna taksa, iznos za registracionu nalepnicu).

autor: Brankica Srdić

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

seven + sixteen =

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.