Šta ako se razbolite ili povredite u inostranstvu - Osiguranik.com

Prijava štete – šta ako se razbolite ili povredite u inostranstvu?

Čovek u bolovima sedi na krevetu i drži se za glavu

Zadesio vas je stomačni virus na putovanju?

Možda imate bolove od opekotine od meduze ili ujeda insekta kog prvi put vidite?

Ne brinite, niste usamljeni.

I ne, ne mora da znači da će vam ceo odmor propasti zbog ovakvih slučajeva.

Bez obzira na to da li vam je potrebna jedna posetu lekaru ili više njih, važno je osigurati adekvatnu brigu za sebe i svoje bližnje u neočekivanim situacijama. Bolje je misliti na vreme nego se voditi onim neće se desiti meni, jer nažalost, svima može da se desi.

U nastavku saznajte kako da prijavite štetu ako imate polisu putnog osiguranja, u situacijama kada vam je potrebna medicinska usluga u inostranstvu.

O čemu treba da mislite pre putovanja?

Povrede, ubodi insekata, prehlade, virusne infekcije nisu retkost na putovanjima.

Oni koji su prošli kroz ovako nešto, znaju koliko putno osiguranje može da olakša oporavak i pomogne da ne provedemo odmor u hotelskoj sobi.

Zato tokom pripreme za letovanje ili zimovanje, nemojte zaboraviti da kupite polisu putnog osiguranja.

Uz to, odvojite još tri minuta i pročitajte detalje paketa – šta je pokriveno i koji su limiti. Kada vam stigne polisa, upišite mejl ili telefon za prijavu štete, kao i broj vaše polise, za slučaj da je zagubite ili ne možete da dođete do nje u elektronskoj formi.

Da biste bili sigurni da će vam određena medicinska usluga biti pokrivena, na granici uvek pokažite pasoš, čak i onda kada ga carinici ne traže (u nekim državama regiona).

Na taj način imate pečat kao dokaz o prelasku granice, odnosno dokaz da ste polisu kupili pre nego što ste prešli na teritoriju zemlje u kojoj boravite na odmoru.

Prijava štete i odlazak u najbližu ambulantu po koracima

Ako osetite tegobu za koju smatrate da vam je potrebna pomoć lekara dok ste na letovanju, zimovanju, pa i vikend putovanju u inostranstvu – možete iskoristiti svoju polisu osiguranja, odnosno prijaviti štetu osiguranju.

Da bi vam medicinski troškovi i druge usluge bile pokrivene osiguranjem, važno je pre svega da je problem nastao u inostranstvu, u periodu osiguranja koje ste ugovorili, a potom i da je određeni slučaj pokriven vašom polisom.

  1. Prvi korak u situaciji kada nastupi šteta jeste pozivanje call centra, gde ćete operatera sa druge strane ukratko obavestiti o tegobama i zatražiti adresu najbliže ambulante. Radi uštede novca (ne zaboravite da su pozivi u romingu skuplji) zatražite da komunikaciju nastavite putem vibera ili mejla.
  2. Nakon što vam operater prosledi ambulante u blizini koje vam mogu pomoći, zaputite se kod lekara. Obavezno ponesite pasoš i polisu osiguranja. Ako vam engleski jezik teško ide, iskoristite Google translate i pripremite šta želite da kažete medicinskom osoblju, kako bi mogli da vam pomognu. Naglasite da dolazite preko osiguranja i pokažite svoju polisu, za slučaj da još nisu dobili obaveštenje od osiguravajuće kuće. Ako nisu obavešteni, može se desiti da vam naplate uslugu, ali ne brinite, refundiraćete je čim dođete u Srbiju.
  3. Nakon pregleda, sačuvajte izveštaj lekara i originalni račun; Ukoliko vam je osiguravajuća kuća već platila uslugu, dokumentacija vam verovatno neće biti potrebna, a ako nije, obavezno je da je imate. U svakom slučaju, naša preporuka je da je sačuvate.

Iznosi usluga nekada su ograničeni do maksimalne sume osiguranja, a kod određenih usluga, postoji podlimit.

Primera radi, ukoliko ste ugovorili putno osiguranje sa sumom osiguranja 12.000 evra i zatreba vam usluga bolničkog lečenja na putovanju, ona će vam u slučaju paketa koji ispod vidite, biti pokrivena do iznosa od 12.000 evra. Za slučaj da su troškovi veći, ostatak plaćate samostalno. Kod prikazane usluge lečenja hroničnih oboljenja koja su neočekivano postala akutna, podlimit je 1.500 evra, pa je to maksimalan iznos koji će vam osiguravajuća kuća pokriti za ovu uslugu.

Prikaz detalja paketa za putno osiguranje
Šta ako ne dobijete call centar osiguravajuće kuće?

Call centri osiguravajućih kuća rade 24 časa, 7 dana nedeljno, što znači da su uvek dostupni za prijave štete svih korisnika osiguranja koji borave u inostranstvu. Ipak, u nekim situacijama, a u najvećoj meri zbog preopterećenja telefonskih linija, nije moguće da dobijete call centar.

Sa druge strane, da bi vam osiguranje pokrilo određeni pregled, intervenciju ili drugu uslugu, važno je da obavestite osiguravajuću kuću.

Šta u tom slučaju raditi?

Na polisi osiguranja pronađite mejl osiguravajuće kuće, a ako ga ipak nema, posetite njihov zvanični sajt. Tu možete naći mejl ili formular za prijavu štete kod putnog osiguranja. Pošaljite mejl, obavestite ih o vašoj situaciji i potražite preporuku zdravstvene ustanove.

Čak iako ne dobijete odgovor, vi imate dokaz da ste pokušali da informišete osiguravajuću kuću o vašem stanju. Nakon toga, sami pronađite najbližu ambulantu i zaputite se ka njoj sa pasošem i polisom osiguranja.

U ovoj situaciji sami plaćate troškove pregleda, koji će kasnije biti refundirani i važno je da sačuvate:

  1. Originalni račun pregleda i/ili prepisa lekova
  2. Izveštaj lekara sa pregleda

Po povratku u Srbiju, od osiguravajuće kuće ćete zatražiti refundaciju sa priloženom dokumentacijom:

  1. Polisom osiguranja
  2. Fotokopijom pasoša (stranice sa ličnim podacima, sa ulaznim i izlaznim pečatom iz zemlje u koju ste putovali, kao i stranice sa vizom, ukoliko vam je viza bila potrebna)
  3. Izveštajem lekara i originalnim računom za pregled, kao i računom od lekova
  4. Kopijom prve strane kartice tekućeg računa

Ukoliko budete imali problema sa naplatom, možete ih obavestiti o poslatom mejlu i pozivima i tada će vam novac biti refundiran. Takođe, kako se procedure kod osiguravajućih kuća razlikuju, moguće je da će vam biti potrebna još neka dokumentacija. Refundaciju troškova možete zatražiti online ili na šalteru osiguravajuće kuće. Preporučujemo vam da na sajtu osiguravajuće kuće potražite načine za refundaciju troškova.

Šta se dešava ako vi niste u stanju da pozovete osiguravajuću kuću?

Postoje situacije kada vam je jednostavno toliko loše, možda ste i u besvesnom stanju, ili povređeni tako da niste u mogućnosti da pozovete osiguravajuću kuću.

Tada je najbolje da vaš saputnik obavesti osiguravača o slučaju i uz pomoć call operatera nađe najbrži način da vam pomogne. Zato polisa uvek treba da bude uz vas, a vaš saputnik obavešten o tome da imate osiguranje u inostranstvu. Neke osiguravajuće kuće su rigorozne po pitanju prijave osiguranog slučaja i zahtevaju da ih na bilo koji način obavestite o nastalom slučaju.

To u praksi znači da vam mogu refundirati manji iznos od onoga koji ste platili, ako niste prijavili osigurani slučaj pre nego što ste otišli kod lekara.

Dok god ste u granicama Srbije, nije teško da obezbedite sebi i svojim najbližima putovanje bez stresa, za tri minuta, online – sa aerodroma, autobuske stanice ili od kuće. Putem našeg sajta osiguranik.com uz korisničke profile koje odskora možete napraviti, kupovina osiguranja za celu porodicu, pa i prijatelje, biće vam prava lakoća.

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.