Održana konferencija "Elektronska trgovina u Srbiji – siguran put za kupovinu na internetu" - Osiguranik.com

Održana konferencija “Elektronska trgovina u Srbiji – siguran put za kupovinu na internetu”

U Narodnoj banci Srbije  je 1. juna 2017. godine održana konferencija pod nazivom „Elektronska trgovina u Srbiji – siguran put za kupovinu na internetu”. Na konferenciji se u pet panel diskusija govorilo o prednostima elektronske trgovine, preprekama s kojima se suočavaju trgovci, faktorima koji utiču na uspeh trgovaca u elektronskoj trgovini, kao i radi promovisanja sigurnog i bezbednog plaćanja na internetu upotrebom platnih kartica.

Učešće u diskusijama su uzeli predstavnici velikih, srednjih i malih preduzeća, IT pravnici, eksperti za elektronsku trgovinu, članovi izvršnih odbora i rukovodioci sektora u poslovnim bankama, kao i predstavnici Narodne banke Srbije, koja je i organizator ove konferencije.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković je na otvaranju konferencije iznela da je cilj skupa pružanje doprinosa daljem razvoju elektronske trgovine u našoj zemlji.

„Narodna banka Srbije upravo ovih dana uklanja jednu od najvećih prepreka – takozvani „interchange fee“ kao osnovni generator visokih provizija za trgovce kod kartičnih plaćanja. Intezivno radimo i na pripremi za uvođenje sistema za instant plaćanja, a uskoro ćemo objaviti još jedno zakonsko rešenje koje će doneti brže i jednostavnije menjanje banke i veću transparentnost provizija.

Naš zajednički cilj je da korisnici usluga imaju veći izbor, bolje profilisane usuge i niže cene, trgovci pristup većem tržištu, da banke postanu produktivnije, uz niže troškove transakcija i veću operativnu osposobljenost, finansijske usluge da postanu inkluzivnije, a ljudi informisaniji pri donošenju finansijskih odluka“, istakla je guverner Jorgovanka Tabaković

Kao jedan od panelista, skupu je prisustvovala i direktorka našeg sajta, Desanka Dejanović, koja je istakla naš strateški cilj – digitalizacija proizvoda osiguranja i njihova prodaja putem interneta.

„Preduslov za online kupovinu i kartično plaćanje je bila je integracija procesora za plaćanje, što smo uradili u saradnji sa Raiffeisen bankom, sa kojom do sada imamo veoma dobru i korektnu saradnju. Sa strane banke je osim prodajnog dela, veoma važno ispratiti blagovremeno prebacivanje sredstava na naš račun, rešavanje svih spornih situacija sa klijentima i prigovora, kao i povrat sredstava.

Trenutno za većinu proizvoda nemamo potpuno automatizovane procese, delom jer za pojedine vrste osiguranja po prirodi rizika nije moguće online izvršiti kupovinu/prodaju polise, a delom jer sama osiguravajuća društva još uvek nemaju dovoljno razvijene web servise za online prodaju osiguranja koji bi mogli da se povežu sa eksternim sajtovima kao što je naš. Trenutno jedini potpuno automatizovani proces na našem sajtu koji smo uradili u saradnji sa Uniqa osiguranjem jeste kupovina putnog osiguranja online, gde klijent u bilo koje doba 24/7 može da kupi polisu, koja mu stiže na email par sekundi po uplati. Jedini uslov – ograničenje pri kupovini ovog osiguranja je što polisu morate kupiti pre puta, tj. pre izlaska iz zemlje i prelaska granice.

Smatramo, da naša uloga upravo jeste da utičemo kako na klijente, tako i na osiguravajuće kuće i ukažemo na veoma veliki značaj i potencijal ovog distributivnog kanala (interneta), koji neki zovu alternativnim, mi bismo ga već sada nazvali primarnim, a u budućnosti i dominantnim.“- istakla je direktorka sajta Desanka Dejanović.

Osiguranik.com

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

3 × five =

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.