Bezbednost na internetu - Online sigurnost - Osiguranik.com

Bezbednost na internetu – šta znači bezbedno korišćenje interneta

bezbednost na internetu

Bezbednost na internetu je tema od velikog značaja svakog dana, ne samo danas.

Ipak, 07.02, na Svetski dan bezbednijeg interneta, podsećamo se koliko je značajna zaštita i bezbednost dece na internetu, kao i sigurnost odraslih prilikom korišćenja interneta.

U nastavku teksta saznajte šta je bezbednost na internetu, da li su vaši podaci bezbedni online i pročitajte važna pravila korišćenja interneta!

Šta je bezbednost na internetu?

Bezbednost na internetu je širok pojam koji podrazumeva razumevanje modernih tehnologija, zaštite podataka i ponašanja na internetu. Biti bezbedan online znači upotrebljavati internet tako da vam bude koristan, a bezbedan i zaštititi se od zlonamernih napada različitog tipa.

Naša svakodnevica korišćenja interneta sastoji se uglavnom od traženja informacija putem nekog od pretraživača (najčešće Google-a), objavljivanja na društvenim mrežama i online kupovine. Svaka od ovih aktivnosti može biti problematična, ukoliko ne znate dobre načine za to.

Zato vam u nastavku dajemo savete kako biti bezbedan na internetu.

Kako izgleda bezbedna kupovina na internetu?

Ostavljanje podataka sa kartice online?

Može, ali na proverenim sajtovima.

“Priskluškivanje” naših razgovora, poruka i istorije pretraživanja od strane pametnih uređaja, više nije novitet. Svakog dana, kao rezultat toga, sa svih strana preopterećeni smo oglasima, ponudama i proizvodima prilagođenim baš nama.

Ipak, nije svaki sajt koji vam da predlog i poziv da na njega kliknete, bezbedan za korišćenje. Posebno stavljamo akcenat na ostavljanje osetljivih podataka, poput broja kartice i informacija o ličnosti. Ukoliko želite da poručite određeni proizvod online, potrebno je da:

 1. Kupujete sa bezbednih sajtova koji imaju HTTPS protokol. U slučaju da se nalazite na sajtu sa HTTP protokolom, vaši podaci mogu biti kompromitovani, odnosno do njih može doći i treće lice. Svaki URL sa kog kupujete treba da počinje sa HTTPS.
 2. Sajt preko koga kupujete treba da ima istaknute uslove korišćenja i politiku privatnosti.
 3. Preporučeno je da sajt sa koga kupujete usluge ili proizvode ima call centar ili tehničku podršku kojoj se možete obratiti ukoliko imate problema sa poručivanjem.
 4. Kupujte online sa sajtova proverenih brendova koji vode računa o svom online predstavljanju i bezbednosti vaših podataka.
 5. Ukoliko kupujete proizvode putem društvenih mreža, uvek birajte plaćanje pouzećem i obratite pažnju na to kome ostavljate vašu kućnu adresu.
 6. Istražite recencije i komentare korisnika koji su već koristili usluge određene kompanije.
 7. Proverite da li određeni sajtovi za online kupovinu imaju e-trustmark, nacionalnu oznaku poverenja, koja govori da je kupovina putem tog sajta potpuno bezbedna. Osiguranik.com ima e-trustmark i pobrinuli smo se da svi naši korisnici budu potpuno bezbrižni prilikom kupovine osiguranja.

bezbednost dece na internetu

Kako se ponašati na društvenim mrežama?

Koliko vaši prijatelji sa društvenih mreža znaju o vama?

Da li informacije o svom kretanju delite javno ili ipak ne?

Iako vam možda deluje bezazleno, deljenje privatnog života, kretanja, delića vašeg doma, lokacije na kojoj živite, ili slika deteta – baš sve informacije i podaci, mogu biti iskorišćeni na različite načine.

Zato vam dajemo korisne savete:

 • Slike sa putovanja okačite kada se vratite u svoj dom;
 • Razmislite sa kim delite fotografije deteta;
 • Sve što okačite javno na društvenim mrežama, tamo ostaje zauvek i dostupno je svima, te dobro razmislite pre deljenja sadržaja;
 • Ne verujte svemu što vidite na društvenim mrežama.

Bezbednost dece na internetu

Bezbednost dece na internetu je izuzetno važna tema, a pred savremenim roditeljima je težak zadatak i pitanje:

Kako da dete u svakom trenutku bude bezbedno online

Edukacija i poverenje su dve reči koje u tom smislu, svaki roditelj treba da razume i sprovede. Sa druge strane, zabrana korišćenja interneta nije dobro rešenje, jer će se u većini slučaja, dete povući i pronaći način da ga upotrebljava bez vašeg znanja.

Šta podrazumeva edukacija najmlađih u pogledu korišćenja interneta?

Razgovarajte sa decom i informišite ih da:

 • sav sadržaj koji kreiraju na internetu, tu ostaje zauvek;
 • je važno zaštititi podatke online – profile na mrežama, šifra, fotografija, i sl;
 • uvek treba da znaju sa kim razgovaraju online;
 • na društvenim mrežama ne dele lične informacije sa ljudima koje ne poznaju, sa posebnim naglaskom na fotografije;
 • u svoju listu prijatelja i pratilaca na društvenim mrežama dodaju i prihvataju samo osobe koje poznaju;
 • je vršnjačko nasilje jednako opasno kao nasilje u realnom svetu.

Kako internet i društvene mreže napreduju, decu treba upoznati sa opasnostima koje se kriju (krađa profila, pedofilija, vrbovanje i sl), ali i novim mogućnostima koje im se pružaju.

Kada govorimo o poverenju, pre svega na mislimo odnos roditelj – dete. Važno je da vam dete veruje, sa vama deli sadržaj koji objavljuje i na internetu, ali i da vam se obrati svaki put kada naiđe na problem bilo kog tipa. Naravno, kada govorimo o najmlađima, značajno je da roditelj ima kontrolu nad društvenim mrežama deteta i aktivnosti na internetu.

bezbednost i zastita na internetu

Odbranite se od sajber napada – bezbednost na internetu za kompanije

Ne, ne morate da posedujete sajt firme da biste bili žrtva sajber napada.

Dovoljno je da dobro obučen haker, ili čak čitava organizacija, dođe do vaših zaposlenih i njihovih mejl adresa. Jedan pogrešan klik može naneti mnoštvo problema kako računaru zaposlenog, tako i podacima cele firme, a tu mogu biti uključeni i podaci trećih lica.

Sajber napadi na kompanije danas nisu retkost, a neki od najčešćih su:

 1. Malware – instaliranje zlonamernog softvera; Postoji nekoliko tipova softvera: dobro poznati virusi, i crv (eng. worm), ransomver, špijunski softver i trojanac. Mnogi od njih mogu pristupiti hard disku računara i svim podacima, onemogućiti rad na računaru ili potpuno zaključati podatke.
 2. Phishing napad – slanje lažnih mejlova korisnicima, predstavljenih tako da dolaze sa pouzdanih izbora. U nekim slučajevima, samo jednim klikom na link u okviru mejla, haker može da pristupi uređaju.
 3. Man-In-The-Middle napad – dešava se kada napadač iskoristi propust u sistemu, na primer neobezbeđenoj Wi-Fi mreži, te se ubacuje između uređaja i mreže.
 4. Denial-of-service (DoS) ili Distributed Denial-of-Service (DDoS) – napadi ovog tipa pokreću se sa manjeg ili većeg broja računarskih sistema sa ciljem kompletnog uskraćivanja određene usluge. Funkcionišu tako što pretrpavaju sisteme, odnosno mreže, čineći ih preopterećenim. Sistem tada ne može da obradi sve zahteve, a krajnji korisnik ne može da mu pristupi.

Kao što vidite, brojni su načini da hakeri dođu do vas i podataka vaše firme, zato se mnogi poslodavci pitaju koji su najbolji načini da zaštite podataka.

Kako zaštiti podatke firme i izbeći sajber napade?

Pre svega, važno je dobro informisati zaposlene o svim opasnostima koje se kriju na internetu i obučiti ih da na pametan način koriste svoje poslovne računare i mejl adrese.

Kreirajte jake šifre za pristup mejlovima, prostoru gde su smešteni podaci (Cloud, Google drive..itd), kao i za pristup sajtu, i s vremena na vreme ih ažurirajte.

Osim toga, možete angažovati stručnjake koji će vam pomoći da zaštitite podatke. Na kraju, kao važnu stavku izdvajamo sajber osiguranje, proizvod osiguranja koji je na inostranom tržištu prisutan odavno, s obzirom na to da su brojne kompanije svesne online opasnosti.

Na našim prostorima je ovo inovativan proizvod sa kojim se mnogi još nisu susreli. Izuzetno je korisno pravnim licima, a obuhvata mnoštvo stavki koje nisu identične za svaku firmu, te je najbolje konsultovati se sa stručnjacima i odabrati proizvod koji odgovara vašoj kompaniji. Ukoliko ste zainteresovani za sajber osiguranje, uvek nas možete kontaktirati i potražiti najbolje rešenje za svoju firmu.

Za bezbednost na internetu važno je biti informisan, a nadamo se da vam je naš tekst dao osnovne informacije, odgovorio na pitanje šta je bezbednost na internetu i pomogao vam da vaši podaci budu sigurni u online svetu, bilo da ste fizičko ili pravno lice.

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.