Vozačka i saobraćajna – koja je procedura kada zbog udaje promenim prezime? - Osiguranik.com

Vozačka i saobraćajna – koja je procedura kada zbog udaje promenim prezime?

Venčanje je prošlo, odlučili ste da uzmete prezime svog izabranika, ali sada sledi „agonija“ promene dokumenata. Naravno, pored svih obaveza i euforije, baktanje sa birokratijom je poslednje čime želite da se bavite – ipak, što pre to obavite, manja je mogućnost da ćete se uskoro susresti sa komplikacijama raznih vrsta. Pogledajmo šta je konkretno potrebno kada je automobil u pitanju.

Po zakonu, ličnu kartu morate da zamenite u roku od 15 dana. Pošto procedura dobijanja raznih neophodnih dokumenata (izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o državljanstvu, fotografija za koju će vam onda reći da nije potrebna…)  i neophodnost donošenja istih na papiru (digitalizacija?) može da se razlikuje od grada do grada, nećemo ulaziti u tu problematiku. Raspitajte se u odgovarajućoj instituciji šta je konkretno sve od dokumenata neophodno da biste obavili posao.

Slično je i sa promenom adrese – negde vlasnik stana/kuće na čiju adresu se prijavljujete mora da bude prisutan kada se prijavljujete, a negde možete da donesete samo vlasnički list… Ne zaboravite ni pasoš, kako ne biste panično jurili da zamenite i njega nedelju dana pred odlazak na more.

Uglavnom, dobili ste novu ličnu kartu, sa novim prezimenom i (eventualno) novom adresom. Sada treba da odete u policiju i da ažurirate podatke u saobraćajnoj i vozačkoj dozvoli. Na sreću, ovo se obavlja vrlo jednostavno.

Odete u policiju sa novom ličnom kartom, starom vozačkom i saobraćajnom dozvolom, pri čemu bi trebalo i da očitate saobraćajnu dozvolu, tj. donesete papir sa očitanom saobraćajnom. Uplatite neophodne takse, dobijete potvrdu da ste podneli zahtev i informaciju kada možete da dođete po nova dokumenta.

Osiguranje automobila – obavezno i kasko

Takođe, možete ali nije obavezno, da sa promenom prezimena upoznate i osiguravajuću kuću kod koje ste kupili polisu obaveznog osiguranja.

Ukoliko imate kasko osiguranje, onda obavezno obavestite osiguravajuću kuću, kako biste u slučaju nekog incidenta završili čitavu proceduru sa što manje komplikacija.

Pošto ćete prilikom sledeće registracije vozila imati novu ličnu kartu i saobraćajnu dozvolu sa novim prezimenom, automatski će i svaka sledeća polisa osiguranja biti usaglašena sa tim podacima.

Šta ako se razvedem?

Situacija je ista kao i kada menjate prezime zbog udaje. Vi menjate prezime, a razlog promene „birokratiju“ u suštini ne interesuje.

Šta ako automobil vozim na ovlašćenje?

U tom slučaju, neophodno je da dobijete novo ovlašćenje.

Dragan Romčević

Jedan komentar na “Vozačka i saobraćajna – koja je procedura kada zbog udaje promenim prezime?”

  1. Mica kaže:

    Svakako je svaka od tih procedura pojednostavljena od kako su licne karte elektronske. Pogotovo sto se tice troskova. Bukvalno mogu promeniti podatke na licu mesta bez nekog cekanja.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

two × 3 =

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.