Da li je studiranje skupo i kada da mislite o tome - Osiguranik.com

Da li je studiranje skupo i zašto o tome treba misliti dve decenije ranije?

Ruka sa olovkom u krupnom kadru

Da li brinete kako ćete svom detetu obezbediti novac za studiranje?

Prošle godine, na više od 10 državnih fakulteta u Srbiji porasla je cena školarine za osnovne, master i doktorske studije. Međutim, školarine nisu jedini trošak koji brine studente, kao i njihove roditelje, koji neće pogrešiti ako još sa bebom u stomaku razmišljaju o štednji za obrazovanje deteta.

Da li je studiranje skupo, koji su troškovi koje možete očekivati, kada treba da mislite o njima i kako da na vreme prikupite novac za studije svog deteta, saznajte u nastavku teksta.

Međunarodni dan studenata – simbol borbe za obrazovanje

Danas se obeležava Međunarodni dan studenata, kao simbol borbe za obrazovanje i sećanje na 17. novembar 1939. godine, kada su nacisti pogubili 20 čehoslovačkih studenata koji su protestovali protiv okupacije, a više od 1200 njih poslali u koncentracione logore.

Na sreću, studenti se danas ne susreću sa ovakvim izazovima, ali svakako da ih imaju i da moraju ući u koštac sa problemima kako bi sebi obezbedili što kvalitetnije i bezbrižnije studiranje.

Svedoci smo da prethodnih godina sve češće izlaze na ulice, pridružuju se protestima, ali i organizuju sopstvene proteste, koji se između ostalog vezuju za visoke cene školarina.

Cene školarina na fakultetima u Srbiji

Cene za jednu godinu osnovnih studija na državnim fakultetima u Srbiji kreću se od 1000 evra, pa sve do 2300 evra, koliko iznosi najskuplja godišnja školarina kod nas. To bi značilo da za 4 godine na najskupljem fakultetu, na samofinansiranju, ako podrazumevano da student sve završi u roku, treba izdvojiti 9200 evra. Kada govorimo o privatnim fakultetima, tu su cene još više, te predstavljaju i veće finansijsko opterećenje, kako za studenta, tako i za celu njegovu porodicu.

Zbog visokih cena školarina, veliki procenat studenata odlučuje se za honorarne poslove, a mnogi i za full time angažovanje.

Školarine rastu, ali to nije jedini trošak studenata

Školarine predstavljaju samo deo troškova koji očekuje studente tokom 4 ili više godina koliko provedu na fakultetu. Osim toga, ono što buduće studente očekuje su:

  1. Troškovi knjiga i opreme za studiranje
  2. Troškovi smeštaja za sve studente koji dolaze u veće gradove na studije
  3. Troškovi hrane
  4. Dodatni časovi koji su mnogima potrebni za polaganje određenih ispita
  5. Dodatni troškovi na fakultetu poput ponovljenih izlazaka na ispite

Ne smemo zaboraviti na svakodnevne troškove, druženja sa prijateljima, putovanja, hobije, edukacije, lični razvoj, sportske aktivnosti i sve druge aktivnosti koje su svakome od nas potrebne za zdrav i srećan život.

Kada uzmemo sve navedeno u obzir, studiranje gotovo da je luksuz za roditelje koji imaju prosečne plate.

I da, tačno je da većina studenata zbog navedenih finansijskih izdataka često i radi, ali sigurno je da rad sa sobom povlači i zaostajanje u nastavi, pa samim tim i slabije rezultate na fakultetu, što na kraju rezultira produžavanjem studiranja, nagomilavanjem stresa i mnogim drugim problemima koje oni koji su studirali vrlo dobro poznaju.

Roze kasica prasica i kovanice u krupnom kadru
Kako se na vreme pripremiti za troškove koji očekuju vaše dete?

Možda vam je delovalo preterano kada smo rekli da se za studije treba finansijski pripremiti dve decenije ranije, ali verujemo da sada nije.

Kada računicu stavimo na papir i saberemo 6000 evra koliko je prosečna cena četiri godine studiranja, plus sve dodatne troškove, 15.000 evra je iznos koji zasigurno treba da pripremite, ako ne i više.

Rešenje?

Štednja za decu.

Životno osiguranje je pravi način za to, a evo i zašto. Po rođenju deteta možete ugovoriti štedno životno osiguranje na 19 godina (sa 19 godina dete kreće na studije) sa početnom premijom od 56 evra na mesečnom nivou. Očekivani kapital sa ovakvom premijom je 15.500 evra, a garantovana suma koju možete dobiti 13.000 evra.

Brine vas šta će biti sa novcem ako se vama nešto dogodi?

Uplaćivanje novca tada može preuzeti drugi član porodice i time osigurati da će nakon 19 godina dete dobiti garantovanu sumu i kapital.

Ko podiže novac po isteku osiguranja?

Roditelj kao ugovarač bira kome i kako će se isplatiti novac. Ukoliko ste sigurniji, možete ugovoriti polisu tako da vi budete njen korisnik, odnosno da po isteku polise vi raspolažete sredstvima.

Da li ćete po isteku polise dobiti sav novac odjednom?

Imate izbor oko isplate novca, pa osigurana suma + pripisana dobit mogu biti isplaćene na rate, ili će sve biti isplaćeno odjednom. Mogućnosti su vam velike te novac možete dobiti: mesečno, kvartalno, polugodišnje i godišnje.

Da li postoji polisa koja će osigurati vašu porodicu u slučaju da se vama nešto dogodi?

Ako biste želeli da od rođenja deteta pa do njegove navršene 19. godine štedite novac za studiranje, pokretanje biznisa ili ulaganje u nešto, uz osiguranje vašeg života – mešovito životno osiguranje je rešenje.

Pri ugovaranju životnog osiguranja određuju se osigurane sume za slučaj smrti, dožiljenja, smrti usled nezgode i po vašoj želji i osigurane sume dopunskih osiguranja, kao što su osiguranje od invalidnosti, težih bolesti, hiruških intervencija i druge.

Kako od samog ulaska u osiguranje imate jasno definisane osigurane sume, ne mora da vas muči pitanje ko će nastaviti sa plaćanjem ako mene ne bude. U mešovitom osiguranju isplatila bi se puna osigurana suma za slučaj koji je nastupio već od prvog dana osiguranja.

Kafa ili osiguranje?

Prednost životnog osiguranja je što ga uvek možete prilagoditi svojim potrebama, finansijoj situaciji i životnim okolnostima.

U razgovoru sa stručnjacima lako ćete pronaći idealno rešenje za vas i vašu porodicu. Tim Osiguranika sve ponude životnog osiguranja predstavlja vam transparentno, u uporednom pregledu koji poredi cene i pakete različitih osiguravajućih kuća, tako da nemate potrebe da od svakog osiguravača posebno tražite ponudu. Naša usluga je potpuno besplatna prema vama i cene koje vam ponudimo iste su one koje bi vam i sama osiguravajuća kuća ponudila. Ušteda vremena, energije, novca i čitanje sitnih slova su nešto na šta smo posebno ponosni.

Stoga, predlog svim mladima koji planiraju porodicu ili već imaju decu, jeste da razmisle o životnom osiguranju koje bi ih na kraju krajeva mesečno izašlo kao nekoliko kafa sa prijateljima.

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.