Dobrovoljno zdravstveno osiguranje za decu - Osiguranik.com

Dobrovoljno zdravstveno osiguranje za decu

dobrovoljno zdravstveno osiguranej za decu

Nema tužnijeg prizora od čekaonica u dečijim bolnicama i dispanzerima. Tu se ne zna kome je teže – bolesnoj deci koja čekaju satima na pomoć ili roditeljima koji se tiskaju i nemoćno posmatraju mališane kako boluju. Lekari i medicinski radnici se trude da nadomeste loše uslove na klinikama koje često ne mogu da ispune ni osnovne higijenske zahteve. Dovoljno je pogledati slike iz Dečije bolnice u Novom Sadu ili fotografije dečijeg odeljenja Očne klinike u Beogradu pre nego što su novinari počeli da pišu o užasnim uslovima u kojima se deca leče.

Dobrovoljno zdravstveno osiguranje (DZO) je pravi način da budete sigurni da će vaše dete dobiti vrhunsku medicinsku negu baš onda kada mu je potrebna, kod najstručnijih lekara i u lekarskoj ustanovi koju vi odaberete. Ipak, kod privatnog zdravstvenog osiguranja dece postoje i pojedine specifičnosti na koje bi trebalo da obratite pažnju pre nego što odlučite da potpišete polisu.

Polisa štiti decu kao i odrasle

Za početak, dobrovoljno zdravstveno osiguranje za decu uvek se ugovara sa istim paketom pokrića kao i za roditelja odnosno roditelje. Deca stiču pravo na preglede kod lekara opšte prakse, specijaliste, dijagnostiku, laboratorijske analize, dok se dodatno može ugovoriti i pokrivanje troškova nabavke lekova, stomatoloških usluga, oftamološki i sistematski pregled, kao i fizikalne terapije. Dakle, za dete važe isti uslovi i paket pokrića kao i za roditelja koji je potpisao polisu.

Nakon što pozovete call-centar i kažete koji problem mališan ima, dobićete savet o tome koji je lekar najbolji izbor i koja bolnica ili dom zdravlja imaju najbolju opremu za tu vrstu stanja. Pregledi i terapije se zakazuju i nema višečasovnog čekanja u redu, a u slučaju dužeg bolničkog lečenja dete može dobiti i privatnu ili polu-privatnu sobu.

Popunite odmah online upitnik za dobrovoljno zdravstveno osiguranje i saznajte cene

Bebe imaju poseban tretman

Mnoge roditelje buni formulacija „Preventivna zaštita (zdravo dete)“ i opravdano se pitaju šta će im osiguranje ako je dete zdravo. Da li to znači da dete ima pravo samo na preglede, ali ne i pokrivene troškove lečenja?

Ovu odrednicu koriste pojedine osiguravajuće kuće za zdravstvenu negu novorođenčadi u prvih 12 ili 24 meseca života. Tu spadaju obavezni lekarski pregledi za bebe, ultrazvučni pregledi kukova i vakcinacija. Za svaki drugi zdravstveni problem, primenjuje se paket pokrića iz polise i dete naravno ima pokrivene troškove lečenja, pregleda kod specijaliste, snimanja i svega onoga što je lekar prepisao kao neophodno.

Gde se deca mogu lečiti?

Svako osiguravajuće društvo ima mrežu zdravstvenih ustanova sa kojima ima potpisan ugovor i u koje možete odvesti dete i pokazati karticu vašeg privatnog zdravstvenog osiguranja. U tom slučaju ne brinete o papirologiji i plaćanju jer to završavaju vaše osiguranje i ta ustanova. Ponekad, postoji i opcija lečenja u klinikama koje nisu na spisku, ali imajte u vidu da ćete tada morati sami da platite jedan deo troškova. Takođe, neke osiguravajuće kuće traže i participaciju od 20 do 30 posto za troškove lečenja na najskupljim klinikama poput BelMedic-a, pa i na to obratite pažnju prilikom izbora polise.  Moguće je ugovoriti i paket sa učešćem u troškovima za sve intervencije i sve lekarske ustanove iz mreže, kada se odobrava popust i premija je u tom slučaju niža.

Ko može da ugovori privatno zdravstveno osiguranje za dete i kako ?

Dobrovoljno zdravstveno osiguranje za dete može da ugovori barem jedan roditelj, zakonski staratelj ili usvojitelj. Treba napomenuti da nije moguće ugovoriti osiguranje samo za dete, već je neophodno da bude osiguran jedan ili oba roditelja. Ukoliko se u startu ugovara zdravstveno osiguranje i za decu, onda će ukupna cena polise za celu porodicu biti niža – što više članova se osigurava, to je premija po članu manja. Roditelji koji već imaju polisu DZO, u svakom trenutku mogu u nju uključiti dete i platiti polisu i za njega.

Najjednostavniji način da kupite polisu dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja je preko našeg sajta. Odaberete „Dobrovoljno zdravstveno osiguranje“ i kod vrste DZO označite „Za porodicu“, putem ovog upitnika. Popunite upitnik o polu i o godištu članova porodice i posle toga ćete na e-mail dobiti detaljne ponude različitih osiguravajućih kuća. Kada se odlučite za kupovinu polise, plaćanje možete obaviti elektronski preko e-bankinga, a u svakom trenutku nas možete pozvati i detaljno se raspitati i informisati o polisi koju želite da uzmete.

Đorđe Đolić

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

fifteen + 20 =

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.