Kako uštedeti novac - Saveti za štednju - Osiguranik.com

Kako uštedeti novac – saveti za pametnu štednju

Plava kasica-prasica iznad koje ruka drži novčić

Štednja novca je mnogo više od sakupljanja papirnih novčanica na jedno mesto. Možda baš zato mnogima ne ide od ruke da stvore ušteđevinu, te se pitaju kako uštedeti novac na kraće, a posebno duže staze.

Ne brinite – metode za pametnu štednju postoje i nisu namenjene imućnijima, kojima ovaj zadatak u startu pada znatno lakše.

Nastavite sa čitanjem i saznajte kako uštedeti novac od plate, za more, dugo iščekivani komad nakita, ali i za ono najvažnije – životne planove i sigurnu budućnost.

Kratkoročna štednja – kako uštedeti novac za more i druga zadovoljstva

Kako štedite novac?

Izdvajanje novca od poslednjih plata pred putovanje jedan je od najčešćih scenarija štednje na našim prostorima.

Mnogi bi rekli da je u pitanju manjak sredstava, ali iako nekima to jeste kamen spoticanja, ne može se reći da je jedini razlog zašto vam štednja ne ide.

Postoje i znatno učinkovitije metode od toga, kao i koraci koje treba da ispunite da bi vaša štednja novca bila smislena.

Evo nekoliko načina!

Uvećan prikaz devojke koja drži roze kasicu-prasicu
#1 Krenite sa zapisivanjem troškova i prihoda

Otkrijte koren problema – šta vam to na mesečnom nivou odnosi najviše para. Tokom jednog meseca sprovedite test, od prvog dana meseca nakon primanja plate, beležite troškove od najsitnijih do onih najvećih poput kirije i računa.

Samo zapisivanje troškova za mnoge je “otkorovenje” i sjajna osnova za štednju. Ova tehnika naučiće vas da je moguće i uštedeti i sebi priuštiti određena zadovoljstva, ali je važna dobra organizacija.

#2 Pre kupovine napravite spisak i pridržavajte ga se

Mnoga domaćinstva praktikuju odlazak u mesečnu kupovinu, kada se osim onoga što vam zaista treba, u korpi nađu i najrazličitije sitnice koje ne koristite mesecima.

Ali, kada u rafu vidite sniženu cenu nekog proizvoda, logika tog momenta prosto izostane.

Zvuči poznato?

Znana i kao kompulsivna kupovina, ova navika, može dosta oštetiti vaš budžet, posebno ako te proizvode na kraju uopšte ne koristite.

Kompulsivna kupovina najviše se vezuje za kupovinu odeće, a nakon što svakog meseca zapišete za šta ste trošili novac, možda i sami utvrdite da ste žrtve konzumerizma.

Kako je navike teško promeniti za samo jedan dan, posebno ako vam kupovina predstavlja određenu vrstu terapije, predlažemo da krenete postepeno. Pre nego što određeni proizvod smestite u korpu, postavite sebi pitanje: “Da li mi ovo zaista treba, kada i kako ću ga koristiti”.

#3 Upoznajte se sa metodom 50-30-20

Jedna od popularnih metoda štednje i odgovor na pitanje kako uštedeti novac od plate jeste metoda 50-20-30 koja omogućava svima da ostave određene sume sa strane i na jednostavan način odrede prioritete.

Ona podrazumeva da od svojih mesečnih prihoda 50 % novca odvojite na potrebe, odnosno ono što morate platiti poput kirije, hrane i računa. Želje podrazumevaju troškove kao što je kupovina odeće, obuće, aksesoara, nameštaja, dekorativnih predmeta i drugih potrepština, a ušteđevinu odvajate za putovanja, druga zadovoljstva u kojima uživate, pa i velike ciljeve.

Za one najveće planove zadužena je dugoročna štednja.

Grafički prikaz metode štednje 50-30-20
#4 Napravite više novčanih fondova

Nakon što ste jednog meseca svaki dan popisivali troškove, uvideli šta vam “izvlači najviše novca” i smanjili kompulsivnu kupovinu, vreme je za štednju.

Ukoliko se odlučite za metodu 50-30-20, predlažemo vam da kupite finansijski planer koji možete pronaći u dobro opremljenim knjižarama. U ovim posebno koncipiranim sveskama, osim mesta za popisivanje troškova možete naći i koverte koje će vam pomoći da sortirate novac.

Mnogi preporučuju da u koverti namenjenoj za štednju čuvate evre, odnosno da 20 % plate u startu pretvorite u evre, kako biste izbegli da iz nje uzimate novac za druge potrebe.

Kako uštedeti novac dugoročno?

Dugoročna štednja je mnogima izazov jer zahteva strpljenje i disciplinu, posebno ako novac ostavljate “sa strane” i raspoređujete u različite koverte.

Scenario koji su mnogi od nas prošli jeste taj da se nakon nekog vremena iz svake koverte uzme po malo i postepeno iznos smanjuje. A onda kada nam je zaista potreban novac, na tom istom mestu ne pronađemo ono što smo očekivali.

Tu je naravno i bojazan od krađe, kao i pitanje gubitka vrednosti novca, jer ovde govorimo o štednji za “ne daj Bože”, kao i o pravljenju fonda za školovanje deteta, učešću za stambeni kredit i slično.

U dalekom 18. veku, osmišljen je koncept životnog osiguranja, odnosno pokrenuto prvo društvo koje se bavilo ovim osiguranjem, na jedan potpuno drugačiji način.

Svaki član društva (bilo ih je oko 2000), uplaćivao je određen doprinos na godišnjem nivou, a onda bi se na kraju svake godine taj iznos podelio na porodice preminulih članova porodice.

Danas je životno osiguranje potpuno drugačije koncipirano, ali ima većinski isti smisao – zaštita najbližih. Kroz ovo osiguranje vi štedite novac, koji ćete po isteku polise moći i da podignete, ali radite mnogo više od toga – obezbeđujete sebe i svoje najbliže u svim nepredviđenim situacijama u životu, poput teške bolesti ili smrti.

Iznos koji uplaćujete birate sami, kao i način uplate (mesečno, kvartalno, godišnje), a na osnovu toga formiraju se i sume osiguranja koje se isplaćuju u slučaju doživljenja, kada prođe period osiguranja, kao i u slučaju nepredviđenih okolnosti koje su ugovorene (teška bolest, invaliditet, smrt).

Ako imate poteškoća sa plaćanjem, polisu možete prekinuti već nakon tri, odnosno pet godina, kada će vam biti isplaćen deo sume koju ste do tada uplatili, ili nastaviti da uplaćujete do isteka, a iznos koji uplaćujete uvek možete povećati.

Uz životno osiguranje nema bojazni da će se nešto desiti sa vašim novcem jer ga u svakom slučaju dobijate vi ili vaša porodica. Sigurnost i štednja kombinovane u jednom proizvodu, čine ga pametnim izborom za dugoročnu štednju i predstavljaju najveću vrednost ovog osiguranja.

Za više korisnih tekstova i saveta, čitajte našu blog sekciju.

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.