Kada se popunjava evropski izveštaj o saobraćajnoj nesreći?

Evropski izveštaj o nezgodi – kada se popunjava, a kada ne?

evropski izvestaj o saobracjnonj nesreci

Problematika vezana za Evropski izveštaj o nezgodi vrlo je komplikovana. Zato idemo korak po korak. Doživeli ste udes. Šta sledi?

Evropski izveštaj o nezgodi se popunjava samo i isključivo kada nema povređenih, oba učesnika u nezgodi se slažu oko toga ko je kriv i šteta nije velika. Međutim, ako niko ne želi da prizna krivicu, moraćete da zovete policiju. Dakle:

 1. U nezgodi ima povređenih? Zovite policiju.
 2. Ne možete sa drugim vozačem da se dogovorite oko toga ko je kriv? Zovite policiju.
 3. Smatrate da je šteta veća od 500 evra (oko 60.000 dinara)? Zovite policiju.

Šta je to „velika šteta“, a šta „mala šteta“?

Preskočićemo sve peripetije koje su se dešavale proteklih pet godina i videćemo kakva je danas situacija:

 1. Ako smatrate da je šteta manja od 500 evra (60.000 dinara), nema povređenih i slažete se oko krivice, ne morate da zovete policiju. Možete da popunite Evropski izveštaj o nezgodi. Na osnovu njega osiguravajuća kuća onog vozača koji je priznao krivicu isplatiće novac onome ko je oštećen. Pažnja! Nije lako proceniti štetu, naročito kod novijih automobila, pa se lako možete naći u situaciji da polomljen branik i far koštaju 500 evra više nego što ste mislili.
 2. Ako smatrate da je šteta od 500 evra (60.000 dinara) do 200.000 dinara, obavezno zovite policiju, ali u tom slučaju policija ne treba da vrši uviđaj, već samo da sačini službenu belešku, tj. da utvrdi da li je neko od vozača pijan ili nema dozvolu, da li su svi automobili registrovani, itd. Takođe se popunjava Evropski izveštaj o nezgodi i on se uz policijsku službenu belešku podnosi osiguravajućoj kući krivca za nezgodu.
 3. Ako smatrate da je šteta veća od 200.000 dinara, obavezno zovite policiju da obavi uviđaj i zaboravite Evropski izveštaj o nezgodi.

Za svaki slučaj obezbedite dodatne dokaze

Situacija uvek može da se zakomplikuje, pa pre pomeranja vozila nakon nezgode napravite što više fotografija (može i video zapisa) iz više uglova, iz blizine i iz daljine, kako biste imali dokaze ukoliko se čitav slučaj ipak završi na sudu. Nije loše obezbediti i nekog svedoka.

Moguće komplikacije

Postoji mogućnost da će osiguravajuća kuća krivca za nezgodu pozvati oba učesnika u nezgodi da dođu svojim automobilima kod procenitelja kako bi se na licu mesta uporedila oštećenja, to jest, utvrdilo da li je šteta zaista nastala onako kako je opisano u Evropskom izveštaju o nezgodi i da li se visina štete uklapa u tu priču. Ako krivac odbije da dođe, pošto ga zakon na to ne obavezuje ili je u međuvremenu popravio auto (npr. zamenio far i branik), to može da oteža isplatu oštećenom. Ovo je još jedan razlog zašto je dobro imati fotografije i video snimke sa lica mesta. Takođe, verovatno ćete morati da potpisujete posebne izjave u osiguravajućoj kući.

U kom roku se isplaćuje odšteta?

Šteta bi trebalo da bude isplaćena u roku od 8 dana, kako nalaže Zakon o obaveznom osiguranju o saobraćaju. Međutim, taj rok može da se produži ako dođe do gore pomenutih komplikacija.

Kazna ako nemate izveštaj u automobilu

Taj izveštaj morate da imate u automobilu. Ako vas policija uhvati da ga nemate, kazna je od 10.000 do 50.000 dinara.

Gde nabaviti Evropski izveštaj o nezgodi?

Možete da ga uzmete u filijali osiguravajuće kuće ili agenciji koja se bavi registracijom vozila.

Ne idete kod sudije za prekršaje

Vrlo korisna strana popunjavanja Evropskog izveštaja o nezgodi jeste činjenica da ukoliko ste nezgodu izazvali čineći neki ozbiljan saobraćajni prekršaj, nećete ići kod sudije, koji bi mogao da vam „odreže“ veliku novčanu kaznu i oduzme dozvolu.

Tim našeg sajta osiguranik.com vam stoji na raspolganju za sva dodatna pitanja i informacije. Takođe, putem našeg sajta veoma brzo možete da dođete do najbolje ponude za Kasko osiguranje i kupovinu polise da obavite bez odlaska u poslovnicu osiguravajućeg društva. Za početak je potrebno da popunite ovaj upitnik.

Dragan Romčević

42 komentara na “Evropski izveštaj o nezgodi – kada se popunjava, a kada ne?”

 1. Marko kaže:

  Kada se popunjava evropski izvestaj ko je vozac A a ko vozac B? Hvala

  • Popunjava se samo jedan izveštaj, nije važno čiji, a nije važno ni ko je vozač A, ko je vozač B. Međutim, onaj vozač koji je priznao krivicu dobija kopiju izveštaja, dok original uzima onaj vozač kojem osiguravajuća kuća krivca treba da nadoknadi štetu.

 2. Miodrag kaže:

  Poštovani,
  da li ako niste krivi, da li možete da za auto koji je star 15 godina da delove kupujete sami kod ovlaćenog prodavca vozila za tu marku vozila (originalni delovi)i da li to priznaje osiguranje naravno uz original račune,i da vi birte nakon toga u koji servis će te poslati vozilo,ili morate da vozilo pošaljete u servis koji vam osiguranje ponudi da to oni sve odrade ti poprave auto.
  Molim za odgovor unapred hvala

  • Poštovani,

   Ni jedna osiguravajuća kuća Vam neće popraviti automobil star 15 godina novim originalnim delovima, osim kada je reč o vitalnim delovima koji su od velike važnosti za bezbednost, ali se i tada obično koriste novi zamenski delovi, tj. delovi drugih proizvođača delova.

   Problem je u tome što bi neophodni novi originalni delovi za automobil star 15 godina mogli da budu skuplji od samog automobila, što znači da nema ekonomske isplativosti za njegovu popravku.

   Postoji i mogućnost da vi nabavite nove originalne delove, ali Vam osiguravajuća kuća neće pokriti njihovu punu vrednost, već će je umanjiti na osnovu starosti. Na primer, DDOR Novi Sad umanjuje cene originalnih delova za vozila starija od 10 godina za 50%.

   Auto ne morate da vozite u servis koji Vam odredi osiguravajuća kuća – servis možete da nađete i sami, ali osiguravajuća kuća mora da ga odobri kako Vi ne biste otišli kod nekog prijatelja koji će “napumpati” račun, pri čemu je neophodno i da obavestite osiguravajuću kuću koliki će račun biti, da ne bi došlo do situacije da osiguravajuća kuća odbije da plati račun zato što se ne slaže sa njegovom visinom.

   Druga opcija je da Vam osiguravajuća kuća isplati novac, a Vi zatim u sopstvenoj režiji popravljate auto delovima kojim želite i u servisu u kojem želite.

   Naravno, mnogo toga zavisi od vrste oštećenja, stanja vozila, a moguće je napraviti i poseban dogovor sa osiguravajućom kućom, pa ispitajte sve mogućnosti pre donošenja najisplativije odluke.

   • Nikola kaže:

    Pozdrav, nebitno koliko je auto star, moze se popraviti novim originalnim delovima, a osiguranje tuziti ako nece da isplate, a nemaju pravo da umanjuju cenu zbog starosti vozila, ali te stvari se dobijaju iskljucivo na sudu, odnosno razlika izmedju isplacene sume i one koju vestak proceni, koja je uglavnom skoro dupla. Savet, konsultovati se obavezno uvek sa advokatom pre odlaska do osigurajja.

    • Dragi Nikola, prvo bi trebalo razjasnimo da li govorite o Osiguranju od autoodgovornosti ili o Kasku osiguranju? Takođe, ukoliko se uspostavi da je deo koji treba da se promeni već bio polovan (na primer branik koji je bio krpljen gitom, ili vrata koja su gitovana) onda nema osnova za zamenu polovnog dela sa novim. Isto tako, u uslovima osiguranja koja se razlikuju od društva do društva postoje isključenja u vezi sa naknadom štete, a koja bi osiguranik trebalo da pročita pre zaključenja polise. Negde postoji i mogućnost za otkup amortizovane vrednosti kod delimičnih šteta, gde se korisniku daje pravo izbora prilikom kupovine osiguranja da odluči o ovom pitanju pre bilo kakve štete. I tako dalje, široka je to tema svakako. Pozdrav

 3. Miki kaže:

  Da li oba vozača popunjavaju svoj izveštaj, ili samo jedan koji drugom da kopiju izveštaja?

 4. Mirko kaže:

  Ovaj tekst odštampati i držati u kolima uz evropski izveštaj. Zlu netrebalo.

 5. Suzana4 kaže:

  Čovek me je ladno udario svojim desnim zadnjim delom u moja bočna vrata.Priznao je krivicu i komentar mu je bio da me nije video.Zvala sam policiju gde su obojica(policajac i vozač B) smatrala da nema potrebe da se piše izveštaj…!! Moja šteta će sigurno biti oko 200-250e..Nijednog momenta nije predložio da bar plati pola,a policajac kaže:šteta do 500e se ne zove policija.I nikom ništa,svako sebi plaćaj ..
  Šta sammogla uraditi još?! Samo mi je žao što nisam slikala položaj auta,mog i njegovog i njegove podatke.
  navodno-oboje smo izlazili u rikverc i nismo se videli…

  • Suštiniski bi trebalo sve da bude OK, ali uvek je bolje da se popuni evropski izveštaj na licu mesta jer se u praksi dešava da učesnici “nakon prespavane” noći umeju da izmene iskaz u svoju korist, a bez pisanog dokaza onda može doći do problema za oštećenju stranu. U vezi sa navedenim uvek je bolje imati i što više dokaza, fotografije, policijski zapisnik svakako tražiti bez obzira na usmene stavove službenika.

 6. Nemanja kaže:

  Ukratko, auto mi je bio parkiran, a na mene je naleteo drugi automobili i oštetio mi je prednji kraj auta. Došla je policija i dogovorili smo se bez uviđaja da uradimo i da popunimo evropski izvestaj. Mene interesuje ko dostavlja osiguravajucoj kuci i kada oni dolaze na procenu jer se desilo sinoc petak vece?

  • Nemanja, najbolje bi bilo da zajedno odete u osiguravajuće Društvo od vozača koji je oštetio Vaše vozilo, a oni će Vas dalje uputiti u neophodne radnje u skladu sa nišim internim procedurama.

 7. Marko kaže:

  Poštovani,
  Prilikom obilaska parkiranog autobusa GSP-a zakačio sam ga i bukvalno malo ogulio farbu sa njegovog zadnjeg levog dela. Popunili smo evropski izveštaj i ja sam otišao. Sada je već prošlo 15 dana od tog događaja a oni se nisu obratili mom osiguranju za naknadu štete, zanima me da li imaju neki rok u okviru koga su obavezni da se jave mom osiguranju ? Takođe zvao sam moji osigiravajuću kuću da pitam šta je neophodno ja da uradim, prvi put su mi rekli da ne smem da radim ništa na svom autu jer ćemo trebati da dođemo na upoređivanje, ali ja ne znam kada i da li će se oni u opšte obratiti za naknadu štete, a drugi put su mi rekli da sam slikam svoj auto i onda krenem u njegovo sređivanje. Koja je najsigurnija procedura za mene. Napominjem da je šteta zaista minimalna bila

  • Poštovani, rokovi su uglavnom definisani uslovima osiguranja tako da bi bilo dobro da nam napišete kod kog osiguravajućeg Društva ste zaključili polisu? Najsigurnija procedura je upravo to što se i sami uradili, da se konsultujete o svemu sa osiguravajućim Društvom i da ne radite ništa na svoju ruku ili dok od njih ne dobijete pismenu saglasnost.

 8. Jelena kaže:

  Osiguranje placa stetu. Da li krivac kasnije to isplacuje osiguravajucoj kuci ili ne?

  • Ne, izuzev ukoliko vozač nije bio pod dejstvom alkohola ili narktoika, kao i ukoliko nije napravio neki drugi krivični prkršaj. To zapravo i jeste smisao polise osiguranja od autoodgovornosti, da pokrije štetu koju prilikom upravljanja motornim vozilom možete da naneste trećim licima.

 9. sasa kaže:

  vozio sam auto sa ovlascenjem.imao malu nezgodu udario sam vozilo drugo odpozadi zvao policiciju popunili evropski izvestaj ja priznao krivicu,bili u dunav osiguranje sada sam otudjio auto vlasnik je povuko moje ovlascenje i nece da mi prenese vozilo ja bio kod njega platio dve kazne za parking on oet nece tako da imam probleme sa ljudima kojim sam prodao auto sta da radim

 10. Mila kaže:

  Prilikom skretanja u ulicu ulevo, moj suprug je udaren u zadnji levi kraj i bačen na bankinu tako da je i prednji oštećen,taj vozač je kriv jer ga je preticaoo a nije video da ovaj skreće i želi da se popuni samo Evropski izveštaj ali je svakako pre toga zvao policiju,policija uzima alkotest obojice,krivac 0 promilla,oštećeni 0.6 i sada EI ne važi,šta da očekujemo?

  • Kako ne važi policijski izveštaj? Trebalo bi da važi u svakom slučaju, a to što je suprug imao određeni procenat alkohola ima težinu prilikom procene koliko je to uticaja imalo na samu nezgodu, tj koliko je to doprinelo da se dogodi udes.

 11. Nenad kaže:

  mog rodjaka je udario kamion dok je stajao na pumpi i sipao gorivo.kMion koji je bio iza njega je vec završio tocenje i krenu napred i udario ga u prednjem delu auta.pozvao je policiju jer je nov vozač pa nije znao šta da radi i kako se popunjava izveštaj.Auto sa stranim registarskim tablicama delimično nov(audi a5 2016)je oštećen tako da j smatram da popravka iznosi više od 2 000 eura.policajac koji je vršio uviđaj je odbio da popuni evropski izveštaj kao i vozač kamiona a sad njemu osiguranje traži taj izesta.sta sad treba raditi?unapred hvala

  • Trebalo bi da podnese policjski zapisnik i da sačini izjavu u kojoj bi opisao kako je službeno lice iz policije reagovalo, što može biti dovoljno kao dokaz jer se svakako radi o neukoj strani koja je poštovala autoritet policajca.

 12. Dragan kaže:

  Postovani,
  Udes se dogodio na magistralnom putu u 00.15h. Vozaci koji je napravio udes priznao je krivicu, a oba vozaca su potpisali Izvjestaj.
  Nakon toga osteceno vozilo nastavlja dalje put, radi se opravka dijela u prvom servisu…
  Obzirom da “krug” traje do 40 dana, posle dolaska u maticnu drzavu, gdje je napravljen udes, Izvjestaj se predaje Osiguravajucoj kuci, Ista trazi vozilo na uvid, kako bi utvrdila stetu?!
  Naravno, steta je otklonjena, vozilo i dalje radi, a osiguravajuca kuca odbija isplatu stete.
  Da li je osiguravajuca kuca u pravu?
  Vase misljenje?

 13. Kokedani83 kaže:

  Vozio sam se glavnim putem, kad mi je s leve strane iz parkinga, bas brzo izleteo vozilo koji je presao na moju stranu, kad sam ga video, hteo sam da izbegnem sudar (mislio sam da ce me videti i da ce stati) medjutim mi je udario levu prednju stranu auta, tako da mi je pomogao da auto krene prema malon kanalu ispred kuce, koji sam preleteo kolima. E sad se tog trenutka nije videlo da je skupa popravka auta, udaren branik,far i blatobran, malo vrata, ispunili smo EU izvestaj. Nije htela da zovemo policiju, vec je priznala krivicu. Mada kad smo sledeci dan videli sta se jos iskrivilo i cene estetskih delova…mislim da je steta veca i od 200.000 dinara. Sta se desava ako EU izvestaj ne pokriva moje troskove? ko ce meni da plati moju stetu?

  • admin kaže:

   Poštovani, sličan je odgovor kao i za korisnika iznad Vas koji je postavio pitanje, tj. uvek bi trebalo da zovete policiju da dođe na lice mesta ukoliko želite da izbegnete bilo kakvu neizvesnost jer se često dešavaju i prevare u osiguranju gde vozači na primer voze u alkoholisanom stanju, pa zbog toga ne zovu policiju a onda se pojave u osiguravajućim društvima sa pričom kako nisu znali da je veća šteta, i tako dalje…

 14. Zoran kaže:

  Poštovani,

  Imao sam malu nezgodu gde me je u desnu bočnu stranu udarilo drugo vozilo svojim zadnjim desnim krajem dok je napuštalo parking. Čovek je priznao krivicu i potpisao evropski izveštaj, ali nikada nije došao u osiguravajuću kuću da da izjavu. Osiguravajuća kuća odbija da mi isplati štetu iako imam uredno popunjen i potpisan evrospki izveštaj.

  Šta činiti u ovakvoj situaciji, jer se sipostavlja da vam i potpisani evropski izveštaj ništa ne vredi ako druga strana odbije da da izjavu u osiguravajućoj kući?

  Svako dobro!

  • admin kaže:

   Poštovani, ukoliko je upitnik popunjen pravilno i imate podatke od vozača osiguravajuća kuća bi trebalo da uvaži evropski izveštaj, a ukoliko čovek ne želi da dođe u osigravajuće društvo možete ga prijaviti i policiji, a možete pokrenuti i tužbu po osnovu građanskog prava.

 15. Milena kaže:

  Postovani, ucestvovala sam u nezgodi u kojoj smo sastavilo evropski obrazac, prijavljen je slucaj osiguravajucin drustvima (od auto odgovornosti j kasko). Nakon toga se na pregledu mog vozila ispostavilo da je steta visa od 200.000rsd – a osigurani smo kakso. Jos cekamo odgovor osiguravajuceg drustva, a koje su nam mogucnosti ukoliko drustvk odbije da plati po polisu?

  • admin kaže:

   Poštovana, ukoliko Vas odbije osiguravajuće društvo po osnovu polise osiguranja od autoodgovornosti uvek se možete naplatiti po osnovu polise kasko osiguranja. Mada, ukoliko je sve ok sa zapisnicima verujemo da Vas neće ni odbiti osiguravajuće društvo kome ste podneli zahte po osnovu AO.

 16. m_a_r_ kaže:

  kao krivac u udesu sam popunio evropski izvestaj i osiguranje je isplatilo stetu. kako to sad utice na moje buduce registracije da li ce sa mi se poveca cena osiguranja tj registracije.(nisam bio pod dejstvom alkohola) pozdrav

 17. Marko kaže:

  Poštovani, imao sam nezgodu u kojoj me je od pozadi udario auto i vozač je priznao krivicu. Policija je izašla i sačinila službenu belešku i slikala ceo događaj. Na njihov predlog popunili smo EU izveštaj ali nisam priložio službenu belešku uz izveštaj a šteta je blizu totalne jer je vozač iza vozio jako brzo i skroz uništio moj auto a ja sam nekim čudom ostao nepovređen. Da li je moguće da naknadno priložim službenu belešku policije kada dođe veštak da proceni štetu jer 500€ nije ni blizu vrednosti popravke. Hvala unapred na savetu…

 18. Aki kaže:

  Postovani,

  Imam pitanje,udaren sam od pozadi i izasla je policija i rekla da je najbolje da napravimo evrop.izvestaj jer je steta ispod 200.000 to smo i uradili i pol.nas je testirao na alko test. Takodje dogovorili smo se da zajedno odemo u osiguranje za 3 dana. To se desilo u 19 časova,oko 22 je počeo da me boli vrat,zanima me da li mogu da odem kod lekara,i da li imam naknadu za povrede od strane osiguranja,ili je to nemoguce ako se popuni evropski izveštaj,ili imam prava i na naknadu za povrede ili ne.

 19. Aleksandar kaže:

  Poštovani,
  možete li mi molim Vas objasniti šta se događa u slučaju kada su učesnici u saobraćajnoj nezgodi ispunili evropski izvještaj misleći da je materijalna šteta manja od 500e, ali se prilikom popravke vozila oštećenog ispostavi da je veća te sada to lice od osiguranja traži materijalnu štetu u iznosu većem od 500e, a koristi evropski izvještaj kao dokaz o s/n ?

  Moje pitanje je da li postoji obaveza na strani osiguravajućeg društva da mu isto isplati ili može da ga u cjelosti odbije ?

  • Ovo je prilično kompleksno pitanje jer nema pravila, ali ukoliko učesnici u saobraćajnoj nezgodi nisu prilično sigurni u potencijalni iznos štete naš savet je da s uvek pozove policija kako bi sačinila zapisnik i time kako ne bi došlo do sporne situacije za koju ste pitali.

 20. Željko kaže:

  VOZIO sam iza kamiona sa čije je prikolice ispao kamen i razbio mi sofersajbnu. Zaustavio sam kamion i vozač je priznao da mu ispada kamenje sa prikolice, pozvao sam policiju posto je kamion iz Bosne i Hercegovina ali su mi rekli da napišem evropski izveštaj i vozač kamiona mi je dao sve podatke i potpisao, sada treba da nosim u svoje osiguranje radi naplate štete, tako mi je rekao saobracajni policajac, da li je mogu e naplatiti štetu jer nemam osiguranje stakala?

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

fifteen + fourteen =

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.