Istraživanje o benefitima zaposlenih 2022 - Osiguranik.com

Najveće istraživanje o benefitima u Srbiji

Uspešne kompanije primenjuju benefite kako bi se istakle u odnosu na konkurenciju, privukle kvalitetan kadar i omogućile im zdravo radno okruženje.

Sa druge strane, pojedine kompanije praktikuju kulturu koja dovodi do osećaja depresije i anksioznosti kod zaposlenih. Loše vrednosti dugo su bile duboko ukorenjene u korporativnoj kulturi.

Ali čini se da takvom pristupu konačno došao kraj. Radnike više ne možete shvatiti „zdravo za gotovo“. Gotovo da možemo reći da je danas briga o zaposlenom u centru pažnje.

Osiguranik.com u saradnji sa partnerima sproveo je istraživanje na temu benefita zaposlenih u Srbiji. Pokušali smo da otkrijemo da li se na ovim prostorima i dalje primenjuje taktika “Ja sam gazda”.

Pogledajte na koje sve načine kompanije brinu o potrebama zaposlenih, koje povlastice zaposleni očekuju i koji su drugi rezultati najvećeg istraživanja o benefitima zaposlenih u Srbiji.

Trenutno čitate ključne rezultate istraživanja koje smo sproveli 2022. godine, a koje možete videti ovde:

Za novije podatke dobijene na većem uzorku, skinite izveštaj istraživanja koje smo sproveli 2023. godine:

Da li verovati istraživanjima?

Verovatno ste se i ranije susreli sa tvrdnjama proisteklim iz različitih istraživanja. Ipak, kako bi tvrdnje bile tačne, a rezultati primenjivi, važan je uzorak na kom se istraživanje sprovodi i trebalo bi da bude što raznovrsniji.

Kako bismo stekli što bolji uvid i kreirali jasnu sliku o benefitima, sakupili smo odgovore od 326 kompanija (HR menadžeri, vlasnici, top menadžment) i zaposlenih iz 700 preduzeća. Ovo je najveće istraživanje beneficija i wellbeing podrške zaposlenima u Srbiji.

U istraživanje smo uključili razna zanimanja: trgovce, ljude koji rade u turizmu, građevini, IT sektoru, finansijama, bankarstvu, i druge profesije.

Kao rezultat smo dobili mnoštvo podataka koje vam predstavljamo u nastavku.

Šta smo saznali?

Za početak istaći ćemo neke od najznačajnijih podataka koje smo ovim istraživanjem dobili:

  • Zaposleni u Srbiji od svojih poslodavaca na prvom mestu žele omogućavanje fleksibilnih radnih uslova, po pitanju mesta rada, radnog vremena i slobodnih dana;
  • Uključivanje zaposlenih u izbor beneficija je postao novi standard;
  • Kompanije kasne sa prepoznavanjem potrebe za uvođenjem životnog osiguranja i sličnih oblika dugoročne štednje, beneficijama koje zaposlenima postaju sve važnije;
  • Zaposleni imaju veću potrebu za programima psihološke podrške nego što to kompanije prepoznaju;
  • Preko 80% zaposlenih je od početka pandemije osetilo povećanu brigu, stres ili pad raspoloženja;
  • Blizu 90% kompanija u Srbiji planira povećanje zarada u 2023, koje se najčešće kreće od 10% do 20%;

Koji su najzastpljeniji benefiti u kompanijama?

Sudeći po odgovorima na pitanja, čak 80 % ispitanih zaposlenih ima mogućnost rada od kuće.

Među zastupljene benefite spadaju i fleksibilno radno vreme (47%), kao i jačanje odnosa između kolega – teambuilding (46%), dobrovoljno (privatno) zdravstveno osiguranje za zaposlene (42%), plaćene dodatne edukacije i treninzi (38%), dodatni slobodni dani (32%), a 20% ispitanih radnika može se pohvaliti da im je kompanija obezbedila ručak na poslu.

Među ređe zastupljene benefite spadaju: štedno životno osiguranje (8% zaposlenih se može pohvaliti ovom beneficijom), a četvorodnevna radna nedelja više deluje kao naučna fantastika (1%).

Pitali smo zaposlene koje beneficije smatraju najvažnijim, a odgovore pogledajte direktno u izveštaju, u segmentu “najvažnije beneficije za zaposlene i kompanije”.

Poslodavci su svesni da plata nije jedino što će zadržati zaposlene. Preporuka vodećih stručnjaka jeste da kompanije osluškuju potrebe svojih zaposlenih i omoguće im da učestvuju u izboru beneficija, što je na kraju dana u ovom izveštaju i bila želja čak 99% ispitanih zaposlenih.

Primenom navedenih benefita dobijamo obostrano zadovoljstvo i dugoročnu saradnju, sa ovim je saglasno 96% ispitanika.

Kako kompanije vode računa o zdravlju zaposlenih?

Kada ste poslednji put otišli na sistematski pregled?

Ako niste išli u skorije vreme, niste jedini.

Osiguravajuće kuće tvrde da svega 39% zaposlenih koristi mogućnost besplatnog sistematskog pregleda. Ne znamo zbog čega se ovo dešava: možda odlazite kod lekara samo u slučaju bolesti, možda je razlog brz način života, ili je to nešto sasvim drugačije. Šta god da je u pitanju – odlazak na sistematski je privilegija koja je dostupna u čak 69% kompanija koje su učestvovale u istraživanju, a mnogo znači.

Ako redovno idete na njega može vam pomoći u blagovremenom otkrivanju bolesti ili sprečiti njihov nastanak.

Mentalno zdravlje zaposlenih

Karantin, rokovi, gomila posla, a vi zatvoreni u jednosobnom stanu dok dete želi da se igra sa vama bez kompromisa.

Zvuči poznato?

Pre pandemije smo mnoge stvari shvatali zdravo za gotovo. Karantin je mnoge ljude doveo do tačke pucanja. Zato nije čudno da je upravo tada došlo do eksplozije potreba za brigu o mentalnom zdravlju.

Radnici sve više traže psihološku podršku od kompanija za koje rade. Ova usluga može biti jako važna ako doživljavate stres, imate gomilu rokova, velike, često i nedostižne targete. Bez obzira da li se radi o velikom psihičkom problemu, ili vas jednostavno nervira koleginica, mentalno zdravlje je nešto na šta bi svi trebali obratiti pažnju.

U domenu mentalnog zdravlja, 81% zaposlenih prijavljuje smetnje kao što su povećana briga, stres ili pad raspoloženja u periodu pandemije, a svega 18% kompanija obezbeđuje psihološko savetovanje svojim zaposlenima.

Kao što možemo videti, kompanije i dalje kaskaju za potrebama zaposlenih u ovoj sferi, zbog čega se malo preduzeća može pohvaliti ovim povlasticama. Oni koji spadaju u ovu odabranu grupu imaju niz programa koji stvaraju wellbeing zaposlenih.

Šta je Wellbeing?

Ako ste zadovoljni, srećni, uživate u trenutku, cenite druge, imate ispunjen život – čestitamo! Spadate među retke ljude koji imaju visok nivo životnog zadovoljstva. Ovaj stil života naziva se wellbeing, koji ponekad ostaje zapostavljen.

Zašto?

Spoj sitnica koje nas ispunjavaju i daju nam sreću, svrhu, smisao, kontrolu i radost stavljamo po strani kako bismo postigli određene ciljeve. To nije uvek loše, ali može negativno uticati na vas ako zapostavljate vašu dobrobit duže vreme.

Wellbeing je na veoma visokoj lestvici kod radnika, ali i kod kompanija. Primenom wellbeing programa kompanija dobija visoku produktivnost, dugoročnu saradnju i poštovanje. Koliko je ova stavka bitna i zaposlenima govori to da oni sve više traže mogućnost sprovođenja wellbeing programa.

Neki od onih koji trenutno poslodavci u Srbiji omogućavaju zaposlenima su:

  • Wellbeing webinari, predavanja ili radionice;
  • Fitnes;
  • Edukativni sadržaj;
  • Psiološko savetovanje i psihoterapija.

Koliko kompanije izlaze u susret?

Koji benefit dobijate zavisi dosta od budžeta kompanije u kojoj radite. Kako rezultati istraživanja govore, 6 % kompanija nema izdvojen budžet za beneficije zaposlenih, a najveći procenat njih (36%) izdvaja bruto iznos do 50 € po zaposlenom, mesečno, a 27% kompanija je usled pandemije podiglo budžet kako bi omogućili svojim zaposlenima pristup raznim povlasticama.

Šta kaže HR sektor?

Kao što znatre, HR sektor ne služi samo za pronalazak novih radnika.

Njihova svrha se ogleda i u zadržavanju produktivnih i talentovanih radnika unutar kompanije. Talentovan HR prepoznavaće potencijal kod zaposlenih i radiće na tome da se sposobnosti radnika razvijaju na najbolji način. Kako su wellbeing, razvoj novih veština i pristup edukaciji isto u domenu ovog sektora, nemojte se začuditi ako vam upravo HR ponudi neki od navedenih benefita. I ne brinite, povlastice za zaposlene neće uticati na smanjenje vaše zarade.

Prilikom ovog istraživanja, veliki broj ispitanika iz HR sektora je izjavilo da očekuje povećanje zarade u narednoj godini (minimum 10% povećanja).

Benefiti nisu daleka budućnost, već način da omogućimo stabilnu radnu atmosferu za sve zaposlene, tako da se nemojte stideti jer želite određene povlastice – to je normalno!

Nadamo se da vam je naš tekst bio koristan, a ako želite da se upoznate sa benefitima zaposlenih u IT sektoru kod nas, ovde pročitajte naš tekst na tu temu.

Osiguranik.com

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.