Sistematski pregled - Sve što treba znati - Osiguranik.com

Sistematski pregled – šta obuhvata kompletan sistematski pregled

Lekar sedi za stolom

Sistematski pregled mnogima od nas je asocijacija na školske dane, merenje težine, visine i proveru statusa kičmenog stuba.

Međutim, kompletan sistematski pregled za žene i muškarce, razlikuje se od naših uspomena iz detinjstva. On je sastavljen od niza pregleda i analiza koje pomažu da se otkrije da li u organizmu postoji problem, ali i da se određeni problem spreči, ukoliko postoje indikacije za njega.

Više o sistematskom pregledu, njegovoj važnosti za svakog odraslog čoveka i dete pročitajte u nastavku teksta!

Šta je sistematski pregled?

Kompletan sistematski pregled je skup preventivnih analiza, dijagnostičkih metoda i specijalističkih pregleda kojima se otkriva da li u organizmu postoji određeni problem, ili rizik da on nastane.

Baš zbog toga, izuzetno je značajno da ga obavite jednom godišnje, iako to nije vaša obaveza. Kod dece je situacija nešto drugačija i oni po kalendaru imaju obavezne sistematske preglede i vakcinacije, o čemu ćemo pisati u narednim redovima.

Gde i kako se obavlja sistematski pregled?

Obavlja se u privatnim zdravstvenim ustanovama, ukoliko imate zaključenu polisu privatnog zdravstvenog osiguranja kao fizičko lice ili preko firme. Ovaj pregled bira se prilikom samog zaključivanja, kao dopunsko pokriće i dodatno se naplaćuje. Našim klijentima, bilo da su oni fizička lica ili kompanije, uvek preporučujemo ovo pokriće, s obzirom na to da predstavlja jedini preventivni pregled koji možete ugovoriti, dok na sve ostale preglede idete samo kada postoje određeni simptomi, odnosno uput lekara.

U najvećem broju slučajeva, praksa je da sve preglede specijalista i analize obavljate jedne za drugim, i ceo sistematski pregled završava se za oko 2 sata, a u izuzetnim situacijama može da traje i duže.

U zavisnosti od toga kod koje osiguravajuće kuće ste ugovorili osiguranje, dostupno vam je nekoliko klinika u mreži u kojima možete obaviti sistematski pregled. Potrebno je da pozovete call centar vaše osiguravajuće kuće, raspitate se u kojim ustanovama u vašoj blizini imate mogućnost pregleda, zakažete pregled i od operatera dobijete važne informacije za pripremu.

U državnim zdravstvenim ustanovama ne možete obaviti sistematski pregled pod tim nazivom, osim ako vaša firma nije to dogovorila.

Ukoliko nemate mogućnost da idete na kompletne sistematske preglede, ono što je svakako preporučeno jeste pregled ginekologa za žene, odnosno pregled urologa za muškarce, kompletna krvna slika, ultrazvuk stomaka, EKG i drugi pregledi koje vam vaš lekar opšte prakse može preporučiti.

Zašto je važno da svake godine radite sistematski pregled?

Jedna reč.

Prevencija.

Prevencija je ključna metoda prilikom otkrivanja određenih bolesti, poput raka. Koliko je prevencija raka važna, pisali smo u tekstu na ovom linku. U brzom vremenu u kakvom živimo, prevencija se često stavlja po strani, a tek kada neka bolest ili stanje počne da nam pravi problem, odlazimo kod lekara.

Mnogima je tada nažalost kasno.

Laboratorijski nalazi
Šta obuhvata kompletan sistematski pregled?

Kao što smo na samom početku pomenuli, sistematski pregled razlikuje se kod muškaraca i kod žena, a sistematski pregled za decu, može se potpuno zasebno posmatrati, što mnogi roditelji i znaju.

Kod žena i kod muškaraca postoji osnovni paket koji obuhvata nekoliko istih i nekoliko različitih pregleda i analiza. Kod pojedinih osiguravajućih kuća, moguće je da ugovorite i kompleksniji sistematski, sa više uključenih dijagnostičkih procedura, dok je kod većine osiguravača ipak on već određen ugovorom.

Kada govorimo o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju za pravna lica, za veće kompanije mogu se modifikovati i dodati pregledi u skladu sa potrebama firme, odnosno zaposlenih.

Šta obuhvata sistematski pregled za žene?

Osnovni paket za žene obuhvata:

 1. Laboratorijske analize: Kompletna krvna slika (Er, Le, Hb, Hct, LE formula), Se Glukoza u krvi, AST, ALT, Urea, Kreatinin, Trigliceridi, Holesterol, – ukupni HDL i LDL holesterol, kvalitativni pregled urina sa sedimentacijom;
 2. Ginekološki paket (kolposkopski pregled, vaginalni sekret, Papa test, UZ, ultrazvulni pregled dojki)
 3. UZ abdomena
 4. Pregled interniste sa EKG-om
 5. Završni pregled i zaključivanje

Osim toga, u pojedinim osiguravajućim kućama možete ugovoriti i prošireni sistematski pregled za žene koji uključuje i druge analize.

Šta obuhvata sistematski pregled za muškarce?

Osnovni sistematski pregled za muškarce obuhvata:

 1. Laboratorijske analize: Kompletna krvna slika (Er, Le, Hb, Hct, LE formula), Se Glukoza u krvi, AST, ALT, Urea, Kreatinin, Trigliceridi, Holesterol, – ukupni HDL i LDL holesterol, kvalitativni pregled urina sa sedimentacijom;
 2. Pregled urologa i ultrazvuk prostate (za muškarce preko 40 godina) ili ultrazvuk testisa (za muškarce do 40 godina)
 3. Pregled lekara interniste sa EKG-om;
 4. Ultrazvučni pregled abdomena.
 5. Završni pregled i zaključivanje

Stetoskop na stolu

Obavezni sistematski pregled za decu – šta obuhvata i kako se radi

Preventivni pregledi za decu razlikuju se od onih kod odraslih osoba.

Prva i osnovna razlika je što sistematske preglede možete obaviti i u državnim zdravstvenim ustanovama i to je praksa koja se pokazala kao dobra. Od rođenja (od 1. meseca) do polaska u školu, dete bi trebalo da ima 11 preventivnih sistematskih pregleda.

Mnogi se pitaju, zašto?

Pre svega, zbog vrlo čestih vakcinacija u najranijem detinjstvu, ali i zbog praćenja rasta i razvoja dece. Na preventivnim pregledima pedijatar će obično:

 • Meriti telesnu težinu i visinu
 • Proceniti opšte stanje i stanje uhranjenosti mališana
 • Proceniti psihomotorni razvoj, vid, sluh, razvoj govora,
 • Oceniti psihički razvoj deteta
 • Meriti pritisak
 • Proveriti vakcine prema kalendaru vakcinacije

Ukoliko je to potrebno, lekar šalje roditelje i dete kod lekara specijalista – oftamologa, otorinolaringologa, stomatologa (svakako imaju redovne preglede), kao i kod defektologa, ukoliko je to potrebno.

U nekim godinama života, pregledi su detaljniji. U periodu do 1. godine života preporučen je i ultrazvuk kukova odojčeta, radi ranog otkrivanja deformiteta.

Preventivni pregledi predviđeni su kada dete ima:

 • 1 mesec
 • 2 meseca
 • 3,5 meseca
 • 5 meseci
 • 6 meseci
 • 9 meseci
 • 12 meseci
 • 2 godine (dva puta)
 • 4 godine
 • 5 godina

Pred polazak u školu, kada dete ima između 6 i 7 godina radi se još jedan detaljan preventivni pregled koji je deo procesa upisivanja u školu, a kojim treba da se ustanovi da li je dete fizički, psihički i emotivno spremno za polazak u školu. Tokom školovanja trebalo bi da se preventivni pregledi dece i omladine održavaju u neparnim razredima osnovne i srednje škole, o čemu svakako treba da vode računa roditelji, ali i učitelji, odnosno nastavnici.

Sistematski pregled za decu u privatnim zdravstvenim ustanovama

Svakako, roditelji mogu ugovoriti i dobrovoljno zdravstveno osiguranje sa dopunskim pokrićem sistematskog pregleda za svoje dete koje uključuje različite analize i dijagnostičke metode.

Za dete do godinu dana starosti:

 • Krvna slika
 • Urin
 • Ultrazvuk kukova
 • Antropometrijska merenja
 • Pregled pedijatra

Za dete od navršenih godinu dana do 18 godina:

 • Krvna slika
 • Urin
 • Klinički pregled pedijatra
 • Antropometrijska merenja
 • Bris grla i nosa
 • Pregled oftamologa, otorinolaringologa ili ortopeda specijaliste

Kada govorimo o vakcinaciji dece, ona se obavlja u državnim zdravstvenim ustanovama, prema kalendaru obavezne vakcinacije, koji smo već pomenuli. U privatnim ustanovama, dete se može vakcinisati samo vakcinama koje nisu u sistemu i nemaju iste supstance kao obavezne vakcine, i ova usluga dostupna je samo u paketima sa najvećim pokrićem.

Nadamo se da vam je naš tekst približio značaj sistematskog pregleda. Ukoliko želite da ugovorite dobrovoljno zdravstveno osiguranje, obezbedite sebi ovo pokriće, ali i druge usluge koje ono podrazumeva, predlažemo vam da popunite upitnik za privatno zdravstveno osiguranje na našem sajtu i naš stručan tim će vas kontaktirati.

 

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.