Za koje profesije je osiguranje obavezno - Osiguranik.com - Osiguranik.com

Za koje profesije je osiguranje obavezno – Osiguranik.com

Kada je reč o obaveznom osiguranju, prva asocijacija većini nas je svakako obavezno osiguranje od autoodgovornosti, bez kojeg nijedno vozilo u Republici Srbiji ne može biti registrovano. Međutim, malo je poznato da postoji nekoliko desetina profesija za koje je raznim zakonima propisano da MORAJU imati obavezno osiguranje da bi uopšte obavljali svoje delatnosti. Bilo da je reč o fizičkim ili pravnim licima.

Uz obavezno osiguranje vozila, jedno od majmasovnijih obaveznih osiguranja je ono koje proizilazi iz Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu po kojem je svaki poslodavac dužan da zaposlene osigura od povreda na radu, profesionalnih oboljenja i oboljenja u vezi sa radom, kako bi se obezbedila naplata štete.

Turističke agencije su obavezne da kao organizator putovanja za svakog putnika, odnosno ugovoreno turističko putovanje, obezbede garanciju putovanja o čemu izdaju potvrdu. Takođe, nijedna turistička agencija ne može dobiti licencu bez propisane garancije putovanja za slučaj insolventnosi i radi naknade štete putniku nastale neipunjenjem, delimičnim ispunjenjem ili neurednim ispunjenjem ugovornih obaveza, koja glasi na najmanje 300.000 evra.

Posebnim zakonima zaključeno osiguranje moraju imati i prevoznici u vazdušnom, železničkom i brodskom saobraćaju.

Jedna od „najsvežijih“ profesija za koju je neophodno osiguranje su licencirani profesionalni upravnici zgrada, koji su po Zakonu o stanovanju iz 2016. godine dužni da zaključe ugovor o osiguranju od profesionalne odgovornosti na bar tri godine, a godišnja suma osiguranja iznosi najmanje 10.000 evra. Bez takve polise osiguranja ne mogu dobiti niti obnoviti licencu.

Slične odredbe važe i za licencirane procenitelje koji po Zakonu o proceniteljima vrednosti nekretnina iz iste godine moraju takođe da imaju zaključen ugovor o osiguranju od profesionalne odgovornosti, bez koje ne mogu ni da dobiju licencu. Ugovor takođe mora biti na najmanje tri godine, a pošto je njihova odgovornost mnogo veća, osigurana godišnja suma iznosi bar 50.000 evra.

Ukoliko prodajete ili kupujete nekretninu, važno je znati i da su posrednici u prometu i zakupu nepokretnosti obavezni da budu osigurani od odgovornosti za štetu koja bi mogla da nastane kao posledica neispunjenja ugovornih obaveza. I to dvostruko odgovorni – svotom od bar 15.000 evra po osiguranom slučaju, kao i sa najmanje 45.000 evra za sve odštetne zahteve u jednog godini osiguranja.

Profesija javnih izvršitelja takođe spada u korpus onih čiji se rad mora obezbediti ugovorom o osiguranju za štetu koju bi svojom delatnošću mogao da načini dugom licu. U tom smislu moraju imati osiguranje od odgovornosti na sumu od najmanje 100.000 evra, a osim javnih izvršitelja, ovo osiguranje obuhvata i greške zamenika javnog izvršitelja i drugih koji rade kod, u ime i za račun javnog izvršitelja.

Među onima koji se moraju osigurati od odgovornosti za načinjenu štetu su i zagađivači čije postrojenje ili sama delatnost predstavlja visok stepen opasnosti po zdravlje ljudi i životnu sredinu. Posebno po Zakonu o zaštiti od jonizujućeg zračenja, nosilac licence za obavljanje nuklearne aktivnosti mora zaključiti i održavati osiguranje za pokriće svoje odgovornosti za nuklearnu štetu.

Svi depoziti u Srbiji manji od 50.000 evra, položeni u srpskim bankama, takođe su obavezno osigurani.

Na spisku obaveznih osiguranika su i zdravstvene ustanove i sponzori kliničkih istraživanja koji moraju osigurati učesnike u istraživanjima za slučaj nastanka štete po njihovo zdravlje.

Jedna od profesija sa obaveznim osiguranjem delatnosti su i revizori, o čemu smo pisali u posebnom tekstu.

Obaveznom osiguranju podležu i sertifikaciona tela za izdavanje elktronskih sertifikata, primaoci lizinga koji moraju osigurati predmet lizinga, kao i vlasnici hipoteke koji su u obavezi da osiguraju predmet hipoteke od svih uobičajenih rizika pre zaključenja ugovora o hipoteci.

Obavezno osiguranje od profeseionalne odgovornosti moraju imati i stečajni upravnici i to na bar 30.000 evra, a takva obaveza važi i za advokate, javne beležnike i građevinske inženjere i projektante..

Napokon, iako im je to posao, i sami delatnici u osiguranju, moraju da se osiguraju. Prema Zakonu o osiguranju, osnivači društava za posredovanje u osiguranju moraju imati ugovor o osiguranju od profesionalne odgovornosti za štete koje nastanu obavljanjem delatnosti ili bezuslovnu garanciju banke na sumu od najamanje 200.000 evra.

Za sve vrste osiguranja od opšte ili profesionalne odgovornosti uporedni prikaz ponuda sa tržišta možete i dobiti putem našeg sjata, slanjem zahteva preko sledećeg linka: Upitnik za osiguranje od opšte i profesionalne odgovornosti.

Jedan komentar na “Za koje profesije je osiguranje obavezno – Osiguranik.com”

  1. Dušan kaže:

    Mislim da je osiguranje odlična stvar. Sada skoro sve firme uvode osiguranje što je jako dobra odluka, jer nažalost nikada ne možete znati šta vas sutra čeka.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

17 + five =

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.