Budimpešta - Šta videti - Top 10 znamenitosti - Osiguranik

Budimpešta – Šta videti u glavnom gradu Mađarske

Pogled na Parlament u Budimpešti preko reke, noću

Šta videti u Budimpešti? Gde jesti? I kakve su banje u Budimpešti?

Budimpešta, biser Dunava, često je na vrhu liste želja mnogih svetskih putnika, a posebno stanovnika Srbije kojima je ovo jedan od najbližih glavnih gradova Evrope. Ona nudi savršen spoj prošlosti i sadašnjosti, gde istorijske znamenitosti koegzistiraju sa modernim životnim stilom.

I sve turiste zanima isto: šta se ne sme propustiti prilikom posete.

Ako ste ljubitelj putovanja u potrazi za novim avanturama, Budimpešta je destinacija koja se mora naći na vašoj listi. U ovom vodiču, proći ćemo kroz sve što treba da znate pre posete glavnom gradu Mađarske, od najboljeg vremena za putovanje, preko must-see znamenitosti, do gastronomskih užitaka koje ne smete propustiti. Nastavite sa čitanjem i krenite pripremljeni!

Kada posetiti Budimpeštu?

Budimpešta je grad koji se može posetiti tokom cele godine, a svako godišnje doba nudi nešto jedinstveno.

Proleće i jesen su idealni za istraživanje, duge šetnje kraj Dunava i uživanje u prijatnom vremenu i sunčevim zracima, sa umerenim temperaturama. Zelene krošnje na proleće, kao i žuto jesenje lišće daće poseban šarm vašim fotografijama i upotpuniti svaki kutak Budimpešte.

Leto donosi poseban šarm glavnom gradu Mađarske, dok ga zima pretvara u pravu prazničnu čaroliju, posebno tokom božićnih vašara. Kada uzmemo sve u obzir – nećete pogrešiti u kom god periodu da obilazite Budimpeštu.

Za obilazak glavnih tačaka ovog grada dovoljna su vam 3-4 dana, ali ako želite da osetite njegov puls, detaljno se upoznate sa pričom iza svake znamenitosti i zaista osetite dušu ovog grada, predlažemo da izdvojite više dana – nećete se pokajati!

Budimpešta – Šta videti i koje su glavne znamenitosti u gradu

Ako se pitate šta videti u Budimpešti, pripremite se da je odgovor zapravo veoma dugačak spisak.

Monumentalne zgrade biće na vašoj ruti gde god da se zaputite, jer širi centar Budimpešte obiluje ovakvim građevinama. Šarmantne ulice, impozantni trgovi, jedinstveno dekorisane fasade i prostrani zeleni parkovi, daju Budimpešti posebnu čar i razlog su zbog koga se mnogi vraćaju i više puta da obiću njene ulice.

Parlament Budimpešte kao simbol grada

Parlament je ne samo srce mađarske politike, već i arhitektonsko čudo.

Zgrada je izgrađena u neo-gotičkom stilu krajem 19. i početkom 20. veka. Ova zgrada je najveća zgrada u Mađarskoj i treća najveća parlamentarna zgrada na svetu, čija dužina iznosi 268 metara, a širina 123 metra.

Noću, kada je osvetljena, sa reke se pruža nezaboravan prizor na njene jedinstvene linije i arhitektonske lepote koje se oslikavaju na površini Dunava.

Postoji organizovan obilazak dela unutrašnjosti, a cela zgrada nije dostupna za turiste, s obzirom na to da se ovde održavaju skupštinske sednice.

Pogled na Parlament u Budimpešti, danju

Ribarski bastion pružiće vam neverovatan pogled ka gradu

Ribarski bastion nalazi se na budimskoj strani grada, tačnije na brdu Budim i predstavlja jedno od najromantičnijih mesta u Budimpešti. Izgrađen je između 1895. i 1902. godine u neoromanskom stilu, i zanimljivo je da nikada nije služio za odbranu grada, iako njegova pozicija to nagoveštava.

Njegov naziv potiče od ribara koji su u srednjem veku bili zaduženi za odbranu ovog dela zida oko grada, a kako priče svedoče, to je bila cena za njihove tezge za prodaju ribe koje su se nalazile upravo na najvećem trgu unutar zidina.

U velikoj meri je razrušen tokom II svetskog rata, a obnova je završena 1953. godine.

Ovaj kompleks balkona i šetališta pruža jedan od najlepših pogleda na grad, posebno na Parlament preko reke Dunav.

Ulaz u kompleks je potpuno besplatan, a jedino se naplaćuje ulaz na najvišu terasu, oko 2,5 evra po osobi. Ipak, i sa nešto niže terase, koja je besplatna, pogled je jednako lep.

Tokom godine, ovde se održavaju različiti nastupi i festivali, a posebno su popularni oni tokom novogodišnjih praznika, kada ćete se unutar zidima Ribarskog bastiona osećati kao da ste zagazili u prošlost.

Ribarski bastion u Budimpešti izbliza

Lančani most je jedan od najlepših u Evropi

Lančani most, punog imena Šandorov lančani most, bio je prvi stalni most preko Dunava u Budimpešti. Otvoren je 1849. godine i predstavlja vezu između zapadnog i istočnog dela grada, Budima i Pešte, koji su nekada bili dva zasebna grada.

Davne 1876. godine, oni se ujedinjuju, a jedan od pokretača bila je upravo izgradnja lančanog mosta. Dizajnirao ga je engleski inženjer Vilijam Tirni Klark po naredbi grofa Ištvana, a izgradio ga je mađarski inženjera Adam Klarka, po kome je most i dobio ime.

Most je impresivan kako danju, tako i noću kada je osvetljen i ne možete ga zaobići kada dođete u glavni grad Mađarske.

Osim što na njega možete gledati sa visokih tačka grada ili sa reke, naša preporuka je svakako da prošetate sa jedne na drugu stranu Dunava i da ne izostavite njegov obilazak u vašem planu putovanja.

Centralna pijaca u Budimpešti je pravo mesto za isprobavanje mađarskih specijaliteta

Centralna pijaca ili Velika pijaca nalazi se na kraju popularne ulice Vaci.

Zgrada pijace, izgrađena u neo-gotičkom stilu, otvorena je 1897. godine i predstavlja najveću i najstariju zatvorenu pijacu u Budimpešti. Na prizemlju su uglavnom prodavnice sa hranom, dok su na gornjem spratu suvenirnice i restorani koji nude tradicionalna mađarska jela.

Ovo je idealno mesto za upoznavanje mađarske kulture i kuhinje, kao i dobra lokacija za kupovinu suvenira najbližima.

Osim magneta i dekorativnih sitnica, predlažemo vam da razmislite o kupovini mađarskih specijaliteta i delikatesa poput dimljenog sira, suvih kobasica i pakovanja tradicionalnih mađarskih začina.

Bazilika Svetog Ištvana: najveća crkva u Budimpešti

Bazilika Svetog Ištvana, nazvana još i Bazilika svetog Stefana, najveća je crkva u Budimpešti i može primiti preko 8.500 ljudi.

Posvećena je prvom kralju Mađarske, Svetom Stefanu, čija se neobična relikvija, njegova desna ruka, nalazi u crkvi. Zdanje je impresivno sa svojom visinom od 96 metara, što je čini jednom od najviših zgrada u Budimpešti. Bilo je planirano da bude izgrađena u stilu neoklasicizma, ali nakon smrti zaduženog arhitekte, projekat je prenet na drugog, koji je modifikovao plan, tako da je današnja građevina pravi predstavnik neorenesansnog arhitektonskog stila.

I iako je pretrpela različita oštećenja tokom vremena, i danas je sačuvala impozantan izgled. Do vrha kupole sa kog se pruža pogled koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, može se doći liftom ili peške: sa 364 stepenika.

Budimski dvorac iz 18. veka pleni izgledom

Várhegy je dom istorijskog Budimskog dvorca, rezidencije mađarskih kraljeva. Danas, kompleks dvorca, masivna palata sa 200 soba oduševiće svakog ljubitelja istorije i umetnosti. Šetnja kroz ovaj istorijski kompleks nudi uvid u bogatu mađarsku istoriju i kulturu, sa spektakularnim pogledima na Peštu.

Kultna Citadela je dobra prilika za šetnju

Na vrhu brda Gellért nalazi se Citadela, tvrđava izgrađena od strane Habsburžana. Odatle se pruža još jedan fantastičan pogled na grad. Do nje će vam trebati malo više pešaćenja uzbrdo, ali će svakako biti isplativo.

U neposrednoj blizini se nalazi i spomenik Slobode, jedan od simbola grada koji se može videti sa prelepih mostova Budimpešte.

Andraši avenija i neoneresansna mađarska opera su nezaobilazne tačke

Andraši avenija je jedna od najlepših ulica u Budimpešti, zapravo bulevar izgrađen krajem XIX veka, koja vodi od Elizabetinog trga do Gradskog parka. Ulica je puna impresivnih zdanja u stilu neorenesanse, uključujući Mađarsku državnu operu, koja je poznata po svojoj izuzetnoj akustici i bogatom programu.

Trg Heroja kao podsetnik na burnu mađarsku istoriju

Trg Heroja, smešten u srcu Budimpešte, predstavlja jedan od najimpresivnijih spomenika mađarske nacionalne istorije. Ovaj grandiozni trg, sa svojom kolonadama i monumentalnim statuama nacionalnih heroja, služi kao podsetnik na hrabrost i žrtvu kroz vekove. U središtu trga dominira visoki stub na čijem vrhu stoji statua Arhanđela Gavrila, koji simboliše mađarsku nezavisnost i slobodu.

Okružen je Muzejem likovnih umetnosti i Patalom umetnosti, što ga čini i kulturnim epicentrom grada. Trg Heroja je takođe početna tačka za turiste koji žele istražiti bogatu istoriju i arhitekturu Budimpešte, uključujući i poznati Gradski park. Njegova izuzetna arhitektura i duboki istorijski značaj čine ga nezaobilaznom destinacijom za svakog ko poseti Budimpeštu, nudeći jedinstven uvid u dušu i tradiciju mađarskog naroda.

Termalne banje u Budimpešti učiniće vaš boravak zaista opuštajućim

Budimpešta se nalazi na geotermalnom izvoru, što je čini gradom sa najviše termalnih izvora na svetu.

Sečenji banja, jedna od najvećih termalnih banja u Evropi, nudi 18 bazena, saune, parna kupatila, i masaže. Do nje se iz centra grada za svega pola sata može doći metroom, kao i spostvenim automobilom. Gelert banja, udaljena je svega 10-ak minuta od centra i do nje možete doći gradskim prevozom ili sopstvenim automobilom. Poznata po svojoj prelepoj secesijskoj arhitekturi, pruža jedinstveno iskustvo kupanja.

Termalne vode su poznate po svojim lekovitim svojstvima, posebno za artritis i druge reumatske probleme, a svakako, čak i da ste potpuno zdravi, pružiće vam jedinstveno opuštajuće iskustvo i učiniće vaš boravak u Mađarskoj još lepšim.

Šta jesti u Budimpešti – Gastronomski specijaliteti Budimpešte

Mađarska kuhinja je bogata začinima, posebno paprikom, što daje jedinstven ukus tradicionalnim jelima poput gulaša, paprikaša i langosa. Obavezno posetite lokalne restorane i pijace kako biste probali ova jela. Ne propustite i degustaciju poznatih mađarskih vina, poput Tokaja.

Upoznati sa mađarskim specijalitetima, mnogi se dalje pitaju gde jesti u Budimpešti?

Prema ocenama na Tripadvisor-u, jedan od najboljih restorana mađarske kuhinje je Retek Bistro, ali svakako da prema vašim afinitetima možete pronaći i druge nacionalne restorane, kao i restorane internacionalnih kuhinja, ili one koje imaju posebno prilagođene jelovnike poput vegetarijanskih i gluten-free.

Što se ulične hrane tiče, ako ste ljubitelji mesnih prerađevina, oduševiće vas kobasice koje možete naći skoro na svakom ćošku, dok vas od slatkih specijaliteta može oduševiti kurtoš kolač, koji se kod nas naziva odžak kolač.

Kako doći do Budimpešte – Putovanje iz Srbije do Mađarske

Do Budimpešte se može jednostavno doći, posebno od Beograda i severnijih gradova. Sopstvenim automobilom idete autoputem, gde putarinu u Srbiji plaćate na naplatnim rampama, dok je za Mađarsku potrebna vinjeta, koju možete kupiti na pumpana.

Putovanje automobusom takođe može biti jednostavno s obzirom na to da je udaljenost Beograd-Budimpešta oko 380 km i da se stiže za oko 4 sata, a jedino što može produžiti vaš put jesu granice, pa sa njima putovanje traje oko 6-7 sati.

Još jedan način da dođete do Budimpešte svakako je i avionom, a direktni letovi koji povezuju dva grada traju manje od sat vremena. Do Budimpešte takođe možete doći avionom iz Niša.

Gradski prevoz, metro ili automobil – Kako obići Budimpeštu

Kada smo saznali šta videti u Budimpešti, proći ćemo nakratko i kroz osnovne informacije o snalaženju u Budimpešti.

S obzirom na to da su u centru smeštene najvažnije znamenitosti, predlažemo da glavne ulice obiđete pešaka, na taj način svakako ćete najbolje i osetiti grad. Za obilaske Ribarskog bastiona koji je malo izdvojen, možete koristiti gradski prevoz, a svakako od smeštaja do centra ili drugih lokacija, možete doći i metroom.

Gradski prevoz u Budimpešti je efikasan i pristupačan, sa mrežom metroa, tramvaja i autobusa koji pokrivaju veći deo grada. Na bilo kojoj metro stanici možete videti i fotografisati trase metro linija, kako biste lako mogli da stignete do bilo koje tačke u gradu.

Cene metroa u Budimpešti nisu skupe, pa tako za svega 10 evra možete kupiti 10 karata, što je idealno ako ste na primer 5 dana u obilasku grada.

Putno osiguranje za Budimpeštu

Pre putovanja u Budimpeštu, ne zaboravite da se osigurate. Putno zdravstveno osiguranje je važno za pokrivanje neočekivanih medicinskih troškova i osigurava mir tokom vaše avanture.

Na našem sajtu garantovano ćete pronaći najjeftinije putno osiguranje, jer vam pružamo mogućnost da uporedite sve cene i ponude osiguravajućih kuća i završite kupovinu za nekoliko minuta. A polisa odmah stiže na mejl!

Budimpešta čeka da otkrije svoje tajne svakom putniku željnom avanture, istorije i kulture. Bez obzira da li ste u potrazi za opuštanjem u termalnim banjama, istraživanjem bogate istorije i arhitekture, ili uživanjem u mađarskoj kuhinji, Budimpešta nudi nešto za svakog. Pripremite se za putovanje koje ćete pamtiti ceo život, i ne zaboravite na važnost putnog zdravstvenog osiguranja.

Srećan put!

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.