Auto kredit - Uslovi i sve što treba da znate - Osiguranik.com

Auto kredit – uslovi za auto kredite i sve što treba da znate

Razlozi za nabavku novog automobila su brojni, ali se postavlja pitanje kako doći do njega. Auto kredit jedan je od najčešćih izbora svih koji se odluče za kupovinu automobila. 

Sanjate o posedovanju sopstvenog automobila, ali nemate keš? 

Potrebno vam je transportno sredstvo, a niste ljubitelj GSP-a? Možda imate veliku porodicu, putujete svaki dan na posao, pokvario vam se stari automobil? 

Auto kredit je odgovor na vaše želje!

Ukoliko se premišljate, imate strah, barijeru ili nedoumice po pitanju podizanja auto kredita, zanima vas koji su uslovi za auto kredit – ne brinite!

Osiguranik tim je tu da odgovori na sva pitanja koja vas interesuju. Nastavite sa čitanjem!

 

Šta je auto kredit i da li je dobar izbor za vas? 


Svako od nas ima svoje razloge za kupovinu automobila. 

Možda ste gledali Top Gear kao dete, stric vam je bio automehaničar, potrebno vam je bezbedno sredstvo za prevoz ili vam se jednostavno dopada taj Citroen… 

Razmišljate da li je auto kredit pravi način kupovine za vas? 

Razlozi za strah su uglavnom finansijska neizvesnost ili neobaveštenost. Nepogodna finansijska situacija može pokolebati vašu odluku da odaberete adekvatan automobil. Starije generacije su skupljale novac na gomilu. 

Danas, takva štednja je prošlost. 

Ako nemate novac na gomili niti druge video štednje – ne očajavajte. Auto kredit je vaš spas jer ne morate skupljati novac na gomili. 

Ovaj način kupovine podrazumeva plaćanje na rate, a proces podizanja kredita nije komplikovan. Nakon pažljivog odabira automobila, potrebno je da istražite ponudu i uslove koje banke nude, te načinite pravi izbor. 

Potom sa profakturom i drugim neophodnim dokumentima odlazite do banke i čekate da kredit bude odobren i da novac “legne” na račun kupca. Izuzev profakture neki od dokumenata koje će vam službenici banke zatražiti su:

 • lična karta 
 • potvrda o stalnom zaposlenju
 • obračun plata u prethodnih nekoliko meseci, itd. 

Najbolje je da se direktno u banci informišete o neophodnoj dokumentaciji. 

Tada možete da preuzmete svoje novo vozilo!

No, pre toga je potrebno da ispunite određene uslove. Evo na šta treba da mislite. 

 

Koji su uslovi za auto kredit?

Kako biste dobili auto kredit, potrebno je da ispunjavate nekoliko osnovnih uslova poput:

 • Stalnog zaposlenja – Stabilni prihodi govore bankama da ste sposobni otplatiti kredit na vreme. Zato je stalni radni odnos veoma bitan faktor kod uzimanja kredita.
 • Učešća – Kao i kod drugih vrsta kredita i kod ovog se ceni učešće koje zavisi od toga koliki kredit želite. Kod auto kredita u evrima učešće je uglavnom 30 %, dok se kod dinarskih kredita procenat razlikuje, a u nekim slučajevima ga nema. 
 • Visina zarade – Visina vaših primanja može biti odlučujući faktor da li će vam banka odobriti kredit. 

Osim osnovih uslova, može biti potrebno da ispunite i druge uslove, što zavisi od banke u kojoj podižete auto kredit, ali i od drugih faktora, kao što je cena vozila.

Neki od tih uslova su: 

 • Žiranti koje banka može tražiti za skuplje automobile;
 • Kasko osiguranje vozila; 
 • Starost kupca (uglavnom kupac ne sme biti mlađi od 20 godina, odnosno stariji od 70 godina u trenutku otplaćivanja poslednje rate), i sl. 

Ovde dolazimo i do pojma koji je mnogima nepoznat, a jedan je od najvažnijih uslova kada govorimo o auto kreditima – vinkulacija

 

Šta je vinkulacija?

Vinkulacija je još jedan u moru izraza za koje smo čuli, ali nismo skroz sigurni šta znače. Vinkulacijom dolazi do obezbeđivanja kredita u korist banke i predstavlja jedan od najčešćih uslova da bi vam odobrili kredit. 

Pitate se zašto? 

U slučaju da se desi šteta, pravo naplate osiguranja ima banka, a ne vi. Ovim činom dešava se prenos vaših prava potraživanja na neku drugu osobu ili preduzeće (u ovom slučaju banku)

Uloga osiguravajuće kuće – Osiguravajuća kuća ima svoju ulogu u slučaju vinkulacije. Ona isplaćuje novac banki. 

Vinkulacija i auto kredit – Vinkulacija polise osiguranja omogućava zaštitu banci, ali i klijentu kako bi se sanirala šteta na vozilu ili obeštetio klijent u slučaju krađe vozila.

 

Da li vam je osiguranje potrebno i koje su vrste auto osiguranja?

Nakon odobrenog auto kredita morate osigurati automobil. 

Auto osiguranje birate na osnovu vaših potreba. 

Obavezno osiguranje od autoodgovornosti pomaže da se osigurate od posledica tuđih grešaka, ali ne pokriva krađu ili štetu na sopstvenim vozilom. Za te slučajeve preporučujemo potpunu polisu kasko osiguranja. Dobrovoljno osiguranje omogućava “zaštitu” vašeg automobila bez obzira na počinioca štete.

Oba osiguranja imaju svoju svrhu. Obavezno osiguranje od autoodgovornosti je bitno kod registracije auta i saobraćajne dozvole.

U kojim situacijama vam je potrebno kasko osiguranje 

Kasko je jedan od nepogrešivih izbora prilikom kupovine automobila. 

Zašto?

Strah od auto nezgode ili oštećenja automobila su najčešće motivacije. Tu su i krađe, vandalizam, saobraćajne nezgode i drugo. Čak i da ne strahujete od svega toga postoji viša sila na koju ne možemo uticati. Kasko osiguranje rešava ove probleme i pruža vam bezbrižno korišćenje automobila. 

Najčešći uzroci štete na atomobilima su:

 • Tuđa greška – Možete biti odličan vozač, ali drumom gospodare i ne toliko dobri vozači.
 • Vremenske nepogode – Loši vremenski uslovi mogu uzorkovati veliku štetu na vašem “mezimcu”. Grad ili jaka oluja mogu biti “pogubni” za vaš auto.
 • Krađa automobila – Ovo je situacija koja se dešava iznenada, zbog čega kasko osiguranje mnogo znači.

Da li kasko pokriva svaku štetu? – Zamislite situaciju: Kupili ste auto, osigurali ste se, desila se nezgoda i onda ste otkrili da vaše osiguranje ne pokriva tu štetu. Ovo se desilo mnogim ljudima jer nisu razmotrili koje osiguranje im je neophodno. Pokriće zavisi od vrste osiguranja koje ste uzeli. Postoje potpuna polisa, dopunsko kasko osiguranje i delimično kasko osiguranje.  

Situacije koje ovo osiguranje pokriva su: 

 • Vremenske nepogode
 • Saobraćajne nezgode
 • Krađa 
 • Oštećenja usled masovnih okupljanja (manifestacija)
 • Vandalizam (požar)

Strahujete da oštećenje automobila koje nije navedeno u vašoj polisi?  

U tom slučaju možete uzeti dopunsko kasko osiguranje.

Kako biste se odlučili kod koga uzeti ovo osiguranje, razmotrite ponude koje su vam dostupne. Pri odabiru vam može pomoći savet prijatelja, poznanika ili drugog stručnog lica. 

Na taj način možete dobiti proverene informacije i sugestije što se tiče bitnih ugovornih elemenata. U slučaju da ipak niste sigurni na šta obratiti pažnju, Osiguranik.com je pravi izbor za vas, a naš tim je spreman da vam pomogne. 

U svega nekoliko klikova dobijate listu ponuda osiguravajućih kuća sa istaknutim cenama i uslovima, te će vam odabir biti jednostavan.

Čije polise kasko osiguranja banke uvažavaju? 

Kasko osiguranje vozila koje banke uvažavaju može vam delovati kao kupovina mačke u džaku. Kako bi bili sigurni da će vam banke uvažiti osiguranje pazite na:

 • Proverene osiguravajuće kuće – Uzeti osiguranje kod rođakovog prijatelja deluje primamljivo, ali jeftinija polisa ne mora biti uvažena od strane banke. Takav čin vas može koštati isplate osiguranja. Kako bi se osigurali da se to ne desi predlažemo savetovanje sa stručnjacima pre donošenja konačne odluke.
 • Geografsko područje Polisa kasko osiguranja uzeta u Srbiji može biti nevažeća ako ste na teritoriji neke druge države.   Za države poput Severne Makedonije i Albanije morate imati zelenu kartu, dok je za druge dovoljno obavestiti agenta osiguranja o vremenu putovanja. Pre zaključivanja ugovora bitno je posavetovati se o teritorijalnom važenju polise kako bi se izbeglo da zbog minorne uštede budete uskraćeni za pokriće van Srbije. 
 • Par novčića u vašoj kasici neće mnogo značiti ako vaša polisa ne bude pokrila nastalu štetu. Najjeftinija opcija osiguranja često i nije najbolja jer vam neće mnogo značiti osiguranje koje je namenjeno samo da bi se smirila vaša savest i zadovoljio zahtev banke. Idealno osiguranje je ono gde vas polisa zaista i štiti u nepredviđenim okolnostima. 

Pored navedenog predlažemo da obratite pažnju i na marku vašeg automobile i tipa vozila jer cene osiguranja zavise i od ovih faktora.  

Auto kredit i osiguranje automobila su stavke koje vam pružaju sigurnost i bezbrižnost. Odabir pravog osiguranja i kredita olakšaće vam korišćenje vašeg četvorotočkaša. 

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.